güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Şeriatçıların Hilafetçilerin Saltanatçıların Ümmetçilerin Günah Keçisi Yaptığı İsmet İnönü

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

 Yukarı da getirdiğim sebeplerle Türk toplumunun tümü tarafından benimsenmesini  engellenen ve şahsiyeti hakkında konuşulması men edilmeyen İnönü bu nedenle yukarıda sözünü ettiğim kesimlerce adeta günah keçisi ilan edilmiş ve farklı farklı, suçlamalarla suçlanıp, eleştirilere uğrayan bir kişi olmuştur. oysa ismet inönünün hatalarına rağmen Türkiye Cumhuriyetinin oluşması ve yaşamını sürdürmesi konusun da pek çok sayısız faydaları da icraatları de olduğu muhakkaktır. Nasıl Mustafa kemalsiz, bir istiklal harbi Türkiye cumhuriyetinin oluşması düşünülemese aynı şey ismet İnönü için geçerlidir. Hemen şunu da eklemek gerekir ki, bugün cumhuriyetimiz hedef alan rejimimizi değiştirmeye yönelen çalışma içinde bulunanlar İnönü zamanın da yapılan bazı uygulamaları esas alarak cumhuriyet rejimimizi parlamenter sistemimizi değiştirmemizi sağlayacak, yeni icraatlar yeni paylaşımlar ortaya koymaya yönelmiş görülebilirler. Ne var ki bu benzerlikler onların haklılığını icraatlarının yerinde olduğunu sağlamaktan uzaktır diye düşünmekteyim. Bugün günah keçisi haline düşürülen bazı kesimlerin hedef tahtasına koyduğu inönüyü halkımızın gerçekten tam manası ile tanımamış olması da yanlış tanıtılmasının mevcudiyeti de bence büyük etkendir. Bu  nedenle ismet inönünün halkımıza yeniden tanıtılması şarttır. Ölümünün 46. Yıl dönümünün yaşandığı 25 aralık tarihin de onun hayatına genel kaynaklardan veya internet kayaklarından bakılması yerinde olacaktır düşüncesindeyim. Bu amaçla söz konusu kaynaklara baktığımız da şu bilgilere rastlarız.

Görev Süresi: 11 Kasım 1938 - 22 Mayıs 1950

1884 yılında İzmir’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Sivas’ta tamamladı. Bir yıl Sivas’ta Mülkiye İdadisi’nde okuduktan sonra, 1897 yılında İstanbul’daki Mühendishane İdadisi’ne gitti. 1901’de Mühendishane-i Berri-i Hümayun’a (Kara Harp Okulu) giren İsmet İnönü, bu okulu 1903’te topçu teğmeni olarak birincilikle bitirdi. 1906’da Erkân-ı Harbiye Mektebi’nden gene birincilikle mezun olarak kurmay yüzbaşı rütbesiyle Edirne’deki 2. Ordu’nun 8. Alayı’nda bölük komutanlığına atandı. Bu görevi sırasında İttihat ve Terakki Cemiyetine üye oldu (1907)

1908’de kolağası oldu ve 31 Mart Olayı (13 Nisan 1909) olarak bilinen ayaklanmayı Selanik’ten gelerek bastıran Hareket Ordusu’nda görev aldı.

1910–1913 yılları arasında Yemen İsyanı’nın bastırılması harekâtına katıldı. Bu ve bundan önceki görevlerinde hudut problemleri ve asilerle yapılan anlaşmalarda başarılı hizmetleri ve meslekî özellikleriyle dikkati çekti. I. Dünya Savaşı sırasında Kafkas Cephesi’nde Kolordu Komutanı olarak Atatürk’le birlikte çalışırken, dostlukları ve devletin geleceği hakkında ortak fikirleri gelişti. Ardından Suriye Cephesi’nde savaşan Mustafa İsmet Bey, Millî Mücadele sırasında Atatürk’ün en yakın silâh arkadaşı olarak öne çıktı.

23 Nisan 1920’de açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Edirne milletvekili olarak katıldıktan sonra, 3 Mayıs’ta İcra Vekilleri Heyeti’nde Erkân-ı Harbiye-i Umumiye Vekili oldu. Devamı yarın…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.