güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Türk Kökenli Etnik Guruplardan Pomaklar

Yazının Giriş Tarihi: 06.04.2021 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.04.2021 00:06

Paion'lar zaman zaman Makedon saldırılarına karşı gelmişlerdir ve antl- Makedon koalisyonuna katılarak bağımsızlıklarına kavuşabllmişlerdlr. Dardan'larla Makedonlar arasında, işgalden çok eski bir koalisyon olmuş olması gerekir, çünkü, antik yazarlarının verileri olan: Paion'ların bağımsızlıklarını her kazandıklarında, Dardan'ların Makedonya'ya doğru yollarının açık olduğu görüşünün başka bir açıklaması yoktur. Longari ismiyle tanıdığımız birinci Dardan hükümdarı da, m.ö. 231. yılında Paloni'yı bağımsızlığa kavuşturduktan sonra Makedonya hükümdarı II. Demetrit'in kuzey sınırlarını genişletme çabalarına karşı savaşarak aynı politikayı izlemiştir.

Dardan Krallığı çok güçlendikten sonra Makedon hükümdarları, Dardan'larla savaşmak için büyük güçleri angaje etmek zorunda kaldılar. Bu da, Makedon Devleti'ni Yunanistan'daki savaşlarda olumsuz etkilemiş, genel olarak ta Makedon Devleti'nin zayıflamasına neden olmuştur. Dardan hükümdarları, krallıklarının bu yükseliş döneminde, Balkan'ların merkezinde komşu devletlere karşı kendi pozisyonlarını güçlendirmek için çalışma yaptılar. M.Ö. 229 yılında, kraliçe Teuta'nın başında bulunduğu İllirya devleti'nin güneyde, Epir'de askeri harekatta bulunduğunu fırsat bilen " Polibi'nin yazdığına göre: bazı İllirya'lılar, Dardanların saflarına geçmişlerdir". Teuta, Epirlilerle barış antlaşması yapmak ve İlirja egemenliğinden ayrılan halkları tekrar geri çevirmesi gereken ordunun geriye gelmesi için emir verdi. Polib, Dardanlarla birleşen İlliryalıların, tekrar İllirya egemenliğine geri döndüklerini söylememektedir. Polible göre: Skerdilait'nin oh yıl sonra karşılaştığı kargaşalıklar göstermektedir ki, İlirya devleti bu kabileleri kendi egemenliğinde tutamadığını göstermektedir. Dardan'lar aynı yıl, Makedonya devletinin zor günler geçirmekte olduğunu fırsat bilerek makedon topraklarına saldırdılar.

Zayıflamış olan Makedonya'nın Dardan saldırılarını zorlukla karşı koymuştur ve bu savaşta Makedonya devletinin hükümdarı III. Demetri hayatını kaybetmiştir. Dardan Makedon savaşları Antigon Dozoni'nin hükümdarlığı döneminde de devam etmiştir ve bu savaşta yeni durum İllirya'lılarla koalisyon yapan makedonların lehine gelişmişti.           

Antigon Dozoni, Makedonya, Paiona'dan ve II. Demetri'nin hükümdarlığı döneminin son yıllarında işgal edilen topraklarından Dardanları çıkarabildi. Paion şehri Bylazora'da Aksios nehrinin vadisinde, Makedonlar güçlü bir askeri garnizon kurdular. Bu şehir askeri açıdan önemli stratejik yere sahipti, çünkü Aksisos vadisinde bulunmasından dolayı Dardan'ların Makedonya'ya doğru olan yolunu kesmekteydi.

Makedonların, Dardan sınırlarında güçlü olması, Yunanistan üzerindeki hegemonyasını koruması açısından kaçınılmazdı, özellikle Adriyatik Denizi'nin batı sahillerinde Romalılar karaya asker çıkarmaya başlamışlardı ve Roma Cumhuriyeti Makedon'larla temas haline gelmişti. Bu durum iki tarafı er yada geç bir çatışmanın eşiğine getirecekti. Antidardan politikasını daha kararlı bir biçimde Dozon'un halefi olan V. Filip uygulamıştır. Yazılı kaynakların verdiği bilgilere göre, Dardania krallığı V. Filip'in hükümdarlığı döneminde de, Paioni'deki fiili durumdan da, Makedonya'nın hegemonyacı emellerinden de hoşnut değildi. M.Ö. 219 yılında V. Filip'in Peloponez'de bulunduğu sırada Dardan ordusuu Makedonların işgali altında bulunan Paiona'nın bölgesinin yanısıra, Bülazara şehrini de alarak kurtardılar. V. Filip Yunanlılarla savaşı kesip ordusunu kuzeye sınırlarına gönderdi. Askeri hareket daha.çok Bylazora şehrinde ve Aksios vadisi civarına odaklandı. Makedonya Krallığı'nın Kuzey sınırının güçlendirilmesi ve Bülazara şehrine sahip olmak, Polib'e göre: Dardan'ların, Makedonya'ya girmelerini zorlaştıracaktı. Liv'in bir yazısında belirtildiği göre, Makedon hükümdarı 211 yılında tekrar Dardan sınırına dönerek, bu sefer Dardania'nın güney-batı ve Pelagonia'nın kuzeyinde (Manastır Ovası) bölgesinde bulunan, Dardanlar açısından da önemli bir başka saldırı noktası olan Sintia şehrini de işgal etti. Dardania Krallığı'nın Makedon devleti ile V. Filip hükümdarlığı döneminde yaptığı savaşlar, Paion'ların bağımlılık sorununu kendi lehlerine çözememelerine rağmen Makedonya'yı oldukça zayıflattılar ve Makedon’ların, Yunanistan üzerinde hegemonya kurmak için giriştikleri askeri girişimleri için büyük bir engel teşkil ettiler. V. Filip'in İllirya'nın güneyine saldırısından sonra, Dardania Krallığı'nın Makedonya ile savaşması, Dardania Krallığı lehine bir durum yaratılmış oldu. Devamı yarın…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.