güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Preveze Deniz Zaferinin Türk Denizciliği Açısından Önemi Turgut Reis ve Bandırma ile ilgisi

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:46

Tarihimiz gerek denizde gerek karada kazanılmış pek çok şanlı zaferlerle ve üzücü hezimetlerle doludur.

Türk Milleti olarak nasıl karada zaferler kazandı isek şüphesiz deniz de de zaferler kazanmışızdır. Üstelik dışımızda ki daha doğrusu karşımızda ki Avrupalı Milletlere nazaran denizciliğe onlardan çok sonra başlamış olmamıza rağmen onlara karşı önemli büyük zaferler de kazanmayı başarabilmişizdir.

Nasıl Malazgirt Meydan Muharebesi Türk Milletini Anadolu'ya yerleştirmiş, Türk Milletini Anadolu'nun sahibi kılmışsa Preveze Deniz Zaferi de biz Türkleri öyle Akdeniz'e hakim kılmış ve Akdeniz'i kullanan Akdeniz'den istifade eden hatta Akdeniz'li bir Millet olmamızı sağlayan önemli bir zafer olarak tarihimize geçmiştir.

Tarihle ilgilenenler bilir ki Akdeniz'in çevresini oluşturan toprakları tamamen Fetih edip Akdeniz'i kendi ülkesi içerisinde bir iç deniz durumuna getirebilen tarihte tek bir devlet vardır. Bu devlet Roma İmparatorluğu'dur. Ondan başka hiç bir devlet Akdeniz'in çevresini tamamen ele geçirememiş ve Akdeniz'e tam manasıyla hakim olamamıştır. Bu arada şunu da vurgulamak isterim ki, bu Roma İmparatorluğu'nun kurucusu olan kavmin Etrüksler olduğu tarihi bir gerçek olup bu kavminde Orta Asya'dan Anadolu'ya gelip oradan deniz yolu ile İtalya Yarım Ada'sına, bugün ki Roma Şehri dolayına geçmiş bir kavim olduğu da bir başka tarihi bir gerçektir. Bu özelliği nedeni ile Etrüksleri Orta Asyalı Turani yani Türk kökenli sayan görüşler mevcuttur. Kaldı ki Roma'yı kurduğu efsaneler de dile getiren Romus ve Romülüs kardeşlerin bir kurt tarafından büyütülmesi şeklindeki efsanevi anlatım da onları ve dolayısı ile Etrüksleri Türk kökenle bağdaştıran başka bir tarihi motif oluşturur. Bu yüzden Roma İmparatorluğu'nu Türklerle bağlantılı sayan tarihi görüş sahipleri de vardır. Roma İmparatorluğu'nun da aynı Türk devletleri gibi batı doğu diye ikiye ayrıldığını göz önünde tutarsak ayrılmadan önce de Türk devletlerin de ki gibi iki merkezli yönetim şekli uyguladığını düşünürsek bu görüş sahipleri hiç te haksız sahip değildir inancını taşımaktayım.

Bütün bunlar bir yana, ister Türk kökenli olsun ister olmasın. Roma İmparatorluğu'ndan sonra Akdeniz'e hakim olabilmiş tek bir devlet daha vardır. O da Osmanlı İmparatorluğu'dur. Bir farkla ki. Osmanlı İmparatorluğu, Akdeniz'in bütün çevresinde ki toprakları ele geçirememiştir. İspanya sahilleri, İtalya sahilleri Osmanlı eline geçmediğine göre bu sahalar Osmanlı devleti dışında kalmıştır. Hal böyle olmasına rağmen Osmanlı devleti Akdeniz'e sanki buraları da kendi toprağıymışçasına donanmasının ve denizcilerinin gücüyle hakim olabilmiş, adeta o dönemde Akdeniz'de Osmanlı'nın izni olmadan her hangi bir millet veya devlet sandal dahi dolaştıramamıştır.

İşte Osmanlı Devletini Akdeniz'e bu derece hakim kılan zafer Preveze Zaferidir.

Bugün topraklarımızdan çok uzakta kalan, o zaman topraklarımıza dahil olan Yunanistan yarımadasında hatta Mora yarımadası bölgesinde bulunan Preveze kalesi önlerinde yapılan bir deniz savaşı ve bu savaşta kazanılan zafer Osmanlı'ya Akdeniz hakimiyetini Türk milletine Akdeniz'li olma özelliğini kazandırmıştır.

Bundan 482 sene önce gerçekleşen bu zafer biz Türkler için karada Malazgirt ne ise Akdeniz'de de aynı derecede önemli bir zaferdir. Nasıl Malazgirt bizi Anadolu'ya yerleştirmiş Anadolulu yapmışsa, Preveze Zaferi de biz Türkleri kesin olarak Akdeniz milleti haline getirmiştir.

Bundan 482 sene önce 27 Eylül tarihinde bazı kaynaklara göre ise 28 Eylül tarihinde gerçekleşen bu zafer biz Türkler için olduğu kadar İslam dünyası içinde önemli bir zaferdir. Çünkü biz Türkler'in arkasına sığınan biz Türklerin himayesine giren İslam dünyası da denizcilik alanında bizimle birlikte bu zaferle Akdeniz'de hakim duruma gelmiştir.

Bu zaferin oluşuna, bu zaferi getiren savaşın gerçekleşmesine baktığımız da olayların şu şekilde gerçekleştiğini görürüz. Devamı yarın…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.