güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

YAKIN TARİHİMİZDE ROL OYNAMIŞ İZLER BIRAKMIŞ ÜNLÜ ASKERİ VE SİVİL GEMİLERİMİZ

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

BUĞ GEMİSİ( SULTAN MAHMUT GEMİSİ):

Bu geminin Türk Denizcilik Tarihindeki önemi Osmanlı Devletinin ve haliyle Türk Denizcilerinin Türk Donanmasının sahip olduğu ilk buharlı gemi olmasıdır. 1828 yıllarında 2. Sultan Mahmut döneminde Swift adıyla Kaptan Kelly yönetiminde İstanbul’a gelen bu İngiliz gemisi Sultan Mahmut adına satın alınmış kaptanı iş başında bırakılarak Osmanlı hizmetine alınmıştır. 2. Sultan Mahmut bununla Marmara kıyısındaki bazı kasabalara ve boğaz kıyısındaki bazı yerlere seyahatler yapmıştır.

Osmanlı Rus Harbi sırasında boğazda demirli duran bu tekne Harp esnasında Karadeniz’e çıkmak isteyen Büyük savaş gemilerinin Karadeniz’e çıkışını kolaylaştırmak ve çabuklaştırmak için onları çekmekte kullanılmış sair zamanlarda sürekli boğazda demirli durmuştur.

 Buharla çalışması nedeniyle halkın Buğ Gemisi adını takıp o adla çağırdığı gemi Sultan Mahmut adına alındığından Sultan Mahmut gemisi olarak da bilinen bir gemidir. Sultan Mahmut bu gemiyle 1831 de Gelibolu gezisine çıkmış, bu gezide hizmetinden çok memnun kaldığı Kaptan Kelly’e bir yüzünde gemi resmi bulunan altın ve platinden bir madalya vererek mükâfatlandırmıştır.

Buğ gemisi dediğimiz bu gemin Osmanlı denizciliğinde Türk Denizciliğinde önemi ve bıraktığı iz ise Türk Denizciliğini buharlı gemilere özendirmesi ve yaklaştırması şeklinde olmuştur. Çünkü 2. Mahmut 1832 de bu gemiyi kullanmanın getirdiği tecrübeyle daha fazla buharlı gemiye sahip olmaya yönelmiş ve Amerika’dan getirdiği gemi inşaat mimarları ve ustaları vasıtalarıyla İstanbul Tersanelerinde buharlı gemi yapılması çalışmalarını başlatmıştır.

Nitekim bu çalışmalar neticesinde Aynalı Kavak Tersanesinde ilk Türk yapımı buharlı gemi olarak mesir-i Bahri gemisi 1 yıl sonra da Sultan Mahmut için Tair-i Bahri gemisi yapılmıştır. Halkın Buğ Gemisi dediği Sultan Mahmut gemisi Türk Deniz tarihinde ilk Osmanlı ve Türk buharlı gemisi olarak ve Osmanlı da buharlı gemilerin yapımını özendirerek başlatan gemi olarak iz bırakarak tarih sahnesinden çekilmiş bir gemidir.

Tarih sahnesinden çekilişi hakkında kesin olarak fazla bir malumat yoksa da bazı kaynaklarda Osmanlı Devletinde maaş ödenemeyen Türk Denizcilerine, Deniz askerlerine parçalanarak, sökülerek dağıtılan Mahmudiye isimli daha doğrusu üç Ambarlı Mahmudiye diye anılan bir gemi vardır.

 Bu geminin Buğ Gemisi denilen gemi olma ihtimalide mümkündür. Eğer Buğ Gemisi böyle bir son ile ortadan kalkmışsa sökülüp dağıtılan parçalarından, eşyalarından bazılarının bugün bile bir köşelerde mevcut veya atalanmakta olduğunu düşünmemiz pekâlâ olasıdır.

SULTAN OSMAN VE REŞADİYE ZIRHLILARI:

 Bu iki gemimiz aslında Türk gemicileri kullanımında Türk deniz sularında seyretmemiş, resmen Türk Deniz Donanmasına katılma gerçekleştirmemiş gemilerdir. Bu iki gemi daha ziyade Türk halkının kafasında isim olarak yer bulmuş ve isim olarak tanınmış gemilerdir.

Ne var ki bu iki gemi somut olarak mevcudiyet göstermiş Türk halkı tarafından paraları ödenerek isimleri konulmuş hatta Türk Devleti tarafından kullanılmak ve yönetilmek üzere kaptan ve personeli tayin edilmiş gemilerdir. Bu iki gemi 1. Dünya Harbi öncesinde elimizde olmak üzere İngiltere Tersanelerinde yapımı ısmarlanan gemilerdir. Bu gemilerin yapımında Osmanlı Devleti’nin Ege ve Akdeniz de hatta Karadeniz de Balkan Devletleriyle gerçekleştirilecek mücadelelerde Deniz gücünde eksikliğinin hissedilmesi üzerine satın alınmasına bu nedenle ısmarlanmasına ihtiyaç duyulan gemilerdir. Nitekim Balkan Savaşları sırasında elimizde olmasının gerekliliği çok açık görülen bu gemilerin yapımına Osmanlı Devleti bu nedenle çok önem ve ağırlık vermiştir.

Abdülhamit 2’nin Haliç’te çürüttüğü donanmanın kullanılamaz halde oluşu Osmanlı da yeni gemilere ihtiyaç hâsıl etmiştir. Deniz gücüne ihtiyacı olan Balkan Devletleri de aynı zamanda harekete geçtiklerinden İngiltere ve gemi yapımında üstün olan batı devletlerine bu dönemde çok gemi yapımı talebi vardır. Devamı yarın…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.