güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

UNUTULAN VEYA UNUTTURULAN ÇANAKKALE KARA HARPLERİ

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:48

X sahili - İkiz koy: 180 metre uzunluğunda ve dokuz metre genişliğine bir kumsaldı. Bu kumsal 18 metre yüksekliğinde yumuşak ve çıkılabilir bir uçurumun eteğinde idi.

 Bu sahilde İki tabura yakın kuvvet çıkacaktı. Bir tabur iki kademe halinde saat 06’dan 07.30’a kadar çıkarıldı. Buraya çıkan birlikler Zığındere’ye çıkan birlikler ile işbirliği kurarak Alçıtepe eksenini zorlayan harekâtı tamamlayacaktı.

Burada müdafaa kuvveti ise 12. bölüğün ihtiyat takımından bu tarafa sürülmüş bir mangalık kuvvetti. 500 metre ileri de ihtiyat takımı bulunuyordu.

 Muharebe sonucunda bu bölgeye çıkan İngiliz birlikleri sahile hâkim sırtları ele geçirmede başarılı olmuşlardır.

 Y sahili – ( Sarısığlar Koyu) Zığındere’nin ağzından 1,5 kilometre kuzeyi. Kayalık bir sırtın altında 60 metre kadar bir kıyı kesimi vardır.

 Buraya iki tabur, bir bölük ve bir denizci müfrezesi çıkarılmıştır. Bunların vazifesi Seddülbahir mıntıkasındaki Türk kuvvetlerinin önünü kesmek ve güneydeki diğer hareketlere yardım etmektir. Burası tamamen boş olduğu saptanmış ve baskın şeklinde çıkarma için seçilmişti. Gemiler tüm ışıklarını söndürerek 02.30’da hareket ettiler, 04.30’da kıyılara geldiler ve 06.50’de bütün İngiliz tugayının çıkarılması tamamlanmıştır.

 Bu kıyının müdafaasına memur olan 6. bölük, bu yerin 3 kilometre kuzeyindeki Sarıtepe’yi bir takımla ve üç kilometre güneydeki Zığındere başlangıcında bir posta ile tutmuş, burayı boş bırakmıştı. Burada sadece 6. bölüğün kuzeye sürdüğü takımdan bazı keşif kolları ve birkaç devriyeden başka bir Türk kuvveti yoktu.

 İngilizler çıktıkları ilk sırtlarda hareketsiz kaldılar. Harekâtı derinliğine sürmek için yeni bir emir alınmadığı ve güneydeki muharebelerin ne olduğu öğrenilmediğinden çıkılan kıyı sırtlarında beklemek zorunda kalmışlardır. Buradaki birlikler 26 Nisan sabahı geri alınmıştır.

Sonuç olarak buradaki çıkarma harekâtı başarılı olmamıştır…

 Düşman 25 Nisan günü akşama kadar Tekkekoyu’nu ileri geçememişti. Ancak Tekke Burnu kuzeyine çıkarılan bir tabur yan tesiri yardımı ile Aytepe’yi saat 16’ya kadar alabilmiş ve Ertuğrul koyunda taarruz eden diğer 4. tabur da saat 17’ye kadar yalnız Ertuğrul tabyasını alabilmişti.

 12 taburluk 29. İngiliz Tümeninin taarruzu 26. Türk Alayının topsuz ve makineli tüfeksiz iki taburu karşısında durmuştu. Bu müdafaanın merkez sıkleti de Seddülbahir’deki 3. taburla bu tabur mıntıkasındaki 9. Tümenin istihkâm bölüğünde idi. Bu tam manası ile bir Tümen ile bir taburun muharebesi idi. 25 Nisan günü öğlene kadar kahramanca müdafaaya devam eden 26. Alayın 2. ve 3. taburu, kendilerinden on misli fazla olan kuvvet karşısında ancak sağ tarafını bir parça geri çekmişti.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.