güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Trabzon Havalisinde Yaşayanlar Öz ve Öz Türktür – 6

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

Ermeniler, Hınçak ve Taşnak terör örgütleri dışında Avrupa'nın pek çok şehrinde de komite ve cemiyetler kurdular. Ancak bunların dışında kurulan bir cemiyet de bizzat İngilizler tarafından kurulmuş olan Londra-İngiliz Ermeni Derneği'dir. Dernek James Bryce adında bir İngiliz tarafından kuruldu. Bu derneğin temel amacı Anadolu'nun, Avrupa devletlerinin yönetimine alınması ve Türklerin Anadolu'dan atılmasını hedeflemekteydi. Bu dernek Ermeni olaylarını bahane ederek birçok olayda Osmanlı Devleti'nin iç işlerine karışmaktaydı. Londra-İngiliz Ermeni Derneği'nin faaliyetlerini yeterli bulmayan Hagopyan adında bir Ermeni ve arkadaşları kendi aralarında Ermeni Vatanperverler Derneği adında rakip bir komite kurdular. Sonrasında bu komitelere ek olarak İngiltere'de Nazarbekyan, Benberd, Karabekyan ve bunlara ek olarak Rus ve Lehli nihilistlerin oluşturduğu Hınçakistler adında bir komite daha kuruldu . 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

TRABZON YÖRESİNDE ERMENİLERİN TEHCİRİ

4.1. I. Dünya Savaşı'nın Başlamasıyla Ermenilerin Tekrar Terör Faaliyetlerine Yönelişi

Emperyalist devletlerin 19. yüzyıl boyunca izlediği yayılmacı siyaset, 20. yüzyılın başında I. Dünya Savaşına neden olmuştur. Osmanlı Devleti'nin savaşa girmesiyle açılan Kafkas Cephesi'nin, Sarıkamış faciasından sonra düşmesi üzerine Rus orduları, Doğu Anadolu bölgesinin işgaline girişmiş, kısa sürede Erzurum'a ulaşmıştı.

I. Dünya Savaşı'nın gerçek nedeni dünyanın sanayileşmiş batılı devletler tarafından bölüşülmesindeki anlaşmazlıktı. Batı, Dünya topraklarının yarısını ve nüfusunun üçte birini sömürge haline getirmişti. Bu durum İngiltere ve Fransa gibi sanayileşmelerini daha önce tamamlamış ve sömürge imparatorlukları kurmuş olan devletlerle, sanayileşmesini biraz geç tamamlamış Almanya arasında çekişmelere ve ittifakların kurulmasına neden olmuştu. Bu duruma bağlı olarak Kuzey Afrika'da, Balkanlarda bölgesel savaşlar yaşanmış, Japon-Rus Savaşı, Çin ve Hindistan'daki karışıklıklar huzursuzluğu dünyanın her yanına yaymıştı .

1912 ve 1913 yıllarındaki Balkan Savaşları göz önünde bulundurulmadan Birinci Dünya Savaşı'nda yaşanan olaylar anlaşılamaz. Milliyetçi çeteler Balkanlar'daki Türkleri öldürmüş ve onları evlerini terk etmeye zorlamışlardı. Osmanlıların Balkanlardaki Müslüman halkının yüzde yirmi yedisi ölmüştü. Bir zamanlar Müslüman çoğunlukların bulunduğu topraklarda artık Hıristiyan çoğunluklar bulunmaktaydı. Bu, Ermenilerin daha uzun vadede yapmak istedikleri şeyin tamamen aynısıydı ve Balkanlar'da işe yaramıştı. İki taraf da Balkan Savaşları'ndan bir şeyler öğrenmişti. Türkler, Ermeni ihtilalcilerin başarıya ulaşması durumunda başlarına ne geleceğini biliyorlardı. Anadolu'daki Ermeni ihtilalcilerin amacı, Türkleri Balkanlardan gitmeye zorlayan ihtilalcilerin amacıyla aynıydı .

Birinci Dünya Savaşı başlamadan önce Osmanlı Devleti, başta Almanya olmak üzere İngiltere, Fransa ve Rusya'ya ittifak teklif etmişti. Rusya, Osmanlı'nın dostluğunu değil, İstanbul ve Boğazları istiyordu. Çökmek üzere olan Osmanlı Devleti'nin kayda değer bir askeri gücü olmadığını biliyor, kolay bir lokma olarak gördüğü Osmanlı Devleti'nin elinden Boğazları almak için en iyi yolun savaşmak olduğuna inanıyordu. Osmanlı Devleti ile ittifakın sadece bir yük olacağını düşünen Almanya başlangıçta Osmanlı ile müttefik olmaya hiç yanaşmamıştı. Almanlar, savaş başladıktan sonra, Kayzer, Wilhelm II.'nin şahsi emri üzerine Osmanlı Devleti ile ittifak yapmayı kabul ederek, Ağustos 1914'te Osmanlı Kabinesi'nde birkaç kişinin bildiği gizli ittifak antlaşmasını imzaladılar .

Almanların fikir değiştirerek, Osmanlı Devleti ile ittifakı kabul etmelerinin nedeni, İngiliz-Rus ittifakının kesinleşmiş olması ve Osmanlı Devleti'nin, Kafkas sınırında bazı Rus kuvvetlerini oyalayarak Almanya'ya yardım edebileceği düşüncesiydi. Ancak Osmanlı Devleti, bu savaşı yürütebilecek askeri donanımlardan yoksundu. Bu yıllarda Osmanlı kara ordusu Almanlar, donanması ise İngilizler tarafından ıslah edilmekteydi. 10 Ağustos'ta Almanların Akdeniz donanmasındaki Göben ve Breslau gemileri, Müttefik Donanması önünden kaçarak Çanakkale Boğazı'ndan içeri girmiş ve 15 Ağustos'ta Osmanlı Devleti, bu gemileri satın alarak bunlara Yavuz ve Midilli isimlerini vermişti .

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.