güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

PEYGAMBERLER TARİHİ

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:48

Manevi İkilik

Manevi ikilik insan zihnindeki iyilik ve kötülük arasındaki ahlaki çatışmayı anlatmaktadır. Tanrı’nın insana hediyesi özgür iradedir; insan özgür iradesiyle kötü yolu (druj) da seçebilir, doğruluk yolunu (asha) da seçebilir. Druj mutsuzluk ve en sonunda Cehenneme götürür, Asha ise huzura ve Cennetteki sonsuz mutluluğa götürür. İnsan kendi iradesiyle Ahura Mazda’nın mı Angra Mainyu’nun mu yardımcısı olacağını belirler. Bütün insanlar Ahura Mazda’nın yardımcısı olduğu zaman dünya huzura ve mutluluğa varacaktır. Zerdüştlük öğretisi hümanisttir; İnsan ırkının iyi olduğunu ve bir gün iyinin kötüyü yeneceğini öğretir.

Günlük Yaşam

Günlük Dualar

Zerdüştlük inancının 3 temel öğretisi vardır: İyi düşünceler, iyi sözler, iyi eylemler. Zerdüştiler günlük hayatlarını bu felsefeye göre yaşarlar.

Zerdüştilere 7 yaşındayken bir başlangıç seremonisi (Navjote) yapılır. Sudreh (gömlek) ve kusti (kordon) verilir. Bu kıyafetler kutsal sayılır. Kustiyi sudrehin etrafında temel öğretilerini hatırlamak için 3 kez bağlarlar. O günden sonra bu ritüeli günde bir kaç kez tekrarlar.

Aile ve Toplum

Zerdüştlük münzevi bir hayata karşı çıkar; aileyle beraber olmayı öğütler, Zerdüşt’ün kendisi de bir aile adamıdır. Zerdüştlük aynı zamanda eylem dinidir. Zerdüştiler içinde bulundukları topluma katkı yapmak için çalışırlar. Hindistandaki Zerdüşti topluluğu Hint toplumuna yaptığı katkılarla ünlenmiştir.

Festivaller

6 Gahanbarlar

Zerdüştilerin 7 zorunlu şölenleri vardır, bu 7’nin 6’sı Gahanbarlardır:

Maidyozarem (orta-ilkbahar şöleni)

Maidyoshahem (orta-yaz şöleni)

Paltishahem (hasat getirme şöleni)

Ayathrem (sürüyü eve getirme şöleni)

Maidyarem (orta-yıl/kış şöleni)

Hamaspathmaidyem (bütün ruhların şöleni)

Bu şölenlerin geçmişi Zerdüştlükten önceki tarım yapan İranlılara dayanmaktadır, her şölen mevsimleri ve onlarla alakalı büyük olayları simgelemektedir.

Noruz

Zerdüştilerin 7. zorunlu şölenleridir ve ateşe dayalıdır. Zerdüşti yeni yılı kutlanır ve yaz ekinoksuna denk gelir. İran kültüründe büyük etkisi olduğu için günümüzde hala Müslüman İranlılar tarafından kutlanır.

Khordad Sal

Zerdüşt’ün doğum gününün kutlanmasıdır. Büyük Noruz olarak bilinir ve Noruz’dan 6 gün sonraya tekabül eder. Seçilen