güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

YAKIN TARİHİMİZDE ROL OYNAMIŞ, İZLER BIRAKMIŞ ÜNLÜ ASKERİ VE SİVİL GEMİLERİMİZ

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

“U-21”, 24 Mayıs’ta, saat 11.45’te, Dedeağaç’ın güneyinde bir savaş gemisi gördü. Yaklaştığı zaman bunun “Ascolt” adındaki bir Rus kruvazörü olduğu anlaşıldı. Kruvazör, 5 mil uzakta demirlemişti. Denizaltı, görünmemek için daldı. Yüzbaşı Hersing isabetten emin olmasına rağmen, nedense, “Ascolt”a hücum etmedi. Birinci Dünya Savaşı’nda Türk donanmasında irtibat subayı olarak bulunan ve savaştan sonra Alman Deniz Müzesi Müdürlüğü’ne atanan Amiral Lorey’e göre, Hersing, daha ziyade Gelibolu yarımadası önüne giderek ilk taarruzunu Gelibolu önünde bulunan İngiliz- Fransız donanmasına yapmayı düşünmüştü.

Amiral Lorey der ki:

“Hersing gemisinin henüz rapor edilmediğini kabul ediyordu. İngiliz olmayan bir kruvazöre torpido; atmakla esas mevkideki taarruz ümidini azaltmaktan kaçınmak istiyordu.”

MÜTHİŞ AN YAKLAŞIYOR!

25 Mayıs 1915 Pazar günüydü… Hava sakin, deniz adeta dümdüzdü. Görüş sahası açıktı. Düşman ana kuvvetlerinin Kabatepe açığında olmadığı ve Hellas burnunda bulunduğu anlaşılmıştı.

Hersing,“Hedefe yaklaşıyoruz!” diyordu.

Gün ağarırken, ana kuvvet üzerine taarruz edemeyeceğini anladı. Çünkü görülmesinden endişe ediyordu. Saat 5.30’da birçok gemilerle emniyete alınmış üç zırhlı gördü. Nihayet, saat 6.21’de en yakın bulunan “Triumph” zırhlısına taarruz kararını verdi. Bu sırada İngilizler de “U-21”i fark etmişlerdi. Bir taraftan destroyerier gidip geliyor, öte taraftan “Triumph” demir üzerine manevralar yapmaya ve denizaltıya provasını vermeye çalışıyordu.

Şimdi sözü Yüzbaşı Hersing’e bırakıyorum:

-“Bir müddet periskopu çıkarmaya cesaret edemeyerek etrafımızı görmeksizin suyun altından gittik. Yolumuz, yarımadanın kuzeyinden geçiyordu. Saat 16.30’du. Periskop bir harp gemisi daha gösterdi. Kataloga bakarak geminin “Triumph” sınıfından olduğunu anladım. Yine sürü ile takip gemileri koca bir devle küçücük cücelerin muhafaza etmesi kabilinden muazzam hattı harp sefinesinin etrafında dolaşıyorlardı.”

“TRİUMPH”U BEN BATIRDIM!

“Triumph” 300 yarda mesafede burnunu doğuya çevirmiş, pür azamet duruyordu. Eminim, şimdiye kadar hiçbir deniz¬altı bu kadar güze! Bir hedef bulmamıştır.”

-“Torpil, ateş!”

“Emrini verdiğim zaman yüreğimizin hopladığını hissettim. Şimdi, o korkunç, hareketsiz sükûn dakikası... İntizar ve merak demir pençesiyle kalbimi sıkıyordu. Her tehlikeyi unutarak periskopu dışarıya çıkardım. İşte, denizaltının burnundan ayrılarak giden beyaz köpük sütununu görüyordum. Dosdoğru gidiyor, azametli düşmanımızın tam bordasına doğru süratle yol alıyordu. Birden büyük bir duman bulutu fışkırdı. Tarassut kulesinde evvela iki cizmin çarpışmasından doğan madeni ses ve hemen akabinde de etrafı titreten bir infilak işittik.

'Manzara o kadar cezp edici ve bağlayıcıydı ki, bu korkunç manzarayı sonuna kadar seyretmeden terk etmemek için hayatımızı tehlikeye koymaya kifayet edecek kadar uzun müddet periskopu dışarıda bırakmıştık!”

“Triumph” batmıştı. Kocaçimen’de Türk tarassut mahallerinde bulunanlar bu manzarayı sevinçle seyrediyorlar, alkışlıyorlardı.

Akdeniz Seferî Kuvvetler Başkumandanı General ile Hamilton, SS. “Arcadinan” savaş gemisindeki karargâhında “Triumph’ un batırıldığını haber aldığı zaman şöyle bağırmıştı:

-“Aman! Buna inanmak bile güç!”

U21 denizaltısı Triumph’u batırdıktan sonra hemen oradan uzaklaşmış ve aynı sularda dolaşmaya başlamıştı. İtilaf güçlerinin bütün aramalarına rağmen bulunamamışı 27 mayıs 1915 sabahı saat 06.30’da boğaz önüne İlyas burnuna gelerek oradaki Majestik İngiliz zırhlısını batırmıştır.  15bin tonluk bu koca zırhlı etrafındaki birçok destroyerin korumasına rağmen U21 vasıtasıyla Hersing’in attığı torpille dört buçuk dakikada batmıştır. U-21 denizaltısı Çanakkale’den geçerek İstanbul’a gitmiş, İstanbul’daki herkes Hersing’in ve U-21’in başarılarından haberdar olduğu için onları sevgiyle bağrına basmıştır. U-21 Türk gemisi kabul edilip Hersing Türk denizcisi muamelesi görmüştür. Burada bir ay kadar kalan U21 tamir işlemlerinin bitmesinin ardından tekrar Çanakkale önlerine dönmüş 1Temmuz 1915 de Carthage isimli Fransız cephane yüklü Fransız gemisinin Cabe Hellese (Seddülbahir) ulaşıp, demirleyip cephanesini boşaltmaya başlamış olan bu geminin tedbirsizliğinden yararlanan Hersing bu gemiyi de 4 Temmuz 1915’te torpilleyerek batırmıştır. Daha sonra tekrar İstanbul’a dönüp Karadeniz Filosuna katılan U-21 savaş sona erdiğinde Alman donanması gibi o da İngilizlere teslim edilmek durumunda olan bir gemi olmuştur. Ne var ki bu denizaltı sökülüp parçalara ayrılmak, jilet olmak sonundan geçirdiği bir kaza neticesinde kurtulmuştur. Onun bu kurtuluşu hakkında internet bilgilerine baktığımızda şöyle bir anlatımla sonunun dile getirildiğini görürüz. Devamı yarın…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.