güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Tarih Akışı İçerisinde Türk- Alman İlişkileri ve Kamen-Bandırma Dostluğu

Yazının Giriş Tarihi: 19.11.2021 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.11.2021 00:06

Bu savaşta kazanılmayış Almanların dağınık kalmasının birleşememesinin ilk sebebi ve başlangıcı oldu. Bu Alman parçalanışının temelinde güçlü olana boyun eğme ve ona aşık hayran olma eğilimi de yatar. İşte bu ortam içinde Avrupa Hun idaresinde gerçekleşen Hun-Germen beraberliği ve müttefikliğinin sonucu ve göstergesi olarak bu günkü Almanya’da bu yerleşimler Hun ismini taşırlar. Ancak Almanların 1500 yılından sonra Hunlara bakış açısı değişmiştir. Bu nedenle Hunların Almanya’daki izleri kaybedilmeye çalışmıştır. Hunların Almanya’daki izleri Alman (Germen)-Hun beraberliğinin izleri nasıl ortaya çıkarılacaktır. Neler yapılacaktır veya yapılmıştır. Bu konuda yukarıda zikrettiğimiz kaynakta şu bilgiler verilir: Yazar Ahmed Şcmede (Şimid) şöyle seslenir: “Aslında kısa boylu olan Hunlar Germenlerin gözünde dev (Hüne) gibi görünmüş kabilelerimizin bir kısmının Leh diğer bir kısmının aleyhte tutumu büyük milli nifak türetmiş ve şuur altında milli ayıba dönüşmüş olmakla bir çekimserliğe sebep olmuştur. Bu son durum bir şahsi görüştür. Ancak bu şahsi görüşün şahsiliği, fertlerin istemediği olguları bilinç dışına itmesi gibi toplumların da böyle davranış göstermekte olduğunu ortadan kaldırmaz.

Almanlar dışında Hunlarla münasebet gösteren münasebeti olan diğer Avrupalı milletler, bilhassa Batı Avrupalı (Germen kökenli) milletler Hunlar hakkında daha ılımlıdırlar.

Almanlar da Hunlara karşı mevcut bir alerji bariz olarak görülmekte, bu konuda diğer Batı Avrupalı milletlerden daha fazla tepki gözlenmekte görülmektedir.

Mesela Fransa’da Chalons - Sur - Marne’nin yakınlarında bulunan Courtosulos köyünün tarihçesiyle çekinmeden meşgul olunmuş; buranın Hunların geri çekilmesi sırasında ( büyük ihtimalle Vizigotlarla Atilla Hunları arasında gerçekleşen mücadeleler ve Katalon Savaşı sonrasında geri çekilirken) daha çok yaralılardan kadınlardan oluşan bir bölüğün mesken saldığı bir yer olduğu ilmen tespit edilmiştir.

Kurti-su şeklinde okunan Courtisols adını açıklamak için Azerbaycan Türkmen Türkçelerine baktığımızda bu kelimenin azıcık su veya bir yudum su anlamına geldiğini görürüz.

Kırti= Azıcık, Kutrun= İçim, Su= Su olduğuna göre bu dillere göre Courtusols yani okunuşuyla Kurti- su ya bir içim su ya da azıcık su olacaktır.

Hunca’yı izah için Azerbaycan ve Türkmen Türkçelerine bakmamızın sebebi Hun Türkçesi dahil bütün Türkçelerde Orhun ve Yenisey Abidelerinde ( yazıtlarında) işlenen kelimelerin %91 veya %89’u Azeri ve Türkmen Edebiyat dillerinde canlı olarak kullanılmaktadır. Bu iddianın sahibi Türkmen dilcisi Balliev’dir.

Yine elimizde yazılı kalıntısı olmayan hun dili hakkında bize en iyi en değerli anlama imkanını bugünkü Avar dili yani bugün yaşayan Avarların kullandığı Avar’ca verebilir diye düşünmek mümkündür.

Çünkü Avarlar Hunların egemenliğinde yaşamış onlara tabii olmuş onların hakim olduğu sahalarda onlardan sonra devlet kurmuş bir Türk boyudurlar. Bu nedenle onların lisanını yaşatmaları mümkündür. Courtisols köyü ahalisi 19. Asrın sonuna kadar Türk- Moğol kan takviyesiyle (evlilik yoluyla yapılan kan katkılarıyla karışık, Hıristiyan bir adamın anlayamayacağı Hun Lehçesi konuştuğu tespit edilmiş ve Courtisols ağzındaki Türk asılsı kelimeler Choillyli bir dilci M. Guenard tarafından ilmi bir etütle derlenmiştir.)

Bu örnekte olduğu şekilde Fransa’da yaşanan bu durumlara bu çalışmalara Almanya’da rastlamak mümkündür. Öyle ya Fransa’da mümkün olan bu tip araştırmalar, Hunların daha çok kaldığı, daha uzun süre kaldığı Almanya’da niye mümkün olmasın? Çünkü Almanya’da bu konuda pek çok ipucu mevcut olmalıdır. Nitekim Renlandiya kentleri Trier ve Monschau yörelerinde bazı köylerin ahalisi komşularınca ( hakaret amacıyla ) “ Hunne” ( Hunlar) şeklinde adlandırılmakta kendilerine öyle hitap edilmektedir. Son 10 yıllarda ( dönemlerde) ekonomik sebeplerle görülen nüfus hareketleri ( işçi göçleri)’ne nüfus kaymalarına rağmen bu söz ettiğimiz yörelerde, sahalarda gördüğümüz anda Türk’tür hükmünü vereceğimiz aslında Türklükle alakası olmayan tiplere bugünde rastlayabiliriz.

Almanya’da da Fransa’ya gidip oradan dönen Hun ordularının bu harekât esnasında dinlenmek veya yaralıları kadınları bırakmak için kaldıkları yerleştikleri yerlere rastlamak buraları isimlerdeki Hun Kavminin adıyla uzak yakın ilişkilerden açıklamak mümkündür. Devam edecek…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.