güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Ülkemizde Görülen Afgan Kaçaklar ve Yangınlar Hakkında Düşünceler

Yazının Giriş Tarihi: 10.08.2021 17:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.08.2021 17:13

Son haftalarda sözlü ve yazılı medyamızda çokça dile getirilen İran üzerinden ülkemize giren Afgan kökenli genç kaçaklardan bahsedilmektedir. Medyanın dile getirdiğine göre bu kaçakların çoğu hatta tamamı genç erkek nüfustur ve her geçen günde sayıları artan bir durumda ülkemize girmeyi başarmaktadırlar. Sınırlarımızın denetimsizliğinden yahut yeteri kadar denetlenmemesinden dolayı mıdır bilinmez ama medyada anlatılana göre bu işi yani insan kaçırmayı meslek edinen kişi ve gruplar vasıtasıyla bu iş devam ettirilmektedir.

Düşünceme göre NATO kuvvetlerinin ve Amerikan kuvvetlerinin yakın zamanda Afganistan’ı terk edip çekilmesi sonrasında kabil havaalanını Türk askerinin koruması yolunda kararlar alınması şeklinde çalışmalar söz konusu olduğu andan itibaren Afganistan üzerinden gelen kaçak gençlerin ülkemiz sınırlarından sızıp topraklarımıza girmesi medyaya göre daha bariz bir şekil almıştır. Bunun sebebini Taliban’ın ülkeye hakim olmasından kaçmaya çalışanların mevcutluğunu varlığını ileri sürüp bu kaçakların onlar tarafından teşekkül ettiğini söyleyenlerin olduğunu görmekteyiz. Yani bu anlatımlara göre daha önce Suriye sınırında yaşanan olayların benzerini yaşamak durumunda kaldığımız söylentileri mevcuttur.

Ancak hatırlatmak isterim ki Suriye’de Esad kuvvetleri önünden kaçan, İran ve Rus kuvvetleri önünden kaçan, Suriye vatandaşları sadece bize değil çevrelerindeki Ürdün, Lübnan gibi ülkelere de sızmakta topluca çoluk çocuk, yaşlı genç, kadın erkek, bizde dahil sınırları aşıp komşu ülkelere topluca sığınmaktaydılar. Gerçi Suriyeli bu kitlelerden en büyük payı alan ülkemiz olmuştur. Resmi kaynaklarda üç dört milyon olarak abartılı kaynaklarda dokuz milyona varan sayıda Suriyeli ülkemize girmiş ülkemizin kendilerine aradığı çeşitli statülerde ülkemizde yaşamlarını sürdürmeye başlamışlardır.

Onların bu durumları hakkında ülke olarak devlet olarak ne yapacağımızı daha kesin olarak kararlaştıramamışken bu kez aynı durum yahut benzeri bir durum olarak gösterilme gayretleri içerisinde Afganistan kaçaklarıyla söz konusu olmaya başlamıştır. Ancak bir farkla ülke olarak Afganistan’ın sınırdaşı olan bir ülke olmamamıza rağmen neden Afganlı kaçaklar komşuları İran’da kalmayıp bize kaçmayı tercih etmektedirler. Bunu anlamak zordur. Üstelik can korkusuyla yapılan bir kaçma konusu mevcutsa neden kadınları çocukları yaşlıları ülkede bırakıp sadece gençler ülkemize kaçmaktadırlar.

Ülkemizin veya ülke yönetimimizin hangi özellikleri bu kaçak Afganlı gençleri ülkemize getirmekte ülke yönetimimizin hangi özellikleri bunlara cazip gelmektedir. Suriye’de olaylar patlak verdiğinde bir takım Suriye vatandaşlarının ülkemiz topraklarında eğitilip düzenlenip Esat’la savaşta kullanıldığı hatta bunun için bir ara Amerika ile ortak hareket edildiği yolundaki geçmişte kalmış söylentiler hatırlanırsa acaba Afganistan’dan ülkemize gelen kaçak gençlerle benzeri icraatların Taliban’a karşı yapılması da söz konusu olabilir mi? Düşüncesi de zihinlere gelebilecek bir durumdur yani ABD’leri Kabil havaalanını savunmayı üslendireceği Türk kuvvetlerine yardımcı olarak İran üzerinden Türkiye’ye kaçan bu gençlerden oluşturacağı kuvvetlerle gerçekleştirebilmeyi düşünebilir mi?

Bütün bunlar bu Afgan kaçakların çoğunluklu bir şekilde sadece ülkemize gelmelerinin kafalarda yaratacağı düşüncelerdir. Kim bilir belki de Afganistan’ı boşaltan NATO kuvvetleri Afganistan’daki kendi taraftarlarına Taliban karşısında en emin sığınma yeri olarak Türkiye’yi göstermeleri de söz konusu olabilir sonuç ne olursa olsun Afganistan’dan gelen kaçakların artması ülkemiz insanının özellikle siyasilerin daha da özellikle muhalefet çevrelerinin dikkatini çekmiştir.

Sınırlarımızın denetiminin bu işe uygun olmasının ortaya çıkması askeri ve sivil yöneticileri rahatsız etmiş olmalı ki yönetici durumundaki bazı kesimler Afgan gençlerin bize kaçmasını mazur göstermek için hatta bizim ülke olarak halk olarak Afganlılara yardım etme yolunda vefa borcumuzun olduğunu kabul ettirme çalışmalarına giriştikleri görülmüştür. Devamı yarın…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.