güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

YAKIN TARİHİMİZDE ROL OYNAMIŞ İZLER BIRAKMIŞ ÜNLÜ ASKERİ VE SİVİL GEMİLERİMİZ

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

Genel karakteristik Hamidiye

Tipi:     Kruvazör[1]

Deplasman:     3,805 ton

Uzunluk:         112 m (367 ft)

Işın:     145 m (476 ft)

Çekiş:  48 m (157 ft)

İtme gücü:      2 VTE 4 cyl; 12,000 hp

Hız:     22 knot

Kişi kapasitesi:           302

Silah donanımı:          2 x 150mm L/45 silah

6 x 120mm L/50 silah

2 x 46mm L/50 silah

2 x 36mm silah

2 x 457mm torpido tüpü

Yukarıda belirttiğimiz gibi Hamidiye kruvazörün künyesel bilgileri ve yaptığı icraatların kabaca mufassal özeti böyledir. Ancak bu kruvazörümüzü detaylı tanıtmaya geçtiğimizde vereceğimiz bilgilerin daha fazla olacağı şüphesizdir. Nitekim bu kruvazörümüz hakkında söyleyeceğimiz teknik bilgilerin başında şunları söylememizin yerinde olacağını düşünmekteyim.

Sultan Hamit kruvazörü, Hamidiye kruvazörü veya Şanlı Hamidiye diye anılan bu gemimizin denizcilik tarihimizde çok farklı ve çok bir başka yeri vardır. Osmanlı donanmasının son zamanlarında sahip olduğu gemilerinden İngiliz yapımı bir tekne olması onu Yavuz zırhlısı gibi Alman yapımı gemilerimizden farklı bir görünüme sahip kılmaktadır.

1903-1904 yılları arasında İngiltere de inşa edilen 3805 tonluk muhafazalı bir kruvazördür. Yukarda belirttiğimiz gibi üstün vasıflı silahları ve 22mil hızıyla kendi döneminin en güçlü savaş gemilerindendir. 600 ton kömür alabilme kapasitesindedir. 10 millik bir hızla hiç ikmal yapmadan 5000 mil yol yapabilmesi Hamidiye’nin kendine has üstün özelliklerinden biridir.

 Abdülaziz döneminin güçlü donanmasını Haliç’e demirleyip çürümeye terk eden II.Abdülhamid’in hatasını anlayıp Osmanlı donanmasını takviyeye karar verdiğinde aldığı bir gemidir bu nedenle 1903 tarihinde alınıp Osmanlı donanmasına katılan bu gemi önce Sultan Hamid kruvazörü adıyla tanınmış 1908’de Sultan Hamid’in tahttan indirilmesinden sonra adı Hamidiye’ye çevrilmiştir. Bu gemimizin ilk düzenli görevi daha doğrusu Osmanlı Devletini temsili bu geminin İngiltere’deki bir taç giyme törenine iştiraki şeklinde gerçekleşmiştir.

Nitekim Hamidiye kruvazörü İngiltere Kralı 7.Edward’ın taç giyme töreninde bulunmuştur. 3 Haziran 1911’de İngiltere’deki bu törene katılan Hamidiye kruvazörüne bu fırsattan istifade telsiz donanımı takılmıştır.

Bu icraat nedeniyle Türk donanmasında ilk telsiz takılan savaş gemisi Hamidiye kruvazörü olmuştur.

Osmanlı donanmasına diğer gemilere takılacak telsiz aksamını dönüşünde yine Hamidiye kruvazörü Osmanlı topraklarına taşınmıştır. Hamidiye kruvazörü Osmanlı donanmasının en yeni gemisi olması sebebiyle Osmanlı Devleti’nin yaşadığı savaşlarda da öncelikle görev alan bir tekne olmuştur. Bu nedenle onun görev aldığı sahalara baktığımızda şu olaylara karıştığını görebiliriz. Devamı yarın…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.