güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

YAKIN TARİHİMİZDE ROL OYNAMIŞ İZLER BIRAKMIŞ ÜNLÜ ASKERİ VE SİVİL GEMİLERİMİZ

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

Kazanılan Zaferler tek gemilere münhasır olmadığından tüm donanmaya yahut donanmanın önemli bölümlerinden birine ait olduğundan başarılar donanmanın veyahut filonun başındaki yöneticilere komutanlara ait olarak dillendirilmiş bu yüzden Abdülaziz öncesi dönemde Türk denizcilik sahasında gemiler değil denizciler kaptanıderyalar yahut reisler önemli görülmüş, onların ismi yüceltilmiş, onlar ünlendirilmişlerdir. Bu nedenledir ki ne Barbaros’un, ne Turgut Reisin ne Seydi Ali reisin ne piri reisin ne de Kılıç Ali reisin gemilerinin adlarından hiç bahsedilmemiştir. Önemli olan onların isimleridir. Âmâ Sultan Abdülaziz döneminden sonra birazda Avrupa’da görülen gemilere isim verme ananesinde etkilenerek ve Türk toplumunda gemiler ön plana çıkarılmak istendiğinden bizde de donanmamızın gemilerine veyahut sivil sahadaki ticaret ve yolcu gemilerine isim verme ön planda tutulmaya başlanmıştır. Ve gemiler bu isimleriyle tanınmaya yönlendirilmişlerdir.

Genellikle de gerek donanmamıza alınan gemiler gerek yolcu gemilerimiz iş başındaki Osmanlı Sultanının onun annesinin veya babasının yahut ünlü Osmanlı padişahlarının veya sadrazamlarının kaptan paşalarının adlarıyla adlandırılmışlar bu adlarıyla tanınmış ve ün sahibi olmuşlardır.

İşte bu yazı dizimizde Osmanlının son döneminde karıştıkları önemli olaylarda rol aldıkları savaş ve icraatlarda ünlenmiş Türk toplumunun büyük çoğunluğunca tanınan iz bırakmış ünlü gemilerimizi ve cumhuriyet döneminin ünlü gemilerini tanıtmaya çalışacağız.  Bunu yaparken gemilerimizi askeri ve sivil olmak üzere iki kısımda görmeyi düşünmekteyiz ve bunu yaparken gemilerimizin tarihi kronolojisiyle değil toplumumuzdaki tanınmışlık derecesiyle dile getirilmesine gayret etmeye çalışacağız. Bu tür gemilerimize baktığımızda ilk akla gelen gemimizin ünlü Hamidiye Krovözörü olduğunu söyleyebiliriz.

HAMİDİYE KROVÖRÖZÜ:

Bu gemi adını taşıdığı 2. Abdülhamid’in Osmanlı donanmasına kattığı bir harp gemisidir. Bu Krovözörümüzü katıldığı Osmanlı donanmasında ün sahibi yapan Osmanlı toplumunda tanınmış hale getiren onun karıştığı balkan savaşları öncesinde ve sırasında görmüş olduğu şanlı görevi ön plana çıkmaktadır.

Bu gemiyi bu kadar ünlü yapan bitti tarih oldu denilen Osmanlı denizciliği içerisinde en umulmadık anda gerçekleştirdiği başarılar ve kazandığı zaferlerdir. Tarih sahnesinde onun kadar ünlenmiş gemiler şüphesiz vardır ancak onların ünleri daha ziyade fiziksel özelliklerinden yahut arz ettikleri görünüş ve güzelliklerden kaynaklanmaktadır.

Yine bazı gemiler vardır ki tarihte bıraktıkları isimi yaşadıkları facia veya facialardan kaynaklanarak gerçekleştirebilmişlerdir. Oysa Hamidiye Gemisi teknik özellik bakımından içinde bulunduğu Osmanlı donanması gemilerinden pek fazla farklı bir özellik arz eden bir durum ve yapıya sahip değildir.

Herhangi bir faciada yaşamamış veya yaşatmamıştır. O ününü balkan savaşları sırasında yaptığı görevdeki başarısıyla elde etmiş ve ismini sürekli karıştığı olaylarda görevini layıkıyla yerine getirerek koruyabilmiştir.

Hamidiye krovözörü tanımak için öncelikle onun teknik özelliklerini halk tabiriyle künyesini silah gücünü tanımak ve tanıtmamız gerektiğini düşünmekteyim. Bunun için vikipediden almış olduğumuz bilgilendirme şöyledir;

İsmi:     Hamidiye

Adının geldiği yer veya kişi:      Sultan II. Abdülhamid

Denize indirme:25 Eylül 1903

Madalya ve ödüller:1913 Hamidiye Krüvazörü Madalyası

Akıbet:1918-1925 yılları arası İngiliz kontrolü altında, daha sonra Türk Deniz Kuvvetleri'ne devredildi.

Kariyer (Türkiye)        

İsmi:     Hamidiye

Görevlendirme:1925

Hizmetten çıkışı:           1947

Notlar:1940 yılından sonra askeri öğrenci eğitimi ​​için kullanıldı. Devamı yarın…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.