güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Tarih Akışı İçerisinde Türk- Alman İlişkileri ve Kamen-Bandırma Dostluğu

Yazının Giriş Tarihi: 16.12.2021 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.12.2021 00:06

Bütün bu güzel duruma karşılık Almanya’nın zayıf durumu geç kalması nedeniyle sömürge açısından başta İngiltere olmak üzere diğer büyük Avrupa devletlerinden geride olmasıdır. İşte 2. Wilhelm’in 7B projesi bu zayıf durumu ortadan kaldırmak çaresi olarak ortaya çıkmıştır.

2 Wilhelm sömürgecilik yönünden geri kalma sorununu halletmek için hocası Moltke’nin tanıttığı ve yönlendirdiği hedef olan Osmanlı topraklarına ve onun doğusundaki topraklara el atmayı düşünmüştür. Osmanlı topraklarına doğu coğrafyasına uzak doğuya yönelmek için ihtiyacı olduğunu düşünmektedir. Osmanlı topraklarıyla kucaklaşmayı, bu topraklara ulaşmayı uzak doğuyla kucaklaşma için başlangıç hatta kucaklaşma saymaktadır.

Nitekim 2. Wilhelm’in kendi elindeki topraklarla Osmanlı ülkesinde ve uzak doğuda ulaşmak istediği ülkelere sahip olmak için isimlerinin başlangıçlarının B harfi ile başladığı yedi büyük şehre hakim olmayı ana hedef seçtiğini görüyoruz.

Yani 2. Wilhelm isimleri B harfi ile başlayan kendi merkezi başta olmak üzere 7 büyük şehrin ve çevresindeki toprakların Alman hükümdarlık sahası olmasını Almanya’nın dev sanayi için ham madde ve Pazar yeri ihtiyacını karşılayabileceğini düşünmektedir. Buralara sahip olursa diğer sömürgeci devletlerle arayı kapayabilecek Almanya onlardan üstün duruma geçecektir. Bu amaca yönelik çalışmaların tümüne 7B projesi denmiştir. 2 .Wilhelm’in arzuladığı isimleri B ile başlayan 7 büyük şehir şunlardır.

  1. Berlin, Alman İmparatorluğunun başkentidir.
  2. Budapeşte, bir zamanlar Avrupa Hun İmparatoru Atilla’ya başkentlik yapmış 2. Wilhelm zamanında Avusturya Macaristan İmparatorluğunun Macaristan kesiminin başkentidir.
  3. Bükreş, başında Hohenzoln’lerin bir kolunun bulunduğu Romanya krallığının başkentidir.
  4. Bizans, 2. Wilhelm zamanında İstanbul adıyla Osmanlı devletinin başkentidir.
  5. Bağdat, Osmanlı devletinin Arap Yarımadası açısından önemli bir idari ve askeri merkezidir.
  6. Basra, Osmanlı Devletinin Arap Yarımadasında idari ve askeri önemli bir merkezi olup Hint ticaret yolunun duraklarından önemli noktalarından biridir.
  7. Bombay, İngiltere’nin Hindistan’daki şah damarı en önemli stratejik merkezidir. Üstelik bu şehir Abdülhamit 2’nin izlediği hilafet politikasıyla bilinçlenmiş Müslüman kitlelerinin oluşturduğu Hint hilafet komitesinin bulunduğu merkezdir.

Bu tabloya baktığımızda 7 B projesinin 2. Wilhelm açısından önemli merkezlerinden üç tanesi (Bizans, Bağdat, Basra) Osmanlı toprakları içerisindedir. Ne tuhaftır ki 2. Wilhelm’in söz konusu gezisiyle dolaşacağı Osmanlı toprakları da bu üç şehir ile yakından ilgilidir.

2.Wilhelm 1898 27 Eylül’ünde gezi için İstanbul’a Herta ve Hela isimli harf gemileri eşliğinde kraliyet yatıyla İstanbul’a gelmiştir. Onu ağırlamak üzere yani gezdirmek üzere oluşturulan ağırlama heyetinin başında müşir (mareşal) Şakir Paşa baş mihmandardır ve gezi esnasında Binbaşı olan daha sonralarının Pertev Paşa’sı olacak Pertev Bey’le mihmandarlar arasındadır.

Ayrıca 2. Wilhelm’le birlikte seyahat eden Osmanlı Berlin Büyükelçisi Tevfik Paşa’da bu gezi esnasında yani İmparatorun Osmanlı topraklarını ziyaretinde sürekli yanındadır. İmparator Tevfik Paşa’ya onun dostluğuna değer vererek Osmanlı dostluğunu ortaya koymaktadır. Tevfik Paşa’ya İmparatorun dostluk gösterdiği özel bir değer verdiğini bazı kaynaklardan edinilen bilgiler ortaya koymaktadır.

2. Wilhelm’in Tevfik Paşa’ya Osmanlıya yaptığı geziden sonra daha da değer verdiği şüphesizdir. Nitekim Osmanlıya yaptığı ilk geziden dönen 2. Wilhelm Tevfik Paşa’ya verdiği değeri bu gezi sonrasında Potsdam’daki sarayda verdiği bir resmikabulde açıkça şöyle göstermiştir. Devam edecek…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.