güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

ULUSLARARASI KUŞCENNETİ TURİZM VE KÜLTÜR FESTİVALİ ETKİNLİKLERİ HAKKINDA DÜŞÜNCELER

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:48

Değerli okurlarım,

Bandırma olarak her sene farklı tarihlerde de olsa etkinliklerle kutladığımız bu festival nedense ortaya çıkarıldığı, başlatıldığı tarihten bugüne hiçbir zaman üst üste aynı tarihte kutlama imkanı bulamamıştır. Bazen yerel iktidarda bulunan kişilerin istekleri doğrultusunda, amaçları doğrultusunda bazen ramazan ayına denk gelmesi sebebiyle, bazen seçim gibi olaylar nedeniyle hep farklı tarihlerde gerçekleştirilme durumu söz konusu olmuştur. Nitekim aslında haziran ayında kutlanması gerekirken ramazan ayına denk gelmesi nedeniyle bu seneki festival de yerel iktidarın arzusu üzerine belkide genel seçimlerin yarattığı etkilerle festivalimiz Eylül ayı sonlarında gerçekleştirilme durumu söz konusu olmuştur. Hiç bir zaman festival etkinliklerinde Bandırmamızın yerel tarihi açısından önem arz eden olaylarının geçtiği tarihler festival kapsamı dahiline alınmamış. Mesela Ulu Önder Atatürk'ün kentimizi ziyaret tarihleri festival kutlama tarihine yakın olmasına rağmen festival etkinlikleri sürecine dahil edilmemiştir.

Nitekim bu sene de gerek festival öncesi sahil şenlikleri gerek festival kutlanması sürecinin ortasında kalmasına rağmen şehrimizin kurtuluş günü, kurtuluş bayramı tarihi olan 17 Eylül tarihi de her zaman olduğu gibi festival sürecine dahil edilmemiştir. Kurtuluş kutlamaları sadece kendi başına kutlanırken şehrimizin büyük mahallelerinden olan Edincik'in kurtuluş tarihi olan 18 Eylül tarihi de festival dışı bırakılmıştır. Neden acaba festivalimizin amaçları arasında kültür faaliyetleri de olmasına karşılık önemli tarih olaylarının geçtiği tarihler festival sürecine dahil edilmez, festivalimizin tarihi kimlik kazanması gerçekleştirilmez? Festivalimizin son zamanlarda yaşadığı sorunlardan birisi de festival etkinliklerinin gerçekleşeceği sahanın kapsadığı alanın neresi olacağı yahut nereleri olamayacağı konusudur. Özellikle Balıkesir Büyükşehir kabul edilip Bandırma sahası da kısmen onun görev alanına girdiği andan itibaren Bandırmamızın sahil kısmının Büyükşehir Belediyesine, onun görev alanına, yetki alanına bırakılması bu sorunu daha da barizleştirmiştir.

Nitekim 2017-2018 festival etkinlikleri açısından festivali düzenleyen Bandırma Belediyesi festival sahası olarak sadece Cumhuriyet Meydanı sahasını kullanabilme imkanına sahip hale getirildiğinden festival için Bandırma Belediyesi etkinliklerin yapılacağı alan açısından daha da daraltılmıştır düşüncesindeyim. Nitekim bu yüzden kutlamakta olduğumuz festival etkinlikleri sözünü ettiğim bu dar alanda gerçekleştirilme durumu ile karşı karşıya kalmıştır.

Festival etkinlikleri dahilinde dikkat çeken önemli bir nokta da Cumhuriyet Meydanının festival etkinlikleri dahilinde gerçekleştirilecek müzik sanatçılarının sahne alacağı sahnenin kurulduğu noktanın hemen Cumhuriyet Meydanındaki kurtuluş şehitlerinin, onlara ait şehitler anıtının önü olarak tespit edilmesidir. Bandırmamız çoğunlukla festival etkinliklerinin gerçekleştirileceği sahneyi burada kurarken bu şehitler anıtının hemen bitişiğindeki üzerinde palmiyelerin bulunduğu toprak sahanın tabiri caizse tümsek zeminin Bandırma'nın kurtuluşunu sağlayan 80 küsür Türk subay er ve milisinin naaşlarının yattığı toplu mezar bu özelliği dolayısıyla da bir şehitlik olduğunu nedense yerel yöneticilerden, mülki idarecilerden hatta askeri yöneticilerden müftülükten başlayarak tüm Bandırmalı ve Bandırma unutmakta, göz ardı etmekte, beis duymamaktadır.

