güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Tarih Akışı İçerisinde Türk- Alman İlişkileri ve Kamen-Bandırma Dostluğu

Yazının Giriş Tarihi: 29.01.2022 00:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.01.2022 00:08

Kamen Gymnasium’u ile Bandırma Ş.M.G Lisesi’nin kardeşliğin başlangıç hikâyesini ise bu başlama olaylarında rolü olan bir zamanlar Ş.M.G Lisesinin Müdür Yardımcılığını yapmış Biyoloji Öğretmeni Özdemir Öğün şöyle anlatmıştır. Bandırma Ş.M.G Lisesi ile Kamen Gymnasium Lisesi arasındaki ilk başlangıç 1987–1988 öğretim yılında okulumuza Kamen Gymnasium’dan denklik belgesi ile kayıt olup okulumuz öğrencisi olarak öğretim gören Emre köy doğumlu Şennur Turan’ın o zaman ki okul müdürü A. Refik Birinç’e kişisel başvurunu ile başlamıştır.

Adı geçen öğrencinin başvurusu ile yapılan değerlendirmeler ve yarışmalar sonucu kamen Gymnasium’un bir grup öğrencisi öğretmenleri Bandırma’ya davet edilmiş ve 7–8 günlük çevre gezisi programları ile Bandırma’dan ayrılmışlardır.

İlk defa Bandırma’ya gelen Alman Lise öğrencilerinin kaldıkları aileler ile tanışmaları değerlendirilmiş ve Kamen Belediyesi, Kamen Türk- Alman dostlukları Derneği ve Kamen Lisesi bu yavaş yavaş artması ve devamı için bir grup öğrenci ile okulumuza davet edilmiştir.

1988–1989 öğretim yılında ( Mayıs 1989) 23 öğrenci, okul Müdürü A. Refik Birinç ve Md. Yardımcıları Ö. Öğün, Kor. Derneği Esli Başkame Klayri Erdem ile Almanya Kamen gitmiştir. 10 günlük gezi sonunda Almanya’da alınan olumlu izlenimler kardeş Lise olmanın temelini oluşturmuştur.

Takip eden öğrenim yıllarında davet edilen Kamen Lisesi öğrencileri Bandırma’da Ş.M.G Lisesi öğrencileri de Kamen’de ve çevresinde gördükleri olumlu davranışlarla iki okul arasındaki kardeşlik ilişkilerini kuvvetlendirmişlerdir. Bu karşılıklı gidiş gelişlerden yukarı da sözünü ettiğimiz Türk- Alman dostluk derneğinin maddi katkısı bir hassa Ş.M.G Lisesi öğrencileri açısından gidiş geliş ücretleri olarak öğrenci başına yaptığı katkısı mevcuttur. Döviz olarak yapılan bu katkı zaten yukarıda söz konusu derneğin faaliyet listesi olarak verdiğimiz listede de okullar arasındaki öğrenci mübadelesine iştirak etmekteyiz şeklinde belirtilmektedir.

Kamen Lisesi ve Ş.M.G lisesi öğrencilerinin ziyaretleri yıllarca sürmüştür. Ş.M.G Lisesi öğretmen ve öğrencileri Kamene Haziran bir hassa Temmuz Ağustos dönemlerinde Kamen Gymnasium öğrencileri ve öğretmenleri Bandırma’ya Eylül Ekim dönemlerinde ziyarette bulunmuşlardır. Ş.M.G gezi heyetlerinin başındaki isimler değişik kişiler olmasına karşılık ( tabii İdarecilerden olmak durumda) Kamen’den gezi gruplarının başında daima Heinrich Rich Wartz Noujaket bulunmuştur. Kamen’de çok sevilen bu şahısa gerek Türk toplumunun gerek Almanların sevdikleri için beyaz melek dediklerini de öğrenmiş bulunmaktayım. 

Her iki okul arasındaki gezi heyetleri her karşılıklı gidiş gelişi iki kent toplumu arasında daha doğrusu Kamen’deki Türk Alman dostluk derneği bünyesi ve çevresindeki insanları Kamen Gymnasium öğrenci ve velilerini Bandırma Ş.M.G Lisesi öğrencileri velileri ve onların yakınlarına biraz daha yakınlaştırmıştır. Gerçi bu gezi heyetleri gezi gerçekleştirişleri sırasında esas aldığı kriterler bakımından kültürel ve soysal yöne fazla ağırlık verdiklerini söylemek mümkün değildir. Eğer bu gezi oluşumları sırasında karşılaşan öğrencilerin dil etkileşimlerini saymazsak fazla bir kültür alışverişi sahne diklerini söylemek mümkün değildir.

Çünkü Ş.M.G öğrencileri ve öğretmenleri katıldıkları gezilerde amaç olarak genellikle Almanya’da gezmeyi ve alışveriş yapmayı esas baz aldıklarından Alman ağırlayıcılar Kamen’li ağırlayıcılar onların daha ziyade bu yönüne hitap etmeyi onlara bu göre gezi programları düzenlemeye gayret gösterdiklerini görüyoruz. Bunun karışılışı olarak Kamen’den gelen gezi heyetlerine ise Bandırma bölgesinde kısa bir dönem kalıp hemen Kuş Adasına gitmek oranın güneş ve denizden faydalanmak fikri hakim olduğundan Bandırma’daki ağırlayıcıları da onların bu fikrine uygun gezi programları hazırlamak durumda kalmakta bu sebeple gezilerde Kamen ve Bandırma açısından yerel kültür faaliyetleri adeta tamamen hiç hesaba katılmamaktadır.

Nitekim Kamen’den gelen gezi heyetleri hiçbir zaman bu iki okul arasındaki kardeşliği başlatan Şennur Turan’ın köyü olan Emre köye götürülmemiş İstanbul’da geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden Şennur Turhan’ın hatırasına her hangi bir tören burada yapılmamıştır. Bence bu ağırlayan okul adına da misafir okul adına da önemli bir eksiklik bir vefasızlık örneğidir. Devam edecek…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.