güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Tarih Akışı İçerisinde Türk- Alman İlişkileri ve Kamen-Bandırma Dostluğu

Yazının Giriş Tarihi: 26.01.2022 12:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.01.2022 12:20

Evet, Kamen de ilk çağ arkeolojisine ait duvardan başka bir buluntu yoktur. Tabii ki Bandırma’mızda da mevcut değildir. Sözünü ettiğim taş iskelede kaybolduğuna göre bugün artık Bandırma’da zaten ilk çağ bina kalıntısı mevcut değildir.

Sözü gelmişken belirteyim ki, Bandırma’mızın arkeoloji müzesinde bulunan ilk çağ arkeoloji eserleri tarihi buluntuları bizleri yanıltmasın. Bunların hiç birisi Bandırma’mızın içinde bulunmuş değildir. Çoğu yakın ilçelerde onların köylerinde ve Bandırma’ya bağlı köylerde bulunmuştur.

İlk çağa ait buluntuların azlığı nedeniyle hemen hemen yok denilecek derecede olması nedeniyle Bandırma ve Kamen’in kurucularını ancak ilk çağı döneminin genel göçler sistemi içerisinde yapılan değerlendirmeler sonucu tespit edilmesi mümkündür. Tabii bazı ilk çağ tarihi yazarları ki bunların başında Heradot, Ksenefon gelmektedir. Bu konuda verdikleri bilgilerde bize yardımcı olmaktadırlar. Bu bilgiler ışığında Bandırma’nın kurucularına baktığımızda ya Orta Asya Anadolu üzerinden ya da Orta Asya Kafkasya üzerinden gelen göçmenler bu yolları kullanarak gelen akın akıncılar Bandırma’yı kurmuşlardır. Veya Orta Asya Kuzey Avrupa, Doğu Avrupa Orta Avrupa Balkanlar, Trakya ve Boğazlar üzerinden Anadolu’ya geçen göçmenler veya akın sahipleri Bandırma’yı kurmuşlardır.

Hangi yolla gelirse gelsin Bandırma’yı kuranlar büyük olasılıkla Orta Asya Kökenli, Tuğran kökenli, Türk kökenlidirler. Bandırma’nın ilk kuruluşunu gerçekleştirenler ister Siteler ister Karslar ister Etiler ( Hitler) ister Litler ister Humlar ister Sabarlar ister Kimberler ister Sakalar olsun hatta isterse Amazonlar olsun iddiamız yinede geçerlidir. Çünkü bu kavimlerin Anadolu’ya gelmeden önceki ana çıkış noktaları Orta Asya’dır. Bandırma’yı kuranlar İskitler, Traklar ya da onlara bağlı Frikler, Mizyalılar, Bitinyalılar, Dorlinler, Bebrikler ve diğerleri bile olsa bunlar Avrupa üzerinden gelmiş olsalar bile yine sonuç değişmeyecektir.

Çünkü bu kavimlerinde ana çıkış noktaları Orta Asya’dır. Bu nedenledir ki Bandırma’yı kuranlar Traklar da olsa Aklar da olsa İyonlarda olsa Eolerde olsa Etilerde olsa Friklerde olsa sonuçta Orta Asya kökenlidirler. Fark en fazla biri Avrupa’dan biri Anadolu’dan yani biri sağdan biri soldan gelmiş olacaktır. Bu nedenledir ki Bandırma büyük olasılıkla Orta Asya kökenli Tuğran kavimler tarafından kurulmuş bir yerleşim yeridir. Zaten ilk ismi olan Panarmos kelimesi de bu nedenle Pınarların buluştuğu yer anlamına yahut akarsu ağzı anlamına Türkçe kökenli bir isimdir.

Kamenin de kurucuları hakkında net bilgiler yoktur. Germenler mi kurmuştur Gotlar mı kurmuştur humlar mı kurmuştur İskitler mi kurmuştur Alanlılar mı kurmuştur. Kısacası kimin kurduğu belli değildir. Ancak bulunduğu yerin Orta Asya üzerinden gelen başta humlar İskitler olmak üzere ve onları takip eden diğer Türk grupları Macarlar, Bulgarlar, Kumanlar, Guzlar gibi Türk gruplarının Avrupa’ya geçiş yolları üzerindedir.

Yine Türk gruplarıyla beraber yaşamış Türklerin Egemenliğinde yaşamış Türklerle karışıp kaynaşmış Osturogotlar, Vizigotlar, Vandallar, Angınlar gibi kavimlerinde Türkler önünden kaçış sahası üzerinde bulunan Kamen kenti büyük ihtimalle Orta Asya kökenli insan gruplarınca kurulmuş olmalıdır. Ya da onların kültürel etkisinde çok kalmış insanlar tarafından kurulmuştur. Çünkü daha önce belirttiğimiz gibi onun ismi de Türkçe kökenlidir. Ayrıca Kamen’in bugün kullandığı şehir arması da bize bu konuda çağırışım yapacak mahiyettedir.

Kamen’in şehir arması renklerine baktığımız da ana teminin sarı, kırmızı olduğunu görürüz. Sarı, kırmızı renkler tarihi çerçeve içerinde Asya ve Avrupa’da geniş yayılım göstermiş Asya kökenli Alan kavminin bayrak rengidir. Hatta bunu bugün Rusya federasyonu içerisinde bir Cumhuriyet olarak yaşayan Alan nesillinin devletçiği olan Hosetya bayrağının rengi olarak hayla rahatlıkla görebiliriz. Yine arma üzerinde 10 beyaz kare 11 kırmızı kareden oluşan bir bölümlü 21 bölümlük bir kısım vardır. Ne tesadüftür ki bu 21 sayısı Avrupa’daki Oğuz Türkleri olan Oğul Türklerinin boy sayısını vermektedir.

Yanlış hatırlamıyorsam Oğullar 24 boydan oluşan Oğuzların aksine 21 boydan oluşmaktadırlar. Yine aynı arma üzerinde görünüşte çark şekline benzeyen ama detaya girildiğinde hatta güneş olarak değerlendirilebilecek bir sembol daha bulunmaktadır. Arma üzerindeki bu bütün semboller 1346 tarihli bir kent mührünü takiben yapıldığı söylendiğine göre bu mühür ve onun taklidi olan bu armanın şehrin kuruluşunda Orta Asya kökenli insan gruplarının payı olduğuna delil teşkil etmektedir. 

Armanın şehrin kuruluşunda Orta Asya kökenli insan gruplarının payı olduğuna delil teşkil etmektedir.  Kamen kentinin armasına esas teşkil eden arkeolojik buluntu mühürdeki bahis 10 karenin kamen kentine hakim olan kuvvetin 10 boydan oluşan bir kavimi işaret etmesi kuvvetle muhtemeldir ve daha öncede belirttiğim gibi bu kavim Türklerin 10 obur kitlesi olma ihtimali olasıdır. Devam edecek…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.