güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Preveze Deniz Zaferinin Türk Denizciliği Açısından Önemi Turgut Reis ve Bandırma ile ilgisi

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:46

Üstelik yelkenli gemiler büyük ebatta olduklarından kolay kolay top atışından balta ve kesici alet tahribinden etkilenmeyen gemilerden olmalarına karşılık rüzgar olmadığında sabitlikleri nedeni ile bilhassa yelkenlerine atılan ateşli oklarla çabuk yanabildiğinden ateşe ve yangına karşı daha muhafazasız durumda olan gemilerdir. Halbuki kürekli gemiler hareketli olmaları nedeni ile top atışlarına hedef olma imkanı daha az olurken yelkenlerinin az olması nedeni ile yangına karşı da daha korunaklı durumdadırlar. İşte bu şartlar dahilinde Avrupalıların yüksek küpeşteli yelkenli gemileri ile Osmanlı donanmasının kürekli gemileri karşılaştığında görünüşte şans Avrupalı müttefiklerden yanadır. Ama gel gör ki, iki donanma 27 Eylül de karşılaştığında Osmanlıların şansına Avrupalıların şanssızlığına rüzgarın esmemesi Avrupalı donanmayı hareketli Osmanlı donanması karşısında zor duruma sokmuştur. Barbaros'un uyguladığı hilal taktiği muharebe denizde de netice vermiş ve Osmanlı donanması bu uygulama sayesinde kucakladığı müttefik donanmayı yok edercesine imha etme imkanı elde edebilmiştir.

Andrea Doria ve kaçabilen çok az miktarda ki müttefik donanma gemisi kendini emin limanlara atarken Osmanlı donanması zaferi tatmış bu zaferde pek çok Avrupalı denizci imha olurken pek çokta esir alınmıştır.

Bu savaştan sonra uzun müddet Osmanlı donanması karşısına Avrupalılar donanma çıkarma imkanı bulamadığından Akdeniz hakimiyeti Osmanlı devletine Osmanlı'yı Türk Devleti sayanların ağzıyla söylersek biz Türklere kalmıştır.

Osmanlı'nın Türk devleti olup olmadığı tartışılabilir. Ama Preveze deniz zaferinin Türk denizcilerinin zaferi olduğu hiçbir zaman tartışma konusu dahi edilemez.

Çünkü bu savaşı yöneten donanma komutanı Barbaros başta olmak üzere onun emrinde Osmanlı gemilerine Osmanlı donanması kanatlarına komuta eden Salih Reisler, Turgut Reisler, Hasan Reisler, Kılıç Ali Reisler hepsi öz be öz Türk evladı pek çoğu da Anadolu, Ege ve Akdeniz sahillerinin evlatlarıdır. Kaldı ki donanma Leventlerinin hemen hemen tamamı da zaten Anadolu evlatlarından oluşmaktadır. Bu yüzdendir ki Kaptanı Deryasından Levent’ine kadar öz be öz Türk evlatları tarafından kazanılmış bir deniz zaferidir.

Bu deniz zaferinde Barbaros kadar önemli rol oynayan bir diğer denizcimizde Turgut Reis'tir.

Yaşadığı dönemde Kanuni Sultan Süleyman'ın ve Barbaros'un övgülü sözlerine muhatap olmuş bu ünlü Türk denizcisini ne yazık ki yeteri kadar Milletinin tanıdığını düşünmek oldukça zordur.

Milleti bir yana Bandırmalının da Turgut Reis'i tanımadığını, bu nedenle de bu ünlü denizcinin hatırasına değer vermeyip saygı göstermediğini söylememiz pekâlâ mümkündür.

Bu sonucu nereden çıkardınız sorusunu duyar gibiyim. Hemen belirteyim.

Bugün kentimizde Menderes meydanının denize yakın bir bölümünde mevcut Turgut Reis heykeline bakmak Bandırmalının onu tanımayıp değer vermediği hükmünü çıkarmaya yetipte artacak durumdadır düşüncesindeyim.

Hayatı baştan sona denizcilikle geçen adeta Türk Denizciliğinin forsalıktan tayfalığa, tayfalıktan Reisliğe, Reislikten Paşalığa varan bütün evrelerini yaşamış Türk milletine bazı toprak parçalarını vatan olarak armağan etmiş Akdeniz'i Türk gölü haline getiren Türklerin Akdeniz milleti olduğunu tescil ettiren Preveze Savaşı gibi büyük bir savaşta yer alıp kazanılan zaferinde payı olan bu şahsiyet ne yazık ki bugün milletinden hak ettiği değeri görememektedir. Devamı yarın…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.