güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

TARİHİMİZDE ROL OYNAMIŞ İZLER BIRAKMIŞ ÜNLÜ ASKERİ VE SİVİL GEMİLERİMİZ

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

Bu karaya çıkarılma işlemini Tarsus Belediyesinin gerçekleştirdiğini görmekteyiz. Tarsus Belediyesi karaya çıkardı Nusret Mayın gemisini Çanakkale Savaşlarıyla ilgili heykellerinde bulunduğu düzenlenmiş bir çevreye yerleştirip anıtlaştırırken bu şanlı gemimizi hurdacılar tarafından sökülmekten belki de pek çok kahraman ve şanlı gemimizin uğradığı son olan jilet yapılma durumundan kurtarmıştır. Nusret Gemisinin bir diğer şansı da aslı Tarsus da Anıt Müze haline getirilirken birebir ölçülerle yapılan maketinin Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığında sergilenmekte olmasıdır. 2011 yılında İstanbul Tersanesi Komutanlığında inşa edilen bu Nusret Gemisi Maketi Nusret’i görev yapıp şan ve şöhret sahibi olduğu Çanakkale Boğazı’nın kıyılarında sergilenme imkânı yaratmıştır. Hemen hemen hiçbir gemimize nasip olmayan bu durum sadece birebir maketinin yapılıp müze halinde sergilenmesi yönüyle vefasızlığımız nedeniyle hurdacılar tarafından sökülüp büyük olasılıkla jilet yapılan Bandırma Vapuruna nasip olmuştur. Ülkemizde bu iki, gemi dışında birebir maketi yapılıp bir başka tabirle görüntü olarak aynısı yapılıp sergilenen başka gemimiz yoktur. Tekrar altını çizerek vurgulamak isterim ki Nusret akıbeti açısından diğer gemilerimize mazi olmuş, geride resimleri ve bazı hatıra eşyaları kalmış gemilerimize oranla şanslı olup mevcudiyetini koruyabilen tek gemimiz olmuştur.  

Nusret gemisinin hakkında bilgilerimize son verirken şunu belirtmek isterim ki Çanakkale deniz savaşının gerçekleşmesi sırasında itilaf devletleri donanmasının büyük kayıplar vermesini sağlayan bu gemimizin son anda boğaza yerleştirdiği mayınlar olmuştur. Bugün çok kişi tarafından bilinmemesine rağmen boğazdaki önceden yerleştirilmiş mayınları temizleyen itilaf devletleri donanması boğazı temiz zannettiğinden Nusret Mayın Gemisinin döşediği mayınlara çarparak büyük zayiatlar vermiştir. Ancak bu başarıda Nusret Mayın Gemisi kadar o zaman ki Osmanlı keşif uçaklarının da payı büyük olmuştur. Çünkü Nusret’in döşediği mayınların olduğu sahanın mayınlanma ihtiyacında olduğunu onlar tespit etmiştir.       

BARBAROS HAYRETTİN ZIRHLISI:

 Bu gemimiz görevine 29 Nisan 1894 de başlamıştır. Alman yapımı bir gemidir. Alman tezgâhlarından çıktığında ismi Kurhüst Frederic, Wilheln olan bu gemi kızağa konulması 1891 tarihinde gerçekleşmiş bir gemidir. Almanların elinde belli bir müddet hizmet gören bu gemi Osmanlı İmparatorluğu tarafından satın alınmıştır.

Uzunluğu 116 metre,

Deplasmanı 10,500 ton,

Sınıfı Brendenburg tipi zırhlı ışını 24 metre,

 Su çekişi 7,9 metre,

İtme gücü 2 şaftlı,

Üçlü genişleme tipi buhar motoru 10,000 ihp ( 7,500 Kw)

Hızı 17 knot ( 31km/ saatte 20 mil/saat)

Menzili 10 knot ( 12 mil/saat) hızla 4,500 deniz mili

Kişi kapasitesi 568

Silah donanımı 4*28 cm( 11inc/40 kalibre silah) 8*10,5cm ( 4,11İnc) silah 8*8,08 cm (3,5 inç) silah.3*45cm ( 18 inç) torpido tüpü

Zırhı: kemer 305-406mm

Taret: 230mm

Güverte:76mm

Bu gemi okyanus ötesi sefer yapabilen bir alman zırhıdır. Geminin yapımı 11,23 milyon marka mal olmuştur. Savaş gemileri 3 zırhlı tarette taşıdıkları 6 anettot ile diğer donanmalardaki gemilere oranla daha modern bir tasarımdadır. Almanların elinde görevde bulunduğu 3 kardeş gemiyle beraber Çin de ki Boxer ayaklanmasına karşı görev yapmıştır.  Almanlar 1904-1905 tarihleri arasında onarımdan geçirildikten sonra 1910 yılında bu gemiyi Osmanlı Devletine satmışlardır. Bu tarihte bu gemiyi satın alan Osmanlı İmparatorluğu Geminin adını Barbaros Hayretine çevirmiştir. 1913’te daha doğrusu Aralık 1912 ve Ocak 1913 tarihleri arasında Balkan Savaşları sırasında gerçekleşen Osmanlı Yunan çarpışmalarına destek vererek katkıda bulunmuştur. Osmanlı kara kuvvetlerine verdiği destekle büyük çapta Trakya’daki Osmanlı kuvvetlerini destekleyen bu zırhlının bizdeki parlak yaşamı ve kendini tebarüz ettirmesi daha ziyade Çanakkale savaşlarındaki icraatlarıyla olmuştur. Bu savaşlar esnasında bu geminin yaptığı hizmetler iki türlü değerlendirilebilecek durumdadır. Gemi bizzat fiili olarak kendisi görev alarak denizden Çanakkale savaşlarına katılırken bu gemiden sökülen bazı topların Çanakkale’nin bazı mevzilere yerleştirilmesiyle topları vasıtasıyla hizmet gerçekleştirdiği de görülmüştür. Barbaros hayretinden çıkarılan dört adet 88mm’lik üç adet 105mm’lik top sahile monte edilerek Çanakkale müdafaasında görevlendirilmişlerdir.  Devamı yarın…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.