güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

TARİHTE SURİYE HAKİMİYETİ İÇİN YAPILAN SAVAŞLAR

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

Hittin savaşının, Suriye hakimiyetini, haçlılardan İslam toplumuna aktarması, daha sonra devam eden haçlı seferlerinin gücünü ve önemini hatta yönlerini değiştirmesi oldukça önemlidir. Ve bu savaşı önemli kılar bu savaşı önemli kılan bir özelliği ise bazı tarihçlerinsellahattineyibiyikürt kabul etmesidir. Bu kabule dayanarak bugün bazı kimselerin eyyubi devletini ilk kürt devleti kabul etme anlayışı ortaya çıkmaktadır eğer bu anlayışı bir an için doğru kabul edersek hittin savaşı Anadolu ve iran kuzey Afrika dışında ki Ortadoğu esaslı geniş topraklara, bir kürt devletinin hakim olduğunu söylemek gibi bir durum meydana gelmektedir. Bu durumu esas alırsak hittin savaşı için Kürtleri Ortadoğu dünyasın da söz sahibi yapan Ortadoğu toplumları içerisin de bir devlet sahibi yapan başta Suriye olmak üzere İslam dünyasına hakim kılan, bir savaştır demek mümkün olabilir.

Bu savaştan sonra kurulan, daha doğrusu bu savaştan sonra daha belirgenleşen, eyyubi devletinin, selahhattin eyyubinin ölümünden sonra, kısa zaman da parçalandığını görmekteyiz. Bir yandan eyyubi devletinin parçacıkları bir yandan Selçuklu devletinin parçaları, ve atabeylikler, İslam dünyasın da, varlıklarını sürdürürken, bu devletçikler arasın da hakimiyet savaşları da sürmektedir. Bu arada Abbasi halifeliği de dinsel acıdan hakimiyetini, devam ettirmek de, ama yöneltsel hakimiyeti sadece Bağdat ve çevresini kapsamaktadır. Bu karışık ortam da mısır da yıkılan eyyubi hakimiyetinin yerine memluk devleti geçmiştir. İslam dünyası karışıklıklar içerisin de olduğu sıra da İslam dünyası için doğu da yeni bir tehlike belirmiştir. Bu tehlike cengizhan başkanlığın da kurulan türk Moğol devletidir. Kısa zaman da büyük bir devlet haline gelen bu oluşum orta asya ve uzak doğuya hakim olduktan sonra istilalarının yönünü Avrupa Anadolu ve İslam ülkelerini oluşturan ortadağuya yöneltmiştir. Birden parlayıp büyüyen bu devlet cengizin yaşamını takiben parçalanmıştır. İşte bu parçalardan biri olan iran merkezli ilhanlı devleti ağırlıklı oarak Anadolu ve ırak üzerinden İslam dünyasına akmış buraları kan ve ateş içerisin de bırakıp anadoluyu ve ırak sahasını kısa zaman da eline geçirmiştir. Bu devlet Suriye hakimiyetini elde etmek için harekete geçtiğinde karşısın da nemlük devletini bulmuştur. İşte bu iki devlet arasın da Suriye hakimiyeti için yapılan savaş tarih sahnesin de ayn calut savaşı olarak adlandırılmıştır. Bu savaş hakkın da genel kaynaklara ve özellikle internet bilgilerine baktığımız da şu bilgilerle karşılaşırız.

Ayn Calut Savaşı: Dünya Tarihinde Bir Dönüm Noktası

MOĞOLİSTAN’DAN tozu dumana katarak çıkan atlılar, teslim olmayı reddeden tüm şehirleri acımasızca harap ettiler. 1258’in Şubat ayında, büyük bir öfkeyle Bağdat’a saldırarak şehrin surlarını yıktılar. Bir hafta boyunca insanları katlettiler ve şehri yağmaladılar. Moğollar, tüm İslam dünyası üzerinde büyük bir korkuya neden olmuştu.*

1260’ın Ocak ayında Moğollar batıya doğru ilerlerken Halep de (Suriye) Bağdat’la aynı akıbeti paylaştı. Mart ayında Şam, kapılarını Moğollara açarak teslim oldu. Kısa zaman sonra Moğollar, Filistin’in Nablus (eski Şekem’in yakınında) ve Gazze şehirlerini de ele geçirdi.

Moğol generali Hulagu, Mısır’ın Müslüman sultanı Muzaffer Seyfeddin Kutuz’dan da teslim olmasını istedi. Aksi halde, Mısır’ın bunun korkunç sonuçlarına katlanmak zorunda kalacağını söyleyerek onu tehdit etti. Hulagu’nun ordusu, 20.000 kişilik Mısır ordusundan neredeyse 15 kat daha büyüktü. İslam tarihçisi profesör Nazeer Ahmed şöyle söylüyor: “İslam dünyası yok olma tehlikesiyle burun burunaydı.” Peki Sultan Kutuz ne yapacaktı?

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.