güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Yakınlarını Zehirle Ortadan Kaldıran Osmanlı Halifeleri

Yazının Giriş Tarihi: 30.10.2021 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.10.2021 00:04

Osmanlının son dönemde çok övülüp dillendirildiğini görmekteyiz. Bence bu tür icraatın ana sebebi ülkemizdeki Osmanlıcıların, yeni Osmanlıcıların, hilafet rejimi, saltanat rejimi peşinde koşanların şeriatçıların, dini devlet yanlılarının, tarikatçı ve cemaatçi kesimlerin ülkemizde Osmanlı devletini örnek alan yönetim sistemleri hayallerine toplumsal zemin hazırlama çabaları sebep olmaktadır.

Bu çabalar ne netice verir bilemem ama zaten ülkemizdeki eski rejim yanlıları gerek eski Osmanlıcılar gerek yeni Osmanlıcılar Osmanlı hanedanı üyelerini methetmekte el birliği ile çalışmalarını dünden bugüne hızla sürdürmektedirler. Öyle ki bazı Osmanlı padişahlarına kutsal mahiyetler vermek için her türlü anlatımı her fırsatta gerçekleştirmeyi maharet saymaktadırlar. Hele son zamanlarda Osmanlının hanedan üyelerini evliyalaştırma çabaları onları topluma birer evliya kisvesi ile sunmaları daha da hızlanmış görünmektedir.

Eski rejim yanlılarının ve onların yeni görüntüleri olan yeni Osmanlıcıların en çok övüp evliyalaştırdıkları Osmanlı sultanları arasında Fatih Sultan Mehmet, 2. Beyazıt, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman, Abdülmecid ve 2. Abdülhamit gibi kişiler gelmektedir.

Ne tuhaftır ki bu övülen şahıslara ait anlatılan bazı rivayet ve menkıbelerle bu şahısların evliyalaştırıldığı da görülmektedir. Nitekim bunların başında Fatih Sultan Mehmet, 2. Beyazıt, Yavuz Sultan Selim ve 2. Abdülhamit en önde gelenleri görünmektedir. Bu evliyalaştırılan 4 zatın yaşamlarında ve ölümlerinde zehir kullanımının söz konusu olduğunu belirten anlatımlar rivayetler olduğunu da görmekteyiz.

Tarihi kaynaklarda yer alan ifadelere bakarak Osmanlı padişahlarından bazılarının zehirlenerek ölmüş olduğunu görebiliriz. Nitekim zehirlenerek ölen ilk Osmanlı padişahının 1. Beyazıt yani Yıldırım Beyazıt olduğunu söylememiz mümkündür. Çünkü bu padişah Ankara savaşı sonunda esir düştüğü Timur’a bağlı olarak yaşadığı esaret hayatından kurtulamayacağını anlayınca tarihi rivayetlere göre parmağındaki yüzük taşının altında saklanmış olan arsenik zehrini içerek intihar etmiş böylece hayatını kaybetmiştir.

Bazı rivayetlerde ise başını duvara vurarak intihar ettiği söylentisi de olsa da yüzük taşının altındaki zehiri içerek intihar etmiş olduğu daha kuvvetli ihtimaldir. Onun bu durumu Vecdi Bürünün yazmış olduğu Osmanlı padişahlarının ölüm şeklini belirten “ Nasıl öldüler?” İsimli kitabında da bu anlatıma uygun olarak dile getirilmektedir.

Zehirlenerek ölen 2. Osmanlı sultanı ise Fatih Sultan Mehmet’tir. Ancak bunun zehirlenmesi intihar şeklinde olmayıp daha ziyade bir suikast olarak dillendirilen bir zehirlenmedir. Nereye olduğu belli olmayan bir sefere çıkmak üzere sarayından çıkıp Üsküdar’a geçmiş ve otağı hümayununu kurdurmuştur. İşte padişahın burada hastalanıp vefat etmesi gerçekleşmiştir.

Rivayetlere göre bu vefatı Venediklilerin büyük paralar karşılığında kandırdıkları Yahudi kökenli doktoru Yakup ( Jacobs) paşanın ilaç adı altında Fatihe zehir içirmesi nedeniyle gerçekleşmiştir.

Aslında Fatih’in zehirlenerek ölmesi, öldürülmüş olması bir gerçektir. Ne var ki suçlanan Yakup Paşanın hemen öldürülmesi Fatih’in gerçekten kim tarafından hangi yolla zehirlendiğini kimler tarafından zehirletildiğinin öğrenilmesinin engellemiştir. Onun ölümünden sonra Fatih Sultan Mehmet’in öldüğünü gizleyip Cem Sultanı tahta çağıran Karamani Mehmet Paşanın yaptıklarının öğrenilmesi üzerine öldürülmesi de Fatih’in ölümünde içerden bazı kişilerin bazı çevrelerin de parmağının olabileceğini düşüncesini kuvvetlendiren bir durum görünümü arz ettiği ortadadır.

Hele hele onun yerine geçen 2. Beyazıt’ın zehir yoluyla Fatih’in diğer oğlu Cem Sultanı da ortadan kaldırtmış olması bu açıdan oldukça dikkat çekici şüphe çekici bir icraat olarak tarihe geçmiştir. Devam edecek…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.