güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Preveze Deniz Zaferinin Türk Denizciliği Açısından Önemi Turgut Reis ve Bandırma ile ilgisi

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:46

Sadece Trablusgarp değil, Tunus ve Trablusgarp bölgesi halkı bugün dahi kendini biz Türklere yakın hissediyorsa bunda Turgut Reis'in payı büyüktür. Hatırlatmak isterim Tunus bayrağı bayraklar içerisinde bayrağımıza en yakın görüntü içerisinde olan bayraktır. Bu görüntüde ki bayrağın olduğu sahaları bize armağan eden Turgut Reis olduğu unutulmamalıdır.

Turgut Reis ömrünün son günlerinde Malta kuşatmasına katılmış Kanuni'nin bütün tembihlerine karşılık onun tavsiyeleri uyarınca yapılması gereken Malta kuşatması o gelmeden başlandığından yanlış kuşatılmış belki de bu yüzden netice alınamamıştır. Buna rağmen kuşatmada ölene kadar çalışmış atılan bir güllenin parçaladığı kaya parçalarının isabeti neticesiyle yaralanan Turgut Reis yaralandığı günden beş gün sonra 21 haziran 1565'te Malta kıyılarında vefat etmiştir. Cenazesi buradan alınarak Trablusgarp'ta ki caminin bahçesindeki türbesine defnedilmiştir.

Kanuni onun ölümünden sonra netice alınamayan Malta kuşatmasını kaldırmış Turgut Reis'in onayı olmadan kuşatmaya başlayan kuşatma komutanı vezir Mustafa Paşa'yı vezirlikten azletmiştir. Ama bu Turgut Reis gibi şanlı bir denizciyi geriye getirecek bir durum değildir.

Şunu belirtmek isterim ki Turgut Reis hayatı boyunca Osmanlı'da ki devşirme ocaklarından gelenlerin bir başka tabirle Hıristiyanlıktan dönmelerin Türk evlatlarıyla rekabeti nedeniyle layık olduğu makamlara yükseltilmeyen önemli örneklerinden birisidir. Barbaros'tan sonra ondan daha Kaptanı Derya olmaya layık kişi olmamasına karşılık malesef Osmanlı yönetimine hakim olan devşirme kökenli yöneticiler başta Sokullu olmak üzere onu bu makamdan uzak tutmuşlardır.

Ne yazık ki bu özellik dün nasılsa bugün de aynıdır.

Ne yazık ki nasıl Osmanlı'da öz be öz Türk evlatları yönetsel idari makamlardan uzak tutulup Türk kökenli olmayan dönmeler yönetime hakim kılınmışsa bu günde ne yazık ki öz be öz Türk evlatları yönetime tam manası ile hakim olmaktan hakim kılınmaktan uzak olabilmektedirler. İşte bizim en büyük sorunlarımızdan birisi de budur.

Türk kültürünü benimsemiş hazmetmiş, Türk dilini Türk kültürünü kabul etmiş göğsünü gere gere ben Türk'üm diyebilen kişiler yerine daha geniş kavramlı kimliklerle karşımıza çıkan Türkiyeliyim diyenlere yönetsel faaliyetler vermemiz bence Osmanlı'dan kalma kötü alışkanlığımızın devamından başka bir şey değildir.

Şurasını da hatırlatmak isterim ki bugün iki görüş vardır. Birinci görüşe göre Turgut Reis kendisine Trablusgarp'ı vatan seçmiştir. Ve o nedenle oraya gömülmeyi istemiştir. Onun isteği sonsuza kadar geçerlidir. O yüzden cenazesi orada kalmalı mezarından cenazesi alınıp Türkiye nakledilmemelidir. 2. görüşe göre ise Turgut Reis Türk’tür. Kendi yaşadığı dönemde Trablusgarp'ta Türkiye’dir. Türk vatanıdır. O, o nedenle oraya gömülmeyi istemiştir. Ama bugün artık Trablusgarp Türk vatanı değildir. Bu yüzden bu Türk evladı yaşasaydı yahut bu dönemde ölseydi Türkiye'de olmayı isteyebilirdi, şüphesiz isteyecekti. O yüzden onun cenazesi gömülü bulunduğu yerden alınmalı Türkiye'ye nakledilmeli. En azından İstanbul'daki Beşiktaş'taki Barbaros Türbesine gömülmelidir. Bu ne derece doğru olur bilemem ama pek çok değerli Türk büyüğü yurdumuza getirilebildiğine göre bu işlem pek ala Libyalı yöneticilerle anlaşılarak yapılması mümkün olan bir işlemdir. Yapılması takdir toplayacak bir işlemdir. Belki de biz Türk milletinin bugünkü evlatlarının Turgut Reis'e bir vefa borcu olarak görevimizdir.

Bu iki yolun dışında bir üçüncü yol olarak Libya’daki ilgili taraflar ile anlaşılarak Suriye'de ki Süleyman Şah Türbesi örneği bir uygulama Turgut Reis türbesi ve çevresi içinde pek ala gerçekleştirilebilir. Bu takdirde de Turgut Reis'in Türk Toprağında kendi toprağında yatması pek ala sağlanabilir. Bunlar milletçe hükümetçe yapabileceğimiz icraatlardır. Ama Bandırma olarak ta Turgut Reis için yapabileceğimiz ona değer verdiğimizi gösterebileceğimiz şeyler olmalıdır düşüncesindeyim. Devamı yarın…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.