güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

UNUTULAN VEYA UNUTTURULAN ÇANAKKALE KARA HARPLERİ

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:48

25 NİSAN GÜNÜ ARIBURNU BÖLGESİNE YAPILAN ÇIKAMA:

25 Nisan sabahı Arıburnu bölgesine yapılan çıkarmayı ilk rapor eden 27. Alay, 2. tabur, 8. Bölük Komutanı Yüzbaşı Faik Efendi’dir. Yüzbaşı Faik Efendi saat 02.30 sıralarında 2. tabur komutanı Binbaşı İsmet Bey’e ve 9. Tümen komutanlığına haber verdi.

 Yüzbaşı Faik Efendi o anı şöyle anlatıyor:

“O gece yarısı saat 2.00 sıralarında ay ışığı henüz vardı, yanımdaki ihtiyattan gözcüler Bigalı idris ve Gelibolulu Cemil, ay ışığında düşman çıkarma gemilerinin görülmekte olduğunu haber verdiler. Kalktım dürbünle baktım. Tam karşımızda fakat epeyce uzaklarımızda büyüklüğü küçüklüğü fark edilmeyen birçok gemilerin vücudunu gördüm. Harekette olup olmadıkları anlaşılmıyordu.”

  “9 ncu Tümen Komutanlığına malumat vermek üzere telefon başına gittim. Tahminen saat iki buçuk var idi. Tümen karargâhında karşıma Mülhak Asteğmen Nuri Efendi çıktı. Söyledim. Cevaben bana; “Kurmay başkanına söyleyeyim” dedi. Biraz sonra: “Bu gemilerin kaçı nakliye kaçı harp gemisidir” diye sordu. Cevaben; karanlıkta bunun seçilmesine imkân olmadığını, yalnız gemilerin sayıca fazla olduğunu söyledim.

Bir müddet sonra ay battı. Gemiler karanlıkta görünmez oldu. Bir zaman sonra bir silah cayırtısı koptu. Kuzey Arıburnu ilerisinden küçük gemilerden makineli tüfek ateşi yapıldığını gördüm. Derhal takımı Kuzey Arıburnu’na hâkim olan Yüseksırt’taki siperleri tutturmak için hareket ettirdim. Aynı zamanda tabur komutanına; “Düşmanın Arıburnu’na ihraca başlamak üzere olduğunu ve ihtiyattaki takımla o taraftaki mevziiye gideceğimi” raporla yazdım. Yükseksırt’a geldik. 1.300 metreden ateş açtırdım. Biraz ilerimizdeki Haintepe siperlerinde bulunan 2. Takım baştan beri muharebeye tutuşmuştu. Şiddetli muharebe devam ediyordu. Bu sırada yüz metre solumuzdaki dikliklerden düşmanın ateşine tutulduk. Bu mücadelede takımın komutanı Gelibolulu Süleyman Başçavuş yaralandı. Eratımız da vuruluyordu. Ben de kasığımdan ağır bir yara aldım ve takımı komuta edemeyecek bir halde kaldım. Takımın komutasını Lâpsekili Muharrem Çavuşa bıraktım ve geri çekildim. Gün henüz ağarıyordu. Takım daha bir müddet muharebe etmiş ve Muharrem Çavuşta vurulduktan sonra birkaç kişi kalan erat; arkalarının kesildiğini anlayarak sarp yamaçlar arasından Balıkçıdamları’ndaki 1. Takıma katılmışlar.”

 Saat 05.20’de 27.Alaydan 9.Tümene ihraç hareketi haber verildi.

        05.45 te 9. Tümenden, 27.Alaya hareket emri verildi.

       05.50’de 27.Alay hareket etti.

       07.00’de 27.Alay Kavaktepe’ye geldi.

       07.40’ta hâkim tepe olan Kemalyeri’ne geldi.

       08.00’den itibaren muharebeye başlandı.

       09.00’da yoğun muharebelere başlanıldı.

 27. Alayın ilk hedefi Kılıçbayırı – Merkeztepe – Kanlısırt- Kırmızısırt hattı olan 2 km genişliğindeki hattı tutmaktı. Alayın elinde 2.000 kişilik bir kuvvet vardı. (1. ve 3. taburlar) ve geniş cephe taarruzu yapmak zorunda idi. İlk amacı düşmanı belli bir hatta tutmaktı.

 27. Alaydan sonra cepheye yetişen birlik 19. Tümen idi. Mustafa Kemal komutasında 19. Tümen bağlı Alayları ile beraber Bigalı civarında bulunuyordu. 19. Tümen komutanı çıkarmaya dair ilk raporu 77.Alay komutanından 05.30’da aldı. Yarbay Mustafa Kemal 57. Alayın tamamı ile muharebe alanına sürmeye karar verdi. 07.45’te hareket ederek Bigalı’dan yola çıkıldı. 57. Alay 1. ve 2. taburları önden 3. taburu ise Alay komutanı Hüseyin Avni Bey komutasında ihtiyat olarak geriden gelecekti.

 Saat 10.24 sıralarında Alayın önce 2. taburu Yüzbaşı Ata Efendi komutasında, hemen sonra 1. taburu Yüzbaşı Zeki Efendi komutasında Suyatağı mevkiinden Düztepe’ye doğru Anzak birliklerine karşı 600 metreden muharebeye girişti.

 Daha sonra cepheye 19. Tümenin 77. ve 72.Alayları da geldi.

77.Alay 27.Alayın sol kanadından düşmana taarruz edecekti.

72.Alay Conkbayırı’na gelerek 57.Alayı takviye edecekti. (16.30da cepheye gelebildi.)

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.