güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Tarih Akışı İçerisinde Türk- Alman İlişkileri ve Kamen-Bandırma Dostluğu

Yazının Giriş Tarihi: 07.02.2022 00:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.02.2022 00:08

Ülkemizin önemli limanlarından biri olan Bandırma limanı; Marmara Bölgesini Ege ve İç Anadolu’ya bağlayan kara ve demir yolu bağlantısı ile bölgenin ihraç ve ithal kapısıdır. Bandırma’da dış ticaretin büyük bir bölümü ilçemizdeki Gümrük Müdürlüğü vasıtasıyla bu limandan yapılmaktadır.

Bu önemli limanlardan biri olan bandırma limanı son yıllarda özelleştirilerek ülke geliri açısından ve ülke açısından önemi bakımından kayıplara uğramıştır. Çünkü geliri ülkeden ziyade sahibi olan şirkete ait olmuştur.

İhracat ağırlıklı olarak; sanayi ürünleri, madenler, piliç-et, yumurta, deniz ve su ürünlerinden oluşmaktadır.

İhracat yapılan ülkelerin sayısı 30’u aşmıştır. Bunların içinde ağırlığı; Avrupa Birliği ülkeleri, İskandinav ülkeleri, ABD, Hindistan ve Rusya taşımaktadır.

Bandırma Gümrüğünden yapılan ithalatın %70’ini sanayi hammaddeleri ve geri kalan kısmını ise sanayi ürünleri, tüketim malları ve madenler oluşturmaktadır. İthalatın yarısından fazlası Avrupa topluluğu ülkelerinden ve kalan kısmı ise diğer ülkelerden yapılmaktadır.

Bandırmamız tarım açısından tahıl ve sebzecilik açısından faaliyetler gerçekleştirirken bu faaliyetler neticesinde elde edilen ürünler kendisini bile beslemeye yetecek özellikte değildir. Komşu ilçe Erdek’e nazaran az da olsa sofralık zeytin ve zeytinyağı açısından da üretim sahaları arasında sayılabilecek bir özelliği olan bandırmamızın kapalı kümeslerde tavuk ve tavuk eti üretiminde de ülke çapında faaliyetlere katkısı bulunabilecek özelliği mevcuttur.

Yine sahip olduğu limandan kalkan balıkçı tekneleri vasıtasıyla elde edilen deniz ürünleri de kendisine ve çevre ilçelere yetecek kapasitededir. Kentimizin Pazar günü hariç olmak üzere haftanın her gününde farklı semtlerde kurulan açık pazarları mevcut olup halkımız ihtiyaçlarının çoğunu bu Pazar yerlerinden gidermektedir.

Gerçi son zamanlarda yapılıp faaliyete konulan şehrin merkezinde şehitler mezarlığının bir ucunda yer alan birde kapalı Pazar yerimiz mevcuttur. Şehrimizde devlet kuruluşu olan başta Etibank olmak üzere devlet teşekkülü olan sanayi kuruluşlarımız da mevcuttur.

Bandırma’mızın genel görünümüne ekleyeceğimiz bir başka bilgi ise Bandırma’mızın iki kardeş kentinin mevcut olduğudur. Bunlardan birisi yazı dizimize konu olan Almanya’nın Kamen kenti olurken diğeri Güney Doğu kentlerimizden Mardin’dir.

Kamen kentinin hangi tarihsel süre içerisinde Bandırma ile kardeş olduğunu yazı dizimiz boyunca dile getirmeye çalıştık. Ancak Mardin’in Bandırma ile kardeş şehir olmasının sebepleri ve süreci medyada açıklık bulmuş değildir. Bu nedenle bu kentin Bandırma ile kardeşliği pek çok Bandırmalının kafasında izahı beklenen bir soru durumda bulunmaktadır.

Bandırma’mızın bu panoramasını ortaya koyduktan sonra Bandırma Kamen arasında bir kıyaslama bir değerlendirme yapabilmek için kamen kentinin de kabaca bir ekonomik sosyal kültürel görünümünü sergilemenin yerinde olacağını düşünmekteyim. Bu amaçla Kamen belediyesi tarafından hazırlanmış Türkçe bir tanıtım kitapçığının bilgilerini aktarmak istemekteyim. Bu bilgiler şöyledir.

Kamen, ilgi çekici tarihe sahip modern bir şehirdir. Ruhr havzasının doğusunda, Sauerland ve Münsteriand arasında bulunan Kamen şehri Unna bölgesinin coğrafi merkezidir. ‘ Kamen Kreuz”, “ Kamener Stadthalle” terimleri Almanya’nın diğer bölgelerinde de tanınmış ve bilinen terimleridir. Devam edecek…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.