güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

TARİHİMİZDE ROL OYNAMIŞ İZLER BIRAKMIŞ ÜNLÜ ASKERİ VE SİVİL GEMİLERİMİZ

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

MUAVENETİ MİLLİYE MUHRİBİ: Bu gemimizde kendinden önce yer verdiğimiz Demirhisar ve Sultanhisar Torpido Botları gibi 1. Dünya Savaşı sırasında yapmış olduğu hizmetlerle tanınıp Türk toplumunun kalbinde ve hatıralarında yer etmiş bir gemidir. Aslında bu geminin benzerlerinden bir farkı ötekilerin Fransız veya İngiliz yapımı olmasına karşılık bu geminin Alman yapımı olmasıdır. Bu gemimizde 1.Dünya Harbi öncesinde donanmamıza katılmış gemilerdendir. Bir farkla ki bu geminin donanmamıza katılış tarihi Abdülhamit’in etkisini yitirdiği tahtan düştüğü dönemden sonra olduğundan Abdülhamit’in Haliç de beklemeye alıp çürüttüğü gemilerden olmamasıdır. Bu geminin Osmanlı donanmasına katılış tarihi İttihak Terakki Fırkasının iktidar döneminde gerçekleşmiştir. Bazı kaynaklarda ismi torpido bot olarak geçse de aslında bu geminin türü muhrip türündendir. Bu geminin teknik özelliklerini belirten künyesi diyebileceğimiz özelliklerini gösterir. Listeye baktığımızda şu bilgilerle karşılaşırız:       ,

Muavenet-i Milliye

Torpido botu Muâvenet-i Millîye

Kariyer (Osmanlı İmparatorluğu)     

İnşa eden:       Schichau-Werft, Almanya

Kızağa konulması:      1908

Denize indirme:          20 Mart 1909

Görevlendirme:           17 Ağustos 1910

Hizmetten çıkışı:         Ekim 1918

Akıbet:            hurdaya çıktı 1953

Genel karakteristik

Deplasman:     765 t

Uzunluk:         74 m

Işın:     7.9 m

Su çekimi:       3 m

İtme gücü:       17700 HP, 2 türbin, 2 kazan

Hız:     26 knot

Menzil:            1000 nmi at 17 knot

Kişi kapasitesi:           90 (peacetime)

Silah donanımı:         

2 × 75mm (-/50) 2 × 57mm (-/50)

3 × TT 450mm

Bu teknik özelliklere sahip bu gemimiz Çanakkale Savaşları başladığında Marmara Denizinin buluşturduğu iç sularda görevlendirilmiş bir gemimizdir. Görevi olarak Marmara sularında devriye turları atmakta ve Marmara içerisinde Çanakkale cephesine gerçekleştirilen asker, cephane ve erzak ikmal gemilerini düşman denizaltılarının saldırılarından korumak icraatı ile uğraşmaktaydı. Hatta yeri geldiğinde kendisi de nakliye gemisi gibi görev ifal etmekte, bu arada zıhlı türünden savaş gemilerimizin denizaltılara karşı korunması amacıyla refakat görevini de ifal etmekteydi. Bu gemimizin komutanlığı görevi 1912 yılından başlayarak Yüzbaşı Ahmet Saffet ( Ahmet Saffet Okkay) tarafından yürütülmekteydi. 1. Dünya Sav aşı’nın ilk yıllarında Karadeniz operasyonlarında görevlendirilen Muaveneti Milliye gemimiz Çanakkale Savaşı başlayınca Marmara sularında görevlendirilerek devriye faaliyetlerine sokulmuştur. Ne tuhaftır ki Muaveneti Milliye’nin subayları arasında Demirhisar Torpido Botunda olduğu gibi Alman subaylar mevcuttur. Muaveneti Milliye’yi meşhur hale getirip Türk Kamuoyunun hatıralarında ve kalbinde ebedileştirecek görevi de Çanakkale Harpleri sırasında kendisine tevli edilecektir. Bu görev Çanakkale’nin Ege kıyılarına sokulup yaptığı atışlarla Çanakkale’nin Türk müdafilerini zor duruma sokan Guriat zırhlısını batırma görevi olacaktır. İnternet bilgilerine baktığımızda olayın şöyle gerçekleştiğini görürüz: Çanakkale Savaşlarının hem kara hem deniz harekâtlarıyla sürmeye başladığı sırada gerçekleşen 2. Kitre Muharebesi Türk Zaferi ile sonuçlanmış, İtilaf Devletleri güçlerinin geri püskürtülmesi gerçekleştirilmişti. Morto Koyunda büyük baskı altında kalan Fransız kuvvetlerine destek amacıyla HMS Goliat ve HMS Cornwallis ön- direknotları 5 destroyel takviyesinde bu koyda sonuçlandırılmıştır. Türk Boğaz Müdafi Komutanlığı bu yeni durum karşısında bu yeni filoya karşı 12 Mayıs 1915 günü torpido uzmanı Alman Yüzbaşı Rudolp Fille ve 2 astını Morto Koyunda bir keşif gerçekleştirmekle görevlendirmiştir. Bu görevi yapan Almanlar akşam saatlerinde Muaveneti Milliye gemisine gelerek geminin torpido timine katıldılar. 

Bu katılımla personeli mükemmelleştirilmiş olan Muaveneti milliye muhribi aldığı emir uyarınca Çanakkale Boğazından çıkış yaparak karanlıkta yaptığı sessiz seyirle İngiliz ve Fransız gemileri başta olmak üzere İtilaf Devletleri Donanmasının destroyerlerini aşmayı başarmıştır. İtilaf Devletleri Destroyerleri arasındaki işaretleşmelerden faydalanarak bu gemilerin birkaç yüz metre yakınından geçmeyi başaran Muaveneti Milliye hedefi olan Goliat üzerine yaklaşmıştır. Bu yaklaşım nedeniyle Goliat gözetçilerinin parola sormaya başlaması ve bu nedenle yaşadığı tereddütleri fırsat bilen Muaveneti Milliye mümkün olan en yakın mesafeye ulaştığı için 3 isabetli torpil göndererek bu gemiyi vurmuştur. Muaveneti Miliyenin torpilleri Goliat’ın zırhını delerek gemi içine girip içerde patlama yaptığından Goliat birkaç dakika içinde batmıştır.  Deavamı yarın…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.