güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Tarih Akışı İçerisinde Türk- Alman İlişkileri ve Kamen-Bandırma Dostluğu

Yazının Giriş Tarihi: 04.01.2022 01:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.01.2022 01:05

Bu alman malı silah ve cephaneleri 1. dünya harbi sırasında zamanında eline geçmediği için veya ihanetlere uğradığı için itilaf devletleri kuvvetlerine karşı kullanamamış olan Mehmetçik kurtuluş harbi sırasında eline geçen bu silahları 1. dünya harbinde olduğu gibi karşısında bulduğu itilaf devletleri güçlerine karşı kullanarak hem kendi açısından rakiplerinden öcünü almış hem de gecikerek te olsa bu silahları kendisine gönderen Almanların amaçlarını bir oranda gerçekleştirmiştir.

Bu arada şunu da belirtmek isterim ki Kurtuluş harbi sırasında Azerbaycan halkının Mustafa Kemal ve arkadaşlarına gönderilmek üzere topladığı paralara el koyan Sovyetler birliğinin bu paraların çok az bir karşılığı olan bize gönderdiği silah ve cephaneyi Kurtuluş savaşı zafer için önemli bir katkı önemli bir unsur olarak görüp göstermeye çalışan bazı aydınlarımızın bazı insanlarımızın icraat ve çabaları göz önünde tutulursa kalite olarak Rus silah ve cephanesinden daha kaliteli ve daha çok sayıda olan Alman silah ve cephanesinin kurtuluş savaşındaki yeri katkısı ve önemi şüphesiz tartışılmazdır.

Dünya harbi öncesi ve sırasındaki askeri savaş silah cephane açısından Almanların katkısı Kurtuluş savaşı sırasında oluşan zaferi kazanan yeni devlet Türkiye Cumhuriyetinin resmi ordusu oluşturan bugünkü Türk Silahlı Kuvvetlerinin ortaya çıkışı sırasındaki donatılması açısından da önemi büyüktür.

Osmanlı ordusunun bütün teşkilatıyla karacısıyla denizcisiyle, havacısıyla, jandarma teşkilatıyla bugünkü Türk silahlı kuvvetlerinin temelini oluşturduğu düşünülürse Osmanlı ordusunu donatan Alman araç ve gerecinin silah ve cephanesinin bu günkü Türk ordusunun ilk donatım malzemesi olması da yadırganacak bir durum değildir. Çünkü Osmanlı hava kuvvetlerinin uçaklarının çoğu savaş içerisinde Almanya’dan gönderilmiş Osmanlı kara ordusunun top, piyade tüfeği ve bunların cephanelerin çoğu Almanya’dan gönderilmiştir.

Osmanlı donanmasının en güzide gemileri Alman yapımı ve Alman bağışıdır. Nitekim Osmanlı donanmasının son dönemdeki en önemli gemileri olan Yavuz ve Midilli zırhlıları Alman yapımı olup dış devletlere karşı Osmanlı devleti satın aldım dese de Osmanlıya Almanya’nın verdiği gemilerdir. Üstelik yavuz zırhlısı Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra da Türk deniz kuvvetlerine hizmet etmiş, en önemli gemisi olmuş, amirallik gemisi görevi yapmıştır.

 Bütün bu bilgilerden sonra Alman araç ve gerecinin silah ve cephanesinin Türk ordusunun bugünkü şekliyle oluşumu sırasında ilk donanım malzemelerini oluşturdu denmesini yadırgamamak gerekir. Bu arada yakın zamanlara kadar ilimiz hatta yakın ilçelerimiz köylerinde görev yapan köy bekçilerinin çoğunda köylü vatandaşın köy tüfeği dediği köy bekçilerine has jandarma karakolları tarafından verilen zimmetli yarı otomatik tüfeklerin bazılarının 1 Dünya Harbi dönemlerine ait Alman malı tüfekler olduğunu bile söylememiz mümkündür.  

Hitler ve Naziler Almanya’nın arzuladıkları kuvvet ve kudrete ulaştığına inandıklarından Versay Antlaşmasının mağduriyetini gidermek bu antlaşmayla galip devletlere verdikleri Alman topraklarını geri almak, Versay antlaşmasının azınlık durumuna getirdiği başka ülkelerde kalan Almanları Almanya sınırlarına dahil etmek için harekete geçmeye karar vermişlerdir.

Ne var ki bunun gerçekleşmesi için sadece Almanya’nın hazır olması yeterli değildir. Avrupa’daki devletlerarası ortamından hazırlanmış olması gerekmektedir. Bir başka deyişle Almanya’ya Hitler’in ideallerini gerçekleştirmek için yanında yer alacak müttefik devletler de gerekmektedir.

Çünkü karşısında Versay Antlaşmasının galip tarafları hala Almanya karşısında yekvücut sayılabilecek bir durumdadır. Bu nedenledir ki Almanya’ya müttefik olabilecek devletler 1. Dünya galipleriyle yakınlaşması alakası olmayan veya onlardan mustarip olan devletlerarasından olabilirdi. Yahut ta idealleri onların kurduğu Avrupa ve Dünya statüsüyle ters düşen çatışan devletlerden olabilirler. Bunun yanında ülkesinde uygulanan sistem yani idare şekli Almanya’daki Nazi idaresine benzeyen totaliter ve diktatörce bir sistem olan bu tür idarelerle yöneten devletler ancak Nazi Almanya’sıyla müttefik olabilirlerdi. Devam edecek…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.