güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Tarih Akışı İçerisinde Türk- Alman İlişkileri ve Kamen-Bandırma Dostluğu

Yazının Giriş Tarihi: 09.02.2022 00:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.02.2022 00:09

Güzel sanatlar dalında uğraşan sanatçı ve gruplar, yazarlar ve müzik sanatçılarına bu şehirde değer verilir. Kendileri şehir tarafından anlaşıldıklarını hissederler ve sanatlarını geniş bir kitleye sunarlar.

Çok yönlü olanaklar sunan dernek faaliyetleri şehirdeki kültürel çalışmaların temelini oluşturur. Koro birliğinden atıcılar derneğine kadar faaliyet gösteren birçok dernek yıl içinde geniş kültür faaliyetleri düzenler.

Kamen şehrini sempatik yapan etkenlerden biri, sanatçıların buluşma merkezi olan Kamen Eski Şehir Festivali, kültür ve yaşam sevincinin en yüksek noktada sergilendiği bir etkinliktir.

Kamen şehri özellikle sporsever ve sporcu bir şehirdir.

Yaklaşık 60 spor kulübünün 13.000 üyesi bulunmaktadır. Bu sayı, şehirde yaşamakta olan nüfusun yaklaşık %27’sinin örgütlenmiş olduğunu gösterir ve bu oran Almaya ortalanmasının üzerindedir. Angajmanlı bir dernek çalışması, sporun teşvik edilmesi ve geleceğe yönelik planlama bu yüksek örgütlenmenin sebebidir.

Değişen boş zamanları değerlendirme faaliyetleri ihtiyaçları daima karşılanmış. Birçok açık ve kapalı spor sahası ile birlikte iki açık ve kapalı spor sahası ile birlikte iki açık ve kapalı yüzme havuzu bulunmaktadır. Bunlara ek olarak iyi şekilde düzenlenmiş bisiklet ve yürüyüş parkurları da mevcuttur.

Kamen şehir bölgeler üstü spor birliklerinin merkezidir. Kamen şehrinde bulunan Kaiserau Spor Okulu dünya çapında ünlüdür.

Kamen şehrinde sportif faaliyetler dışında da etkinliklerin gerçekleşmesi için, spor dışında faaliyet gösteren yaklaşık 200 dernek bulunmaktadır. Örneğin orkestra, hayvan yetiştiricileri, atıcılar derneği, hayırsever kuruluşları gibi birçok değişik dernek faaliyet göstermektedir. 

Şunu belirtmek isterim ki Bandırmamız başta kamen olmak üzere sahip olduğu kardeş şehirleriyle kültürel açıdan fazla bir irtibat iletişim gerçekleştirememiştir.

Kamen ile olan kardeşliği bandırma kamen kardeşliği için kurulan derneğin bandırma ve kamen belediyelerinin bandırma ŞMG ve kamendeki dengi olan liselerin karşılıklı düzenledikleri dar kapasiteli gezilerden öte veyahut iki kentin ara sıra gerçekleştirilen iş adamlarının irtibat ve görüşmelerinden öte herhangi bir faaliyet ortaya koyamamıştır. Bandırmamız düzenlediği festivallere Kamen ve Kamen’in diğer kardeş şehirlerini katamamış katkıda bulunmalarını sağlayamamıştır. Bu yüzden Bandırma ve Kamen kardeşliğini ortaya koyabilecek herhangi bir somut icraatta eserde bandırmamızda görülmemiştir.

Gerçi şehrimizin ortasındaki halkımızın menderes meydanı dediği yerde konulmuş bir levha bu kardeşliği görüntüyle ilan etmiştir. Ama bundan öteye geçilememiştir. Ne Bandırma Kamen’de ne Kamen Bandırma’da kardeşliklerini halkın görüşüne sergileyebilecek anıt çeşme gibi mimari açıdan herhangi bir eser yapmamışlardır.

Tabi buna en fazla katkısı olması gereken bandırma kamen kardeşliğini amaçlayan dernek çaba ve gayret göstermesi gerekirken onlarda bu yönde somut bir örnek somut bir çalışma ortaya koyamamışlardır. Nasıl Almanya ve Türkiye arasında işbirliği ve ilişkiler yeterli kapasitede değilse Bandırma ve Kamen arasındaki ilişkiler de olması gereken seviyenin altında bulunmaktadırlar.

Gerçi Bandırmanın yurtiçindeki kardeş şehri olan Mardin’le de ekonomik kültürel sosyal ilişkileri de fazla gelişmemiştir. Bunun sebebi bandırmamızın her türlü faaliyete ekonomik çıkar ve siyasi çıkar gözüyle bakmasıdır. Dememizin mümkün olacağı görüşündeyim. Umarım gelecekte bandırmamız kardeşi Kamen ile ilişkilerini daha sıklaştırır ve kuvvetlendirir. Umarım Alman-Türk dostluğu daha sağlam temellere dayanır iki ırk arasında karşılıklı saygı ve bağlılık artarak gelişir.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.