güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

YAKIN TARİHİMİZDE ROL OYNAMIŞ, İZLER BIRAKMIŞ ÜNLÜ ASKERİ VE SİVİL GEMİLERİMİZ

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

Gülcemal, New York Limanı’na ulaştığında kendisini görmek isteyenlerin akınına uğradı. Bu seyahat, iç ve dış basında büyük yankı uyandırdı. Hatta 12 Ekim 1920 tarihli New York Tribune gazetesinde Gülcemal’in hikâyesi anlatıldı. Gülcemal ve Lütfi Kaptan bu başarılı seferin ardından 3 kez daha ABD’ye gitti. Lütfi Kaptan, Gülcemal’e gönülden bağlıydı. Öyle ki evi için aldığı boy

Atatürk'ü de pek çok kez ağırladı

Ve Cumhuriyet yılları... Gülcemal, Cumhuriyet döneminde de önemli görevler üstlendi. İsmet Paşa ve beraberindeki heyeti Lozan’dan İstanbul’a getirdi. Yine Yunanistan ve Türkiye arasında yapılan nüfus mübadelesinde aktif görev aldı. Selanik ve Girit’ten Türkiye’ye gelen mübadilleri İstanbul, İzmir ve Karadeniz limanlarına taşıdı. Mübadilleri taşıdığı bu sefer sırasında acı tatlı bir sürü olaya tanıklık etti. 

Tüm bunlardan sonra Karadeniz, Ege ve Akdeniz’de yolcu taşıyarak macerasına devam etti Gülcemal. İstanbul-Trabzon seferleri sırasında her limana uğradığından halk arasında Gülcemal’le ilgili deyimler bile üretildi. Karadeniz halkının günümüzde de kullandığı “Gülcemal gibi her limana uğramadan gel” deyimi o günlerden yadigar. 

Gülcemal, Mustafa Kemal Atatürk’ü de pek çok kez ağırladı. Hatta 1926’daki Mudanya seferi sırasında Atatürk, Gülcemal’den duyduğu memnuniyeti vapurun hatıra defterine yazdığı takdir yazısıyla ifade etti. Atatürk, 1934’te İran Şahı Rıza Pehlevi’yi de Gülcemal’de misafir etti. 

Şairlere, ressamlara, yazarlara ilham veren Gülcemal, onca büyük görevden sonra 1937’de emekliye ayrıldı. Uzun süre Haliç’teki Taşkızak Tersanesi’nde demirli kaldı. 1950’de ise bir İtalyan firmasına satıldı. Gülcemal’in büyük macerası böylece sona erdi.

Bu bilgiler gösterir ki Gülcemal Vapuru alındığı günden itibaren Osmanlı devletine daha sonrada Türkiye Cumhuriyeti’ne denizlerde hizmet vermiş bir gemi olup uzun süre denizlerimizde bayrak gezdirmiştir. İsmini taşıdığı valide sultanın zarafetini aksettiren bu vapurumuz denizlerde gezdiği süre pek çok tarihi olaya tanıklık etmiştir. Ama ne yazık ki bu gemimizde tarih sayfalarındaki resimlerinden başka hiçbir iz ve görüntü bırakmadan tarih denizi içerisinde yok olup gitmiştir.

KARADENİZ VAPURU

Bu vapur Gülcemal vapuru gibi Gülnihal vapuru gibi devasa boyutta bir gemi olmayıp yolculuklar açısından da fazla dikkat çeken özelliklere sahip bir gemimiz değildir. Bu gemimizin tarihteki önemi Mustafa Kemal’in yerli üretimle elde edilen Türk mallarını halkımıza tanıtmak için bu gemiyi yüzer gezer bir sergi mekanı haline getirmesi sonucunda ün kazanan bir gemimiz olmuştur. Gazi Mustafa Kemal Paşa da bu Karadeniz gezi vapuruyla bizzat Marmara’da yolculuklar yapmıştır. Hatta Bandırmamıza yapılan yolculukların biride bu gemiyle gerçekleşmiştir. Bu gemi hakkında genel kaynaklara internet kaynaklarına baktığımızda şu bilgilere rastlarız;

Cumhuriyetin ilanından yaklaşık 2 yıl sonra hükümet yetkilileri Türkiye’deki siyasi, hukuki, kültürel değişimi Batıya tanıtmak amacıyla bir projeyi gündemine aldı. Tanıtım projesini ortaya atan Gazi Mustafa Kemal’di. Konu 1925 yılı boyunca Meclis gündeminde kaldı ancak bir sonuç çıkmadan rafa kaldırıldı. Buna karşın bunun gerekliliğine inanan kişilerden Ticaret Bakanı Ali Cenani Beyin gayretleri ve önerileri ile tanıtım projesi ete kemiğe büründü, hayat buldu. Buna göre Seyri Sefainin en genç gemisi olan Karadeniz Vapuru alınacak bu gemi ile birçok şehre ziyaretler yapılacak, Türkiye’nin ekonomik değerleri ve gerçekleştirdiği değişim gösterilecekti.

Geminin masrafları için Meclis yüz bin lira ayrılmasına karar verdi. İstanbul Ticaret Odası da beş yüz bin lira verecekti. Tanıtımın maliyet sorunu bu şekilde çözüldükten sonra Karadeniz Vapurunun hazırlanmasına başlandı. 1926 yılının Mart ayında Karadeniz Vapuru Haliç tersanesine çekildi ve siyah gövdesi beyaza boyandı. Ürünlerin sergilenmesi ve satılması için iki salon yapıldı, ışıklandırma için elektrik tesisatı döşendi.Devamı yarın…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.