güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

YAKIN TARİHİMİZDE ROL OYNAMIŞ, İZLER BIRAKMIŞ ÜNLÜ ASKERİ VE SİVİL GEMİLERİMİZ

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

Çarkçı Osman Bey’in gözü hep boğaz tarafındadır. Boğazdan çıkıp onları yakalamak isteyecek düşman donanmasını gözlemektedir. Serdümen Recep Kahya’nın da gözleri ileri de Ereğli Ölüce Feneri’nin ışıklarını gözlemektedir. Ölüce Deniz Feneri kuvvetli bir fener olup 15 deniz mili mesafeden görülür. Zaten boğaz çıkışı ile Ereğli arası 100 mildir.

Çarkçı Osman Bey boğazdan çıktıktan (Ereğli rotasına girildikten) sonra Kamarot Avram’ın kamarasını açar Milli Mücadeleye katılma yemini yaptırarak O’nu serbest bırakır. Avram’da Milli mücadeleye katılma şerefine personele kahvelerini yapar ve sunar. Ereğli’ye varıldığında Avram kelimeyi şahadet getirip Müslüman olacaktır.

Ertesi sabah saat 08.00 sıralarında Kdz. Ereğli’ye varılır. Ereğli kraliçe şehirdir. Bu şehir binlerce yıldır denizci toplumların yaşadığı bilinen tarihi, Milattan 3.000 yıl öncelerine giden doğal bir liman kentidir. Batı rüzgarları dışındaki rüzgarlara karşı Baba burnu tarafından korunan Ereğli körfezinde, Antik çağlarda yapılmış o çağlara göre çok büyük bir mendirek de vardır. (Günümüzde doldurulmuş olup balıkçı barınağı olarak kullanılmaktadır.)

Ereğli halkı denizcidir. Ereğli’de ALEMDAR’a katılacak denizci bulmak kolaydır. Ereğli, Kandilli kömür ocaklarının yükleme limanıdır. Ereğli’de ALEMDAR’a lazım olan yakıt bol miktarda vardır.

Ereğli düşman işgalinden çarpışarak kurtulan ilçelerimizin ilkidir. Ereğli’de Ortaokul müdürü Nimet Hocayönetiminde kurulmuş ve faaliyet gösteren Müdafayı Hukuk Teşkilatı vardır. Akmanoğlu Raşit Beybaşkanlığında belediye teşkilatı, Yzb. Nazmi Bey yönetiminde Liman başkanlığı,Yzb. Şükrü yönetiminde Askeri Polis ve Bahriye Müfrezesi ile Milis kuvvetleri vardır. Ereğli postanesi Telefon ve Telgraf hatları ile ana merkezlere bağlıdır. Tüm birimleri ile Mustafa Kemal Hükümetine bağlı Necati Bey yönetiminde Kaymakamlık teşkilatı bulunmaktadır.

Ereğli, ALEMDAR’ın sığınacağı önemli bir limandır. Yeni gelen misafirleri Ereğli halkı, liman reisi Nazmi Bey ve Ereğli’de bulunan Milis Müfrezelerinin komutanları İpsiz Recep ve Devrekli Muharrem ALEMDAR’ı karşılar. Karşılıklı sevinç gösterileri ve tebriklerden sonra gelişleri Zonguldak Mutasarrıfı’na, Kastamonu ve Bolu Havalisi Kumandanlığına telgrafla bildirilir. Ereğli kaymakamı Necati Bey Zonguldak mutasarrıfına, Zonguldak mutasarrıfı Nusret Bey ile Ereğli askeri polis müdürü Şükrü Bey de Kastamonu ve Bolu havalisi kumandanlığına durumu telgrafla bildirirler.

Aşağıda Şükrü Bey’in, Liman Reisi Nazmı Bey’in ve Mutasarrıf Nusret Bey’in telgrafları verilmiştir. (Not: Rumi tarihleri Miladiye çevirmek için 13 gün ilave edilecektir.)

Acele şifre mahlûlü Ereğli Kastamonu ve Bolu Havalisi K.

