güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

ŞARIKAMIŞ HAREKÂTI HAKKINDA BİLGİLER

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

Değerli okurlarım, tarihimiz de bugün olduğu dünde, dış mihrakların yabancı devletlerin toplumsal rüyalarımızı toplumsal arzu ve isteklerimizi arttırarak bize destek vaat ederek ülkemizi ve ordumuzu soktuğu savaşlar, askeri harekâtlar bu yakın geçmişte ki Amerika’nın gözüne girebilmek için katıldığımız Kore harbi gibi örneklerle barizleşirken geçmişte de birinci dünya harbi sırasın da ki Süveyş kanal harekâtı ve Sarıkamış harekâtı gibi askeri harekâtlarda da bariz olarak görülebilecek kanaatindeyim.

Zaten bu son ikisi, birbirini etkileyen biri diğerinin sebebini oluştururken öte ki diğerinin sonucu getirmiştir. Demek mümkündür. Almanların, Ruslara karşı ikinci bir cephe açtırmak amacıyla Napolyon olma hayaliyle dolu olan Enver paşaya açtırdığı, Sarıkamış cephesi tarihimizde savaşamadan ölen tabiat ve kış şartlarına yola düşüp şehit olan 100 bine yakın askerimizin ölümünü getiren bir cephe olarak Sarıkamış harekâtı tarihimiz de yerini almıştır.

Bugün atalarını şehit göstermek için Sarıkamış şehitleri arasın da dillendiren ama bu harekât üzerin de tespit edilemeyen ataların torunları da fırsat buldukların da dış mihrakların yönlendirmesi ile onların teşviki ile onlarla yaptığı anlaşmalar uyarınca Sarıkamış harekâtı benzeri topluma felaket getirebilecek 10 binlerce şehide mal olabilecek yeni askeri harekatlar savaşlar ortaya koyabilecekler o zaman ki Osmanlı toplumu gibi bugün ki Türk toplumu da yanlış bilgiler ile felakete sebep olacak askeri harekatlara yönlendirebileceklerdir.

Toplum olarak bu gibi durumlara düşmemek için daha önce ki dönemler de Sarıkamış harekâtın da kanal harekâtın da, yapılan icraatları yöneticilerin hatalarını gözden geçirmemiz toplumca bu tarz yeni askeri harekâtları isteyen yöneticilerimize toplumca dur diyebilmek için öncelikle Sarıkamış harekatını gözden geçirip enine boyuna değerlendirmeli ve toplumumuza dayatılacak, askeri harekatlara, dur diyebilmemiz şarttır. Bu amaçla bugünlerde yaşadığımız Sarıkamış harekâtının yıl dönümü çok iyi değerlendirmeliyiz. Sarıkamış harekâtları şehitlerine tanrıdan rahmet dilerken Sarıkamış harekatının tanıtılması genel kaynaklara bir bakmalı yerinde olacağını düşünmekteyim. Bu amaçla genel kaynaklara baktığımız da şu bilgilere rastlarız.

SARIKAMIŞ HAREKÂTI

Kafkas cephesindeki Ruslar’a karşı kış mevsiminde girişilen büyük askerî harekât.

TUNCAY ÖĞÜN

Osmanlı ordusu tarafından I. Dünya Savaşı esnasında 22 Aralık 1914 – 4 Ocak 1915 tarihlerinde Alman ve Avusturya cephelerinde ferahlık sağlamak üzere Kafkas cephesinde tatbik edilen bu büyük harekât, sadece askerî açıdan değil uğranılan kayıplar sebebiyle de mânevî bakımdan kamuoyunda önemli bir yere sahiptir. Sarıkamış Harekâtı, I. Dünya Savaşı’nın ilk yıllarında Ruslar’ın 1 Kasım 1914’te saldırıya geçerek Erzurum istikametine doğru ilerlemesiyle başlayan çarpışmalar içerisinde farklı bir özellik gösterir. Aslında Ruslar genel bir saldırıdan çok sınırlı bir harekâtla savaşı Türk topraklarına taşımak, böylece Kafkasya Müslümanlarının direnişe geçmelerine engel olmak istiyorlardı.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.