güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Tarih Akışı İçerisinde Türk- Alman İlişkileri ve Kamen-Bandırma Dostluğu

Yazının Giriş Tarihi: 01.02.2022 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.02.2022 00:06

Bu belgeden de anlaşılacağı üzere 1997 ve öncesinde başlayan Kamen Bandırma kardeşlik girişimleri 1999 senesinde bu belgenin imzalamasıyla neticeye ulaşmış iki kent belediyesi kardeş belediye olurken iki kent halkı da birbiriyle dost ve kardeşi olurken bir oranda hemşeri olmuşlardır.

Bu kardeş uyarınca her iki belediyenin oluşturduğu heyetlerle birbirlerine ziyaret ve iadeyi ziyaret gezileri tertiplediklerini görüyoruz. Bu gezi heyetleri içerisinde belediye başkanları kentlerin ileri gelenleri iş adamlar karşılıklı olarak ziyaretler de bulunmuşlar ticari görüşmeler idari görüşmeler gerçekleştirmişlerdir. İki kent arasında kardeşlik ilişkisin kuran iki belediye reisinden önce Bandırma’mızın Belediye reisi Durgut Ergin görevinden ayrılmıştır.

Muhatabı yerini korurken Bandırma’mızın Belediye Başkanlığına seçilen Halil Ünlü kardeş ilişkilerini muhatabıyla sürdürmüş ve karşılıklı ziyaretler içerisinde ilişkiler ve ziyaretler devam etmiştir. Ne var ki bu ziyaret ve ilişkilerden başlangıçtan bu güne karşılıklı müspet menfi fiili uygulama ve netice ortaya konulmamıştır.

Şayet varsa yeteri kadar medya yoluyla medya yoluyla aktarılmadığından doğru dürüst bir bilgi yoktur. Bu nedenle bu iki kent arasında kardeşlik uyarınca gerçekleştirilen karşılıklı ziyaretler geziye katılanların ülke dışına gezi yapma ihtiyaçlarına imkân verme ve gerçekleştirme durumundan öteye bir netice vermemiştir dersek kâinatımca yanlış söylemiş olmayız. Halil Ünlü döneminde de Kamen heyetleri gelmiş Bandırma Belediye ve kentimiz gelenleri karşılamış, onlarla ilgilenmiş tabiri caize en lüks mahallerde yedirip içirmiş, olabildiğince misafir perver gösterip ağırlamıştır.

Hatta medya karşısında Kamen Belediye Başkanı ile Bandırma Belediye Başkanı Kamen spor kulübü ya da Kameni temsil eden mavi beyaz bir bayrağı birlikte tutarak medya karşısında kardeşlik ve dostluk görüntüsü sergilemişlerdir. Her ne kadar bu fotoğraf karşısında Bayrağın üzerine alel acele iliştirilen Kamen kentinin kağıt arması eğrelti bir görünüm arz etse de laka yit arz etse de Bandırma Belediyesinin misafir karşılamaya hazırlık ve ciddiyetinin eksikliğini ortaya koysa da yine de bu görüntüyle iki kentin iki kent belediyesinin kardeşliğinin medya önünde simgelenmeye çalışılmıştır.

Halil Ünlü döneminde bu karşılıklı ziyaretler Belediye Tekelinden çıkarılmak Belediyenin yanında ikinci bir teşekkülün bu ziyaretlerde fiili olarak görev almak durumu düşünülmüş olmalıdır ki kentimiz de Bandırma Keman dostluk ve kardeşliğine yönelik bir derneğin kurulması çalışmasına geçilmiştir.

Bu derneğin kurulma amaçları arasında Kamen ziyaretlerinden veya Kamen münasebetlerinden Belediye bünyesi dışındaki kişilerin de istifa etmesi; belediye bünyesinde bulunanların görevleri bitip belediye bünyesinden ayrıldıktan sonra Bandırma Kamen kardeşlik uygulamasından dolayı gerçekleşen ziyaret ve münasebetlerden bu derneğe dahil olarak istifadelerinin sürmesi devam etmesi düşünülmüşüdür bunu bilmek zordur. Ama bu durum akla gelen olası bir durumdur. Nitekim daha sonra kuruluşu gerçekleşen derneğin üyelerinin dernek faaliyeti olarak gösterdiği çabalar buna ışık tutacak görüntüler arz etmektedir.

Söz konusu ettiğim girişim neticesinde Bandırma’da kurulduğu sırada Bandırma Belediye Reisi olan Halil Ünlünün de içinde yer aldığı dar bir çerçeve içerisinde yanılmıyorsam 2002 yılında Bandırma Kamen dostluk ve kardeşliğine hizmet amaçlı Bandırma Kamen dostluk derneği ile kısaca adlandırılan bir dernek kurulmuştur. Kuruluşundan bu güne bu derneğin faaliyetlerinin temeli Kamen’den Bandırma’ya gelen gezi heyetlerini ağırlamak veya Bandırma’dan Kamen’e oluşturduğu heyetlerle gezi düzenlemek olmuştur.

Bu dernek çerçevesinde yapılan gezilerden veya Bandırma’ya gelen gezi heyetlerinin faaliyetlerinden Bandırma Kamen kentleri açısından ekonomik sosyal kültürel herhangi bir oluşum veya netice olmuş mudur bunu bilmek söylemek zordur. Çünkü bu konuda medyanın aksettirdiği el ile tutulur bir bilgi yoktur. Zaten bu derneğin de gelen gezi heyetlerini ağırlama programlarına baktığımızda söz konusu gezilerin turisttik gezi mahiyetinden öteye geçmediğini rahatlıkla görebiliriz.

Nasıl Ş.M.G Lisesi ve Kamen Gymazyumun arasındaki karşılıklı ziyaretler kültür ve sosyal yön taşımıyorsa Kamen Bandırma arasında Bandırma Kamen dostluk derneğinin katkısı olan karşılıklı ziyaretlerinde ekonomik sosyal açıdan fazla bir değer oluşturmadığını söylersek umarım yanlış söylemiş olmayız. Devam edecek…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.