güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Tarih Akışı İçerisinde Türk- Alman İlişkileri ve Kamen-Bandırma Dostluğu

Yazının Giriş Tarihi: 23.11.2021 00:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.11.2021 00:08

Almanların genellikle kırmızı çehreli olduğu düşünülürse bu Alman kelimesi Türklerin onlara kırmızı adamlar anlamına yaptığı bir adlandırma sonucu ortaya çıkmış olması muhtemel bir kelimedir.

Yine al kelimesi Türklerde kuzey yönünü gösteren bir rengin adıdır. Bu yönüyle Türkler Alman diyerek bu ırka bir oranda kuzey adamları adını da vermiş olabilirler.

Kısaca Almanlara verilen Alman ismi Türklerce verilmiş veya Türklükle yakınlıkları dolayısıyla Almanların kendince kabul edilmiş bir isim olabilir.

Şayet bu doğruysa Türklerle Almanlar ya bir arada yaşamışlardır veya aynı köktendirler.

Bu arada Keltler de Germenler de Gotlarda bugünkü Almanya gelmedirler ama kuzeyden ama doğudan gelsinler sonuçta Asya’dan gelmiş olabilirler. Bu durumda onları ya Türk kökenli ya da Türklerle uzun süre beraber yaşamış bir ırk durumuna getirir yapar.

Yine Germenler konusunda yani onların Türklerle ortak yönleri olduğu konusunda belirtmemiz gereken bir nokta vardır. İlk çağda Germenlerde Hunlar gibi giyinirler, Tanrılarına ve Tanrısal güçlerine Türklere benzer genel bir ad verirlerdi. Türklerde Tanrısal kuvvetlere “Uze” ,” İze” , “Aye” , “Ayeuze” gibi isimler sıfatlar verilirdi. Aynı şekilde aynı tabirin Germenlerde “Ase” şeklinde kullanıldığını görmekteyiz.

Bu Ase kelimesinin Türk destanlarında da yer aldığını görebiliriz. Mesela Türk efsanelerinde ana kabul edilen dişi kurda verilen isim Asena’dır. Bu kelime neden Ase be ana kelimelerinin birleşmelerinden oluşan kutsal ana anlamına bir kelime olmasın. Yine Türk destanlarından Ergenekon destanın da buradan çıkış için dağı eritmeyi tavsiye eden demir dağı eritmeyi sağlayan demircinin adı Börteçene’dir. Bu isimde de yine kutsal kurt anayla ilgili onun oğlu olmakla ilgili bir mana ifade eden bir ad olmalıdır ve içinde ase kelimesi yine yer almaktadır. Bu arada şunu da belirtmek isterim ki Börteçene’nin bozkurt anlamı da verdiği belirtilebilir.

İşte kutsal ruh anlamına Germenlerde kullanılan bu ase kelimesinin Türklerde ize, uze, ace, aye, ayeuze olarak kullanılması da bu iki kavramı kullanan kavmin bir zamanlar aynı olduğunun hiç değilse bir zamanlar birlikte yaşadığının delilidir. Bir başka deyişle bu durum Almanları ataları dolayısıyla Türklerle aynı yapar.

Bütün bunlardan sonra kısaca Almanlar ya Asya kökenli, Türk kökenli, Turani kökenlidirler. Ya da hiç değilse Türklerle uzun süre beraber yaşamış müttefiklik yapmışlardır. Beraber yaşamış dostluk kurmuşlardır demek yerinde olacaktır.

Bu iddiamızda yalnız olmadığımızı bir kez daha hatırlatırım. Mesela İsmail Hakkı Danişmend, “antropolojik ve lengüistik vesikalara göre Türklerle Hint- Avrupalıların Menşei Birliği” isimli eserinde Keltlerin, Germenlerin, Prusyalıların, Gotların, Asya kökenli oldukları yolunda bilgiler verir. Gotlar, Keltler, Germenler, Prusyalılar (Yukarı Almanyalılar) ile Türklerin lisanlarındaki ortak kökenli bazı kelimeler ortaya koyar. Bu durumda Almanların Türklerle olan durumu hakkındaki tezimizi destekler bir mahiyet arz eder.

Ancak durum ne olursa olsun Hunlar ve Avarların Avrupa’da etkinliklerinin ortadan kalkmasından sonra Türklerle münasebetlerini kaybeden Almanların Hıristiyanların tesiri ile Türklere düşman olduklarını görürüz. Hele kutsal Roma Germen İmparatorluğu kurulup Almanlar bu imparatorluk içinde yer alınca Almanlar Türklere hepten düşman olmuşlardır. Bunun sonucunda İslam-Türk Devleti görünümünü arz eden Osmanlıların Avrupa’ya akınlarında karşılarında kutsal Roma Germen İmparatoru Şarlken yönetiminde, Avusturya İmparatorları yönetiminde daima Almanlar olmuşlardır.

Habsburglar yönetiminde Osmanlıyla sürekli dövüşen Almanlar sürekli Türk düşmanı olarak bilinmişlerdir. Bu durum Almanların liderliğini Prusya alana kadar devam etmiştir. Prusyanın kral hanedanı Hohenzollern’in Almanların imparatoru olana kadar sürdüğünü söylemekte mümkündür. Bu hanedana mensup Büyük Frederick Osmanlı- Prusya yani Osmanlı Alman dostluğunu başlatmış bir kişidir. Büyük Frederick’in Frederik 2 ‘nin Osmanlı dostluğundan önce şu bilgileri de vermek isterim. Devam edecek…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.