güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Tarih Akışı İçerisinde Türk- Alman İlişkileri ve Kamen-Bandırma Dostluğu

Yazının Giriş Tarihi: 01.01.1970 03:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 03:00

Moltke 2. Wilhelm üzerinde oldukça etkili olmuş onun Osmanlı ile olan yakınlaşmasının, Osmanlı dostluğunun, Osmanlıya yönelik dış siyasetinin temellerini ana ilkelerini belirleyen kişi olmuştur. Bu nedenle Moltke 2. Wilhelm’in Osmanlıya yönelik siyasetinin yönlendiricisidir.

Bir başka deyişle 2. Wilhelm Osmanlıya yönelik bir dış siyaset politikası gütmüş ise ki gütmüştür ona bu bilinci aşılayan öğretmenliğini yapan Moltke olmuştur. 2. Wilhelm’in döneminde başlayan Osmanlı Alman ittifakı Almanya ve Osmanlı İmparatorluklarının yıkılmasına kadar sürecektir. Bu süre içerisinde ana amaç Almanların yani 2. Wilhelm’in çıkarlarına hizmet etmek olsa da görünüşte bir Alman Osmanlı dostluğu söz konusudur.

Alman İmparatoru 2. Wilhelm bu gezisi ile Moltke’nin etkisiyle kafasında oluşmuş Osmanlıya yönelik siyasetin gerçekleşmesi için gerekli bilgileri elde etmeye yönelmiştir.

Bir bakıma Moltke’nin hatıratıyla ortaya koyduğu bilgileri tetkike yönelmiştir. 1. Wilhelm 1888’de ölünce onun yerine geçen 2. Wilhelm, 2 Guillavme (Gıyom) olarak da adlandırılır. Aynı zamanda Almanların atalarından Töytomların şeflerine verilen Kayzel ünvanını da kullanmıştır. Bu unvanla da anılır.

2. Wilhelm’in bu unvanı kullanması hakkındaki şahsi düşüncemi belirtmeden önce şu tarihi bilgiyi de vermek isterim: Kayser unvanı bazı kaynaklarda Gayzer olarak da belirtilerek Roma İmparatorluğuna, Doğu Roma İmparatorlarına verilen bir unvandır. Bu tabire yakın İran Hükümdarlarına verilen yani İran’daki Sasani Hükümdarlarına verilen bir unvan adı da Kisra’dır.

Hatta Anadolu’da Tvelyus tarafından fethinden sonra Kayserin şehri anlamına Kayserion ve benzeri anımlarla dile getirilen Türklerin eline geçtikten sonra önce Kayseri’ye nihayet Kayseri diye anılan bir kent vardır. Ne tuhaftır ki bu şehir M.Ö. 278 ve sonrasında Galat adıyla İç Anadolu Bölgesinde yaşayan Almanların atası Germenlerin yaşam sahası içinde olan bir şehirdir.

Bu bilgilerden sonra Alman İmparatoru 2. Wilhelm’in Kayzer unvanını almasında sadece Almanların atası sayılan Töytonların şeflerinin adı olması etken olmamalıdır. Bence 2. Wilhelm daha sonra şarka doğru diye adlandıracağı doğu siyasetinde doğu Roma İmparatorluğunun topraklarına sahip olma arzusunu belirtmek belki de bir zamanlar Galat adıyla Anadolu’da yaşamış atalarının topraklarına ulaşmak isteğinde tarihsel hakkı olduğunu ortaya koymak için bu unvanı kullanmış olmalıdır.

Bir başka deyişle 2. Wilhelm Kayser unvanını almakla bir zamanlar Kayser diye anılan Bizans İmparatorlarının toprağı olan Osmanlı topraklarında tarihsel açıdan hak sahibi olduğunu Avrupa ve Dünya devletlerine vurgulamak istemiş olmalıdır. 2. Wilhelm iş başına geçtikten sonra Çin’de Kıaçu sömürgesini kurmuştur.

İngiltere, Fransa, İspanya, Portekiz, Rusya gibi 8. y.y.’da genişleme siyasetine başlamış ve gerçekleştirmiş ülkelerin bu hareketlerine gecikerek de olsa yetişmeye karar vermiştir. Bunun için kara ordusunu Avrupa’nın en kuvvetli ordusu haline getirmiş ve genişleme hareketlerine girişmiştir. Nitekim Afrika’da, Asya’da temel dayanak noktaları elde ederek bu sahalarda diğer Avrupa devletleriyle sömürge yarışına girişmiştir.

Hızlı hareketlerle İngiltere, Fransa, İspanya, Portekiz, Rusya gibi devletlerle sömürgecilik açısından arayı kapatmaya yönelmiştir.

Bu çalışmalar yönelmesi girişmesi onu Osmanlıyla ilgilenmeye yönlendirmiştir. Çünkü büyük devletlerarasında en zayıf halka Osmanlı devletidir. Üstelik 2. Wilhelm’in General Moltke’nin öğrencisi olması onu Osmanlıyla ilgilenmeye en büyük etkenlerden birisidir. Moltke Öğrencisi olan 2. Wilhelm’e Osmanlıyla dostluğu ittifak kurmayı Osmanlıyla ilgilenmeyi aşılamış üstelik ona Osmanlıyı her yönüyle çok iyi tanıtmıştır.

Bütün bunlardan sonra Moltke 2. Wilhelm’in Osmanlıya yönelişinin şarka doğru siyasetinin ana ilham kaynağıdır dersek yanlış söylemiş olmayız. 2. Wilhelm 2. Mahmut döneminde Osmanlı ordusunda hizmet gören dünyanın en büyük askerlerinden Felt Mareşal Moltke’nin öğrencisidir. 1870-1871 Fransa Prusya savaşında 18 günde 3. Napolyon’u Prusya ordusuna esir düşüren Prusya harp planını hazırlayan Moltke tarafından 2. Wilhelm dünyaya hakim olma fikirleriyle aşılanmıştı. Tarih, coğrafya müspet ilimler açısından çok iyi yetişmiş biri olan 2. Wilhelm iş başına geçtiğinde her bakımdan hazırdı. Devam edecek…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.