Bir başka tabirle buradaki şehitleri kale almayan Bandırma ve Bandırmalı bu şehitlerin yanı başında konser vermekte sakınca duymamakta, bu kurtuluş şehitlerine bence gereken saygıyı göstermekte kusur gerçekleştirmektedir. Ülkemizin bazı sahalarında şehitlikler yanında folklor ekipleri gösteri yaptığından erik dalı gevrek olur parçası eşliğinde folklor oyunu gerçekleştirildiğinden bazı yerel yöneticiler sorumlu tutulup soruşturma geçirirken, hatta bazı yerel yöneticiler bu durum nedeniyle görevlerinden istifa  etmek zorunda kalırken nedense Bandırmamızda kurtuluş şehitlerimizin yattığı mekanın yani şehitlik diyebileceğimiz sahanın hemen yakınında sahne kurulup festival programı uyarınca sanatçılar konser verirken hiçbir kimse, hiçbir Bandırmalı rahatsızlık duymamaktadır diye düşünmekteyim.

Bence artık Bandırmalı yöneticiler şehitler anıtının yanındaki sahanın bir şehitlik olduğunu kavramalı, bunu halka çeşitli yollarla anlatarak buranın bir şehitlik olduğunu Bandırmalı ya da öğretmeli, kabul ettirmelidir.

Hepsinden önemlisi ulusal günlerde bu şehitliğin yakınında folklor gösterileri gerçekleştirilmesi festival etkinlikleri uyarınca bu şehitliğin yanına, önüne sahne kurulup, burada sanatçı konserkerinin verilmesi gibi etkinliklerin yapılması şeklinde gerçekleştirilen şehitlerin ruhlarına saygı gösterilmemesi durumunun terk edilmesi gereklidir düşüncesindeyim. Şunu da vurgulamak isterim ki Bandırma yerel yönetimi ve Bandırmalı Büyükşehir Belediyesi'nin saha sınırlandırmasından kurtulabilmek için festival etkinlik alanını sadece Cumhuriyet Meydanı ve çevresi olmaktan kurtarmak için festival etkinliklerini Bandırma'nın bütün mahallelerine yayabilmek için harekete geçmeli, kentimiz dahilindeki Cin Çukuru sahasındaki eski stat alanı kentimizde mevcutken yıkılıp açık alan haline getirilen tekel binaları sahaları gibi yerleri festival etkinlikleri gerçekleştirilen alanlar haline getirmek için tüm çalışmaları yapmalı, kentimizin sadece Cumhuriyet Meydanı sahasını değil tüm mahallelerini festival sahası haline getirmelidir kanaatindeyim.

Önemli bir diğer nokta ise artık Bandırma yerel yönetimleri uluslararası Kuşcenneti Turizm ve Kültür Festivalini her sene farklı tarihlerde kutlanır hale getirmekten vazgeçip, her sene aynı tarihlerde kutlanan uluslararası bir festival özelliğine büründürmeye özen göstermeli ve bunda da kararlı olmalıdırlar diye düşünmekteyim. Bütün bu eksiklerine rağmen kutlanan festivalimizin Bandırma ve Bandırmalı ya amaçlanan hizmetleri gerçekleştirmiş bir festival olmasını temenni ederim. Festivalimiz Bandırma ve Bandırmalı ya neşe dolu saatler ve günler yaşatan bir festival olsun. Festivale hizmeti geçenlere bu hizmetlerin bu festival de tecrübe kazandırması ve gelecek yılların festivallerinin daha düzenli, daha hatasız gerçekleşmesi dileğimdir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.