güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Yakınlarını Zehirle Ortadan Kaldıran Osmanlı Halifeleri

Yazının Giriş Tarihi: 01.11.2021 01:27
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.11.2021 01:27

Osmanlı Tarihçilerinin sofu Beyazıt dedikleri dindar bir kişi olarak hatta evliya olarak tanıtmaya çalıştıkları Osmanlı padişahı 2. Beyazıt’ın İtalya’da Papanın yanına sığınmış bulunan kardeşi Cem’i zehirletmek üzere devşirmelerden kendi adamlarından daha sonra koca Mustafa Paşa adını alacak olan zatı Roma’ya göndermesi bu zatın zehirli bir ustura ile şehzade Cemi traş ederek zehirlenmesine sebep olup ölümünü sağladığı rivayeti mevcuttur.

Daha sonra bu zatın sadrazam olup mertebe yükseltmesi hiçbir meziyeti olmadığı halde yüksek mertebeye ve mansıba şehzade cemin ölümünden sonra sahip olması onun Cem’i zehirli bir usturayla traş edip ölümüne sebep olması yolundaki bilgileri teyit eder delil sayılmıştır.

Nitekim yukarıda sözünü ettiğim Vecdi Bürünün eserinde bu konu aşağı yukarı aynı ifadeyle dile getirilmekte sofu Beyazıt denilen evliya Beyazıt denilen 2. Beyazıt’ın Cemin zehirlenme emrini vererek ölümünü sağladığını söylememizi destekleyen bu eserden başka başka kaynaklarda da Cem’i Papa’ya zehirlettiği yolunda beyanlarda vardır.

Bütün bunlardan sonra şunu söylememiz bence mümkündür. Evliya denilen Sofu denilen 2. Beyazıt dünya tahtı için Osmanlı tahtı için kardeşini zehirleterek sinsice öldürmekten çekinmemiştir. Ne var ki kendisi de aynı akıbete uğramaktan kurtulamayacaktır.

Çünkü oğlu evliya denilen ve ilk Osmanlı halifesi sayılan Yavuz Sultan Selimde kendisini zehirleterek ortadan kaldıracaktır. Yavuz Sultan Selim babasının sağlığında kardeşleri ile giriştiği taht kavgasında başarılı olunca karşısına çıkan babasına da isyan etmiş onu da tahtan çekilmeye mecbur bırakmıştır. Tahtını Yavuz Sultan Selime bırakmak zorunda kalan 2. Beyazıt Yavuzdan aldığı izinle Dimitoka Sarayına çekilmek istemiştir. Babasını şehir dışına kadar yolcu eden Yavuz Sultan Selim’in gizlice verdiği emirle babasını zehirlettiğini dile getiren beyanlar vardır.

Nitekim zehirlenen 2. Beyazıt’ın Dimitoka Sarayında zehirlenenlerde görülen saçlarının dökülmesi şeklinde bir emare ile ölmesi onun zehirletildiğinin işareti kabul edilmiştir. Ne tuhaftır ki o da babası Fatih gibi içtiği bir şerbetle, Yavuz Sultan Selim’in görevlendirdiği adamların Dimitoka Sarayında kendisine sunduğu bir şerbetle zehirlenerek ölmüştür.

Hani halk arasında bir söz vardır. Mem Dakka dukka derler. Bence 2. Beyazıt’ın ölümü de belki babası Fatih’e sunduğu ama kesin olarak verdiği emirle zehirlenerek ölümünü sağladığı kardeşi Cem gibi zehirlenerek ölümle olmuştur. Ne tuhaftır ki evliya Beyazıt’a sofu Beyazıt da zehir yoluyla ölümü sağlayan kişi yine Osmanlı tarihçilerinin evliya saydığı ve Osmanlı halifesi kabul ettikleri oğlu Yavuz Sultan Selim olmuştur.

Kardeşlerini ve yeğenlerini babasının ölümünden sonra gerçekleştirdiği icraatlarla acımasızca gerçekleştiren kişi yine bu evliya sayılan ve ilk Osmanlı halifesi kabul edilen Yavuz Sultan Selim olmuştur. Kardeşlerine ve yeğenlerine cellât eliyle acımasız ölüm getiren babası 2. Beyazıt’ı verdiği emirle gizlice zehirleten Yavuz Sultan Selim’in Osmanlı tarihçilerince evliya sayılması bence abartılı bir durumdur.

Hatta bu evliyalık hikâyelerini Yavuz’u abartılı bir şekilde övmek için ortaya attıklarını düşünmekte mümkündür. Nitekim Yavuz Sultan Selim’in kendisini zehirlettiğini anlayan 2. Beyazıt’ın da ona beddua ettiğini dile getiren beyanlarda vardır. Bu beyanlara göre şerbeti içtikten sonra içi yanan ve zehirlendiğini anlayan 2. Beyazıt Yavuz Sultan Selimi kast ederek

“Oğul ciğerlerimi yaktın! Dilerim senin de ciğerlerin yana. Ciğerlerini göresin” yolunda beddua ettiği rivayeti vardır. Ne var ki peygamberi rüyasında görüp Yavuz’a Mısır ve Hicaz’a sefere çıkması yolunda bilgiler verilen adamlarının sözleri ile Mısır ve Hicaz seferine çıktığı söylenen Yavuz Sultan Selim’in ölümü de pek çabuk gelecektir. Devam edecek…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.