güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Tarih Akışı İçerisinde Türk- Alman İlişkileri ve Kamen-Bandırma Dostluğu

Yazının Giriş Tarihi: 31.01.2022 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.01.2022 00:06

Bu karşılıklı gidiş gelişlerden her iki tarafın öğrencileri de misafir gittikleri kente vardıklarından vardıkları kentin yerel yönetim birimlerini ziyaret etmişlerdir. Hem kendi adlarına hem de geldikleri kent yönetimleri adına muhataplarına sundukları hediyeler bu iki kentin yerel yönetimlerini de birbirine karşı yakınlaşmaya ilgi duymaya yöneltmiştir. İşte öğrenciler vasıtasıyla meydana gelen bu ziyaretler Kamen ve Bandırma belediyeleri arasındaki kardeşliği dostluğu oluşturacak en büyük etken olmuştur.

Hani nasıl okula gönderdiğimiz çocuklarımız okulda arkadaş oldukları öğrencilerin aileleriyle bizleri birbirine yakınlaştırıp önce tanış sonra aile dostu yaparsa şehit Mehmet gönenç lisesi öğretmen ve öğrencileri ile kamen Gymnasium’u öğretmen ve öğrenciler arasındaki kardeşlik ve karşılıklı ziyaretleşmelerde Bandırma’mızı, Bandırma Belediyesini Kamenle, Kamen Belediyesiyle işte öyle kardeş yapacaktır, kardeş yapacaktır.

Okullar açısından olaylar böyle gelişirken Kamen Türk toplumunda da bazı yenilikler meydana gelmektedir. Nitekim, Türk Alman dostu derneğini oluşturan Türklerin önemli bir kısmını meydana getiren Giresunlu Türklerde burada kendi aralarında dernekleşme yoluna gitmişlerdir. Türk alman dostluk derneğinde önemli faul etkinliklerde yeri olan Giresunlu makine mühendisi İbrahim Şentürk başkanlığında 1990 tarihinde Giresunlular tanışma ve dayanışma komitesi ( kıtalar arası Giresunlar Eğitim Derneği) isimli bir oluşumun gerçekleştiğini görmekteyiz.

Şüphesiz Kamen’de buna benzer başka oluşumlar kurulmuştur. Ancak bu oluşum üzerinde önemle duruşumuzun sebebi bu oluşumun üyelerinin önemli bir kısmının aynı zamanda yukarılar da sözü ettiğimiz Türk Alman derneğinin fiili üyesi olması dolayısıyladır. Kendisinin Giresunlu olmasına rağmen Kamendeki Türkler ve Kamende oluşacak Türk Alman dostluğu için bölgecilik yapmadan çalışmaları sebebiyle de rahatlıkla söyleyebiliriz ki bu derneğin üyelerinin hatta bu derneğe üye olmayan Kamendeki Giresunlu Türk hemşerilerimizin Kamen Bandırma kardeşliğine maddi ve manevi katkıları büyüktür.

Bu arada yeri gelmişken şunu da söylemeden geçmek istemiyorum. Mardin ile kardeş şehir yapılan Bandırma’mızın kendisi gibi bir kıyı kenti olan bir liman olan Giresun’la kardeş şehir yapılmasını engelleyecek ne gibi bir durum olabilir. Kamende Giresunlu olduklarını hiç hesaba katmadan Kamen Bandırma kardeşliği için çalışan Bandırma’dan Kamen’e giden Şehit Mehmet Gönenç gezi heyetlerini oluşturan öğretmen ve öğrencilere gönüllerini ve derneklerini hatta meskenlerini çekinmeden açabilen bu dernek üyesi Giresunlu hemşerilerimizi veya Kamen’de olup bu dernek üyesi olmamasına rağmen en az bu dernek üyeleri kadar Ş.M.G’li öğretmen ve öğrencilere, Bandırma Kamen kardeşliğine destek vermiş olan Kamendeki Giresunluları düşünerek Bandırma Giresun arasındaki bir kardeş şehir uygulamasının onları onur etmek olacağını hatırlatırım.

Bu derneğin sade Almanya’da değil Amerika ve Japonya gibi ülkelerde de faaliyet gösteren dernek olduğunu belirttikten sonra böyle bir derneğin Kamen Bandırma kardeşliği uygulamasının destekçisi olmasının ne kadar önem taşıdığını bilmem söylememe gerek var mı.

Kamen Bandırma kardeş şehir kardeş belediye uygulamasının ortaya çıkış tarihinin 1997 yılına tekabül ettiğini görmekteyiz. Daha öncede belirttiğim gibi kardeş okul heyetlerinin gittikleri belediyelere ziyareti her iki kent belediyesinin önce karşılıklı hediyeleşmeye ve haberleşmeye daha sonra da temasa geçmeye götürmüştür. Bandırma kentinde Turgut Ergin’in Kamen’de Manfred Erdtmann Kamen Belediye Başkanı bulundukları dönemde iki kent belediyesi temsilcileri arasında kardeş okulların yönlendirmesiyle kardeş şehir oluşumu için temaslar başlamıştır.

Karşılıklı heyetlerin gidiş gelişleri ve iki şehir belediyesi kardeş şehir olma kararını alarak 15.08.1997 tarihinde imzalanan müşterek beyanatla ilk adımı attılar ve her iki belediye reyiz ide imzaladıkları beyanatları medyaya göstererek birlikte fotoğraf göstererek attıkları bu ilk adımı sözlü, yazılı, görüntülü olarak açıklamış oldular. Ancak bu iki şehrin tam anlamıyla kardeş şehir olmaları 26.03.1999 tarihine denk gelmektedir. Çünkü yukarıda ismini verdiğimiz iki belediye reisi kardeş şehir uygulamasının hak ve yükümlülük doğuran şartlarını içeren belgelerini bu tarihte imzalamışlardır.

Bu şartlar ve yükümlülük ihtiva eden maddeler gerek Kamen’de gerek Bandırma’da hiçbir zaman medya yoluyla tam anlamıyla halka açıklanmadığından her iki kentin belediyesi yani her iki kent hangi amaçlarla birbirine ne gibi katkı ve yükümlükleri üstlenerek kardeş olmuşlardır kesin olarak bilinmemektedir. Bu nedenledir ki aradan çok zaman geçmesine rağmen Bandırma belediyesinden bu konuyla ilgili doküman istediğimde tarafıma iletilen zamanın belediye başkanlının imzalarını taşıyan Bandırma Kamen kardeş şehir belgesi isimli yazıyı aynen aktarmak istiyorum. Devam edecek…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.