güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Tarih Akışı İçerisinde Türk- Alman İlişkileri ve Kamen-Bandırma Dostluğu

Yazının Giriş Tarihi: 05.02.2022 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.02.2022 00:06

Eğitim düzeyindeki gelişmişlik Bandırma’nın kültürel yaşamına da büyük canlılık kazandırmaktadır. Bandırmalılar Belediyeye ait Kültürel Merkezi ve benzer salonlarda yıl boyunca sergi, panel, konser, gösteri gibi çeşitli kültür ve sanat olaylarını izleme olanağı bulmaktadır. Sinema salonunda ülkemizdeki vizyon filmleri sinema severlerle buluşmaktadır.

Her yıl Haziran ayı içeresinde Belediye tarafından düzenlenen Uluslar arası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali, kentin kültürel yaşamını da özel bir yere sahiptir. Ülkemizin önemli doğal güzelliklerinden biri olan ve iyi korunan sulak alanlara verilen Avrupa Konseyi “ A” sınıfı diplomasına sahip Bandırma Kuşcenneti Milli Parkının çevre sorunlarını kamuoyunun gündemine taşımak, alınması gereken önlemleri belirlemek ve Bandırma’nın tanıtımını yapmak amacıyla düzenlenen Uluslar arası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivalinde, kültür ve sanatın her dalında seçkin etkinlikler halkımıza sunulmaktadır.

Bandırma folklor yönünden de zengin bir birikime sahiptir. Pek çok kişinin ezbere okuduğu Kemal Karasüleymanoğlu’ndan alınan ve Ahmet Yamancı tarafından derlenen “ Acı biberim Acı” türküsü ilk akla gelen ve etkinliklerde coşkuyla söylenen Bandırma halk türküsüdür. Yöreye özgü gelenek ve görenekler hala yaşatılmaktadır.

İlçemizde pek çok yerel gazete ve dergi yayınlanırken birkaç radyo istasyonu birde ilçemiz ve çevre ilçelere yayın yapan yerel televizyon bulunmaktadır.

Kuşgölü Milli parkı ve Kuşgölü Müzesi ile Daskyleion ören yerinin ilçede bulunması ve çevredeki diğer turizm varlıklarının merkezi durumunda olması, Bandırma İstanbul arası araç ve yolcu taşımacılığındaki kolaylık ve diğer pek çok nedenlerle ilçede turizm sektörü ileride daha fazla gelişip canlanacaktır.

Her gün çevre ilçelerden Bandırma’ya mutat olarak araç seferleri yapılmakta; sağlık eğitim ve çeşitli ihtiyaçların giderilmesi için merkezi özellik yaşanmaktadır.

Bandırma’da her türlü spor dalında faaliyet gösterilmektedir. Su sporları, basketbol, voleybol, futbol, güreş, uzak doğu sporları öne çıkanlarıdır. Profesyonel 3. ligde Bandırma spor takımı ve profesyonel 2. ligde basketbol takımı müsabakalarını sürdürmektedir. Güreşte ilçemizin ayrı bir özelliği bulunmaktadır. Tarihinde ilk defa Kırkpınar Başpehlivanlığını değişik tarihlerde dede oğul torun olarak kazanan Ali, Hasan, Sabri Acar’lar ilçemizin yetiştirdiği Kırkpınar Başpehlivanlarındandır.

Bandırma, Türkiye’nin en gelişmiş yöresi olan Marmara bölgesinde İstanbul- İzmir- Bursa gibi büyük şehirlerin ortasında bulunan ve hızla sanayileşen bir kenttir.

Bağlı olduğu il merkezi Balıkesir’in yanında Çanakkale il merkezi ile Erdek, Gönen, Karacabey, Biga, Manyas ve Susurluk ilçeleri ile ilişki içindedir.

Bandırma Sanayi ve Ticaretinin son yüzyılındaki değişim ve gelişimi 3 önemli aşamada değerlendirilebilir;

  • Mendirek ( 1905) ve Demiryolunun (1912) yapılışı sonrası gelişmeler,
  • 1960’larda Limanın yapılması sonrası dönem,
  • 1980 sonrası dönem

1926 yılında 92 üyeyle kurulan Bandırma Ticaret Odası Türkiye’nin en eski Ticaret Odalarından biridir. Ticaret Odası Bandırma’da ekonomik ve sosyal gelişmelerde daima öncü rolü oynamış olup, halen bu özelliğini sürdürmektedir.

Bandırma’nın sanayisi tarıma dayalı ticaretten gelmektedir. Sanayinin yapısına bakıldığında gübre fabrikaları, bor ve asit fabrikaları dışında; çelik, un, yağ ve salça fabrikaları, hayvan yemi üreten fabrikaların, pnomatik kantar makine ve aksamı imal eden fabrikalar, salça, peynir imaline yönelik makine ile aksamına imal ve monte eden fabrikalar, tarım makineleri, elektrik panoları ve makine imali yapan fabrikalar, yem fabrikaları, beyaz et üretimi ile ilgili sanayi hammadde depoları, nakliyecileri deniz ve su ürünleri sanayi ağırlıklı iş kolu olarak ön plana çıkmaktadır. Devam edecek…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.