güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Trabzon Havalisinde Yaşayanlar Öz ve Öz Türktür – 6

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

1895 Olayları Ermenilere bekledikleri fırsatları sunmuş ve onları uluslararası alanda mazlum konumuna getirmiştir. İngiliz ve Yunan Konsolosluğu öldürülen Ermenilerin sayısının 400 civarında olduğunu söyleyerek dünya kamuoyunu yanıltma yoluna gitmişlerdir. Ayrıca olay uluslararası gazetelerde detayıyla değil ölü sayı üzerinden aktarılıyordu. Tan Figaro, Matin gibi gazeteler Avrupa kamuoyunu bu mazlum hikayesiyle kandırıp Ermenilerin çıkarlarına hizmet ediyorlardı . Erzurum Rus Başkonsolosu General Mayewski, raporlarında bu olayların Avrupa'nın müdahalesini sağlayabilmek için Hıristiyanlar tarafından bilinçli olarak çıkarıldığını ve 1895 yılı olaylarının ardından bölgenin sakinleştiğini sukunetin sağlandığını belirtmektedir.

3.1.3.     Köy Baskınları ve Yol Kesmeler

Ermeni terör örgütlerinin faaliyetleri 1915 yılında sevk işlemine tabi tutulmalarına kadar sürmüştür. Bu faaliyetlerin arasında köy baskınları önemli yer tutmaktadır. 1895'te Trabzon'da bulunan beş yüz kadar silahlı Ermeni'nin Bayburt'a beş saat mesafedeki Kat Ova'ya saldırdıkları haber alınınca Erzincan'da bulunan Süvari bölükleri ve bir tabur piyade askeri Bayburt'a sevk edilmiştir.

30 Mayıs 1915'te Maçka'nın Kapıköy köyünde yedi kişilik bir Ermeni çetesi Müslüman ahaliye yaptıkları saldırılar sonucunda Maçka'nın Kadrol köyünden Ajdar oğullarından Ömer oğlu Temel şehit düşmüştür.

3 Temmuz 1915'te Yomra Nahiyesi'nin Hobşara ve Trabzon'a bağlı Zefanos köyünde beş kişiden oluşan Ermeni çetesi, Van ihtilali'nin ardından silaha sarılarak rast geldikleri Müslümanlara ve jandarmaya karşı katliamlara başladılar. Olayların neticesinde Vakfıkebir'den Abidinoğulları'ndan Mehmed oğlu Hasan ve Calaboğullarından Ahmed'i şehit etmişlerdir .

5 Temmuz 1915'te Trabzon'a bağlı karlık köyünden beş kişilik bir Ermeni çetesi Karlık Muhtarı Hüseyin Ağa'nın ellerini bağlayıp nakit varlığını çalmıştır. 5 Temmuz 1915'te Sırganlı Yaylası civarında Irmaktaş mahallesinde üç kişilik bir Ermeni çetesi Merkez bölüğünden Akçaabat Bodamya köyünden İskefeli oğullarından Hüseyin'i şehit etmiştir. 1 Ağustos 1915'te Yomra'nın Alamendi köyü civarında on beş kişilik bir Ermeni çetesi Falkoz köyünden Bahadır oğlu Aziz'in Tin katletmişlerdir .

3.1.4.     Devletin Güvenlik Kuvvetleriyle Çatışmalar

25 Ağustos 1915'te Gümüşhane Deliktaş civarında Yomra nahiyesine bağlı Sifter köyü muhtarı Artin ve Şana köyünden Varilcioğlu Aram kumandasında on dört kişiden oluşan çete Erzurum Postasını soymak üzere yaptıkları saldırıda beş bin lira emanet akçesini çalmışlar ve bunu ötesinde siyasi bir cinayet niteliğinde süvari jandarmalarından Dolabi Ahmet ile Sürmeli Hüseyin ve Posta sürücüsünü şehit düşürmüşlerdir.

2 Temmuz 1915'te Torul kazasına bağlı Santa'nın Derinırmak mevkiinde yirmi beş kişilik bir Ermeni çetesi pusu kurarak jandarmadan üç kişiyi öldürmüştür. Ermeni çetesi, jandarmaların kulaklarını kesip, gözlerini oymuş ve silahlarını almıştır.

5 Temmuz 1915'te Maçka kazasına bağlı Limni ve İzaka köyleri civarında Arazıoğlu Bahadır veled-i Artin kumandasında on kişilik bir Ermeni çetesi pusu kurarak Maçka müstahfız bölüğü kumandanı Mikdad efendi'yi şehit etmişler, Limni köyü muhtarı Ali Çavuş'u yaralamışlardır.

8 Temmuz 1915'te Zefanos köyünde Oseb oğlu Kirkor ile Kasbar oğlu Kodiç Devriye müfrezesi dolaşmakta iken evlerinin önünden ateş açmışlar ve Trabzon seyyar jandarma alayının birinci taburundan Mehmet Çavuş şehit düşmüştür.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.