Ereğli’den 25.1.1337 A.P şifresiyledir.

Seyrisefainden Alemdar vapuru ve 7 tayfası ile havanın muhalefetine rağmen dün akşam nısfülleyilde(gece yarısı) der saadetten (İstanbul dan) firar ederek Anadolu’ya iltihak etmek üzere sekiz sıralarında Ereğli’ye vurut ettikleri berayı malumat maruzdur.

Ereğli A.P Teşkilat müdürü Şükrü

Çok Acele Şifre mahlûlü

ZONGULDAK

Kastamonu ve Bolu Havalisi Kumandanlığına 24-1-1337(1921)

Ereğli Kaymakamlığından alınan telgrafnameye nazaran, İstanbul’dan Alemdar tahlisiye vapuru üçüncü çarkçısı Osman Efendi marifetiyle kaçırılarak Ereğli limanına gelmiştir. Kömür, mürettabat vesaire gibi noksanları vardır. Ereğli’de kalırsa daima tehlikeye maruz bulunduğundan Nevakısın ikmali için Ereğli Kaymakamlığına emir verilmiştir, nerede ve nasıl muhafaza olunabileceğinin emri İş’arı

Mutasarrıf Nusret

Ankara Bahriye dairesine Şifre Ereğli 25-1-1921

Alemdar vapuru dün gece Kuruçeşmeden üçüncü çarkçısıyla sekiz mürettabatı tarafından kaçırılarak Kuvvayı Milliyeye iltihak etmek üzere limanımıza iltica etmiştir.

Gemi tahtı emniyette olup talimatınıza makine başında intizar ediyoruz.

Karadeniz Ereğli Liman Reisi

NAZMİ

Ölümü Göze alarak ALEMDAR ‘ı Ereğli’ye kaçıran 7 kahraman denizcinin isimleri aşağıdadır:

1. II . Çarkçı Üsküdarlı OSMAN Efendi

2. III. Çarkçı Trabzonlu HİKMET Efendi

3. Güverte lostromosu Üsküdarlı ALİ Reis

4. Serdümen Trabzonlu RIFAT Reis

5. Rizeli RECEP Kahya (Güverte tayfası iken serdümenlik ve kaptanlık yapan İstiklal Savaşımızın ilk ve tek deniz şehidi. Rize’nin pekmezci köyünden 1874 doğumlu Hacı Mahmutoğlu Recep Kahya)

6. Ateşçi Göreleli YUSUF

7. Kamarot Erzincanlı SALİH’dir

ALEMDAR’IN TRABZON’A HAREKETİ

ALEMDAR Kdz.Ereğli’ye geldikten sonra durum Kastamonu ve Bolu havalisi Kumandanlığına telgrafla bildirilir, oradan gelen cevaplar üzerine Trabzon’a hareket etmek için personel, kumanya ve yakıt ikmali yapılmıştır. Kumanya ikmali ile personele 10’ar lira harçlık Nimet Hoca yönetimindeki Ereğli Müdafaayı Hukuk Cemiyeti’nce sağlanmış ayrıca limandaki bir yelkenliden 80 ton kömür ALEMDAR’a yüklenmiştir.

ALEMDAR HAKKINDA ANKARA HÜKÜMETİNE VERİLEN İLK RAPOR.

“Şifreli telgraf şb-1 24-1-1337 2926-100 Milli Müdafaa Vekaletine.

İstanbul’da Alemdar tahlisiye vapurunun üçüncü çarkçısı Osman Efendi marifetiyle Ereğli limanına geldiği ve bazı nevakısı bulunduğu ve Ereğli limanında kaldıkça tehlikeden azade bulunamayacağı ve nevakısın ikmali için Ereğli kaymakamlığına emir verildiği, Zonguldak mutasarrıfı tarafından şimdi bildirildi. Cevaben Alemdarın ikmali nevakısiyle kendini saklayabilirse Bartın limanı boğazına kabil değilse, Sinop’a gidip emre intizar etmesi cevaben bildirildi. Bu husustaki emri vekâlet penahilerine muntazır olduğumu arz ederim. Devamı yarın…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.