güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Son Kurşun Değil Bandırma’nın Kurtuluş Anıtı

Yazının Giriş Tarihi: 28.09.2021 00:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.09.2021 00:07

Bandırmamızda Ayyıldız tepe mevkiinde eski belediye reislerimizden Hasan Sur döneminde onun önderliğinde kurulmuş bir dernek önderliğinde 1972 yılında yapımına başlanmış bugün kabaca ortaya konmuş olmasına rağmen yapımında hazırlanmış plan ve projesine uygun olarak hala tamamlanmamış gözüken bir anıt yükselmektedir. Bu anıtın yapıldığı mevki Bandırma’nın kurtuluşu sırasında ana kuvvetleriyle Bandırma’yı boşaltmış Yunan İşgal Garnizonu ile Türk ordusunun Bandırma’nın kurtuluşu için harekete geçildiği kuvvetlere mensup 61. Alay ve 19. Hücum taburuyla onlara yardımcı bazı ufak askeri birlikler arasında gerçekleşen ve Türk kuvvetlerinin Yunan kuvvetlerinin direnişini kırıp dağıtmasıyla sonuçlanan eskilerin Delikli Bayır şimdikilerin Ayyıldız Tepe çarpışmalarının geçtiği sahadır.

Bozulan Yunan kuvvetleri Edincik ve Erdek istikametine çekilirken daha doğrusu kaçarken yerel kaynaklarda da zikredildiği gibi başarı kazanan askeri kuvvetlerimizin kaçan Yunan kuvvetlerini takiben Edincik ve Erdek istikametine yöneldikleri bilinmektedir. Bu kuvvetlerin bir kısmı Edincik’e girmiş daha önceden başlayan milis kuvvetleriyle çatışmayı sürdüren Yunan Edincik işgal garnizonunu susturup 18 Eylülde Edincik’i kurtarmıştır. Yunan’ı takip eden askeri kuvvetlerimiz 18 eylülde bir yandan da Erdek’e girerek 18 Eylülde Erdek’i kurtarmışlardır.

Bu tarihi gerçek ortadayken 17 Eylülde Bandırma’nın kurtarılışı ve meydana gelen Ayyıldız tepe çarpışması nasıl olurda Türk ve yunan silahlı kuvvetlerinin son çarpışması burada Türk ordusunun attığı kurşunlar yunana atılan son kurşun kabul edilebilir. Bandırmanın kurtuluş şehitleri listesine baktığımızda Erdek bölgesinde ve 18 Eylül tarihinde şehit düşmüş isimlere rastladığımıza göre nasıl olurda 17 eylül Ayyıldız tepe çarpışması Yunan’a atılan son kurşunların atıldığı bölge olabilir yine Edincik’in Ulu Camii avlusunda bulunan anıttaki şehit isimleri de yunanla çatışmanın Ayyıldız tepede bitmediğinin şahitleridir.

Şunu da belirtmek isterim ki Edincik ve Erdek 18 Eylülde kurtarıldığına göre Biga 18 Eylülde Yunan işgalinden kurtarıldığına göre Bayramiç, Ezine, Lapseki 18 ve 25 Eylül tarihleri arasında kurtarıldıklarına göre Ayyıldız tepe çarpışması nasıl olur da yunanla son çatışma yeri burada atılan kurşunlar nasıl Yunan’a atılan son kurşunlar olabilir? Bu ismini saydığımız yerler hiç silah atılmadan mı kurtarılmışlardır? En azından Edincik’teki çarpışma Yunan kuvvetleriyle Türk askeri kuvvetleri arasında geçmemiş midir ki? Bugün Ayyıldız tepedeki anıta son kurşun adı verilebilir.

Bütün bunlardan sonra şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki bandırmanın kurtuluşundan 50 yıl sonra Hasan Sur önderliğinde yapılan Ayyıldız tepe anıtı son kurşun anıtı olma vasfında olmasa gerektir. Bu anıt en fazla haklı bir adlandırmayla ya Bandırmanın kurtuluş anıtı veya Delikli Bayır çarpışması şehitleri anıtı adını taşımaya layıktır. Şunu da vurgulamak isterim ki Bandırma kurtuluşu şehitleri adına Cumhuriyet Meydanı’nda başlangıcını 1927’lerde o zamanlar bandırmadaki Türk ocağı tarafından yaptırılan bir kurtuluş şehitleri anıtımız mevcuttur.

Ne tuhaftır ki hemen yanı başındaki toplu mezarda yatan kurtuluş şehitlerimizin isimleri bugün bu anıtta zikredilmezken Ayyıldız tepedeki anıtta bu şehitlerin isimleri mermer bir levha üzerinde yazılıdır. Bu nedenledir ki Ayyıldız tepedeki anıt bu liste nedeniyle bandırma kurtuluş şehitleri anıtı adını taşıyabilecek bir özellikte ortaya koymaktadır. Cumhuriyet Meydanı’ndaki anıtta yahut toplu mezarın bulunduğu sahada bu şehitlerin listesinin bulunmaması bandırmalı yöneticilerin özellikle yerel yöneticilerin ve Bandırmalıların bir ayıbı bir vefasızlığıdır.

Ayyıldız tepedeki Anıtın yapımında bandırmamızın ve yöneticilerimizin çevre illerimizdeki anıt yapımı açısından yöneticilerle yarışmaya girmesinden ortaya çıktığını düşünmekteyim. Devam edecek…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.