güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

TARİHİMİZDE ROL OYNAMIŞ İZLER BIRAKMIŞ ÜNLÜ ASKERİ VE SİVİL GEMİLERİMİZ

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

Bu savaşlar esnasında 24 yaşını doldurmuş olan bu gemi 1915 Şubat ortalarında Nara bölgesinde yer alarak düşmanın 19 ve 25 Şubat 1915 tarihlerinde düşmanın boğaz ağzındaki tabyalarımızı bombardımanla 18 Mart 1915 de gerçekleştirdiği büyük saldırı sırasında mayın hatlarımız gerisindeki son savunma hattını teşkil etmiştir. Bu görevinde yalnız değildir. Yanında benzeri ve yaşıt taşı Turgut Reis Zırhlısı vardır.

Mart başlarından itibaren başlayan ve 25 Nisan tarihinde gerçekleşen düşman çıkartmaları sırasında ve onu izleyen günlerde devam eden harekâtlar esnasında Arıburnu bölgesinden boğaz içlerine gerçekleştirdiği aşırtma atışlarla bazen tek başına bazen Turgut Reis Zırhlısıyla beraber düşmana karşılık vermişlerdir. 280mm’lik toplarıyla gerçekleştirdikleri bu karşı aşırtma atışları ister tek başına olsun ister Turgut Reisle beraber olsun yaptıkları sırada düşman gemilerini daha uzakta tutmakta etkili olmuştur. Belki bu atışlar mevzileri dışından yapıldığı için düşman donanmasına fiili tefsir gerçekleştirememişse bile onlara yaklaşmasını engellediğinden ve bilhassa düşman çıkartmalarında gecikmelerin olmasını sağlaması bakımından faydalı olmuştur.

Barbaros hayrettin zırhlısının en direk atışları 3 Mart 1915 de Kilit Bahir’i bombalamakta olan İngiliz gemisi Quuen Elizabeth savaş gemisine karşı yapılmış istenilen netice hâsıl olamamışsa da bu gemin bölgeden uzaklaşmasını sağlamıştır. Bu arada Barbaros Hayretinin bir topunun namlusu patlamıştır. 8 Ağustos 1915 tarihi Barbaros Zırhlısının sonunu getiren tarih olmuştur. Zırhlı Bolayır önlerinde kıyıdan atış görevi üstlendiği bölgede seyir halindeyken İngiliz denizaltısı E2 tarafından torpillenerek batırılmıştır.

Barbaros zırhlısı ve kendisinden sonra anlatacağımız Mesudiye zırhlısı Sultan Azizin zamanında dünyanın 3. Büyük donanması olan Osmanlı donanmasının 2. Abdülhamid’in Halice hapsedip çürütmesine rağmen hala ayakta kalabilen gemileridir. Osmanlı Devleti.1nin Cezayir Tunus Libya gibi büyük parçalarını kaybettiren padişahı olan 2. Abdülhamit Türk denizcilik tarihinin de Türk donanmasının da şanlı dönemini sona erdiren padişahı olmuştur diyebiliriz düşüncesindeyim. Alındığında okyanuslar aşabilecek özelliğe sahip olan Barbaros Zırhlımız da Haliç’te çürütülmesi nedeniyle eski özelliklerini yitirmiş bu yüzden balkan savaşları sırasında gerçekleşen savaşlara yeteri kadar katılım faaliyet gösterememiş bir gemidir. Bu nedenledir ki 1. Dünya Harbi sırasında Çanakkale cephesinde kıyıya yakın demirleyip denizden yaptığı top atışlarıyla yardım edip yüzen rampa durumuna düşmüş Barbaros Zırhlımız sabitliği nedeniyle pek çok Osmanlı Donanması gemisini torpilleyip batıran İngiliz denizaltısı E2’nin kolay hedefi olmuş torpillenerek batırılmıştır.

MESUDİYE ZIRHLISI: Bu gemimiz Çanakkale Savaşları sırasında tanınmış ve isim yapmış bir gemimizdir. Bu geminin yapım tarihi, kızağa konuluş tarihi 1874, denize indiriliş tarihi 1875’dir.

Deplasmanı 9,120 ton ’dur.

Uzunluk:101 m

Su çekiş: 7,09 m

Işın:18m

Taşıma kişi kapasitesi açısından 598 personel

Silah olarak 2*240mm’lik; 12*150mm’lik; 14*76mm’lik; 10*57mm’lik; 2*47mm’lik top bulunmaktadır.

Osmanlı Donanmasına Abdülaziz döneminde başlatılan donanma seferberliğiyle katılmıştır. 1875 yılında İstanbul’a gelen gemi modern silahlarla donatılmış, donanmaya meraklı padişahın göz bebeği olmuştur. Ancak 1876 da Abdülaziz’in devrilmesinde geminin büyük rol oynadığı görüldü. Bu nedenledir ki Meşrutiyet Döneminde Abdülhamit’in Haliç’e kapattığı gemiler arasında yer almak durumuyla karşı karşıya kalmıştır. Buna rağmen zırhlının 1903 yılında geminin İtalya’nın Çenova kentindeki Amsaldo Tersanelerine yollandığını görüyoruz. Hızı 17 mile çıkarılan geminin topları büyük ölçüde elden geçirilmiştir. Bu geminin ateş gücünün fazla olması nedeniyle patlayan 1. Dünya Harbi sırasında gerçekleşen Çanakkale Savaşlarında yüzen bir tabya görevi yapmak üzere kullanıldığını görmekteyiz. Bu amaçla Sarı Sığılar mevkiinde, sığ sularda demirlendi ve buradan düşmana yaptığı atışlarla müdafaamızı gerçekleştiren kuvvetlerimize katkıda bulunması hedeflendi. Ancak Çanakkale Savaşlarının başında daha doğrusu 1. Dünya Savaşı başlarında 13 Aralık 1914 günü Teğmen Norman Doguglas, Hormloog emrindeki B11 denizaltısı tarafından torpillenerek batırıldı. 598 kişilik mürettebatından 10 subay ve 15 er şehit oldu. Onlar şehitler arasına katılırken denize gömülen Mesudiye Zırhlımızda unutulmaz adıyla hizmetlerindeki başarısı, şanı ve şerefiyle unutulmaz gemilerimiz arasında yerini aldı. Devamı yarın…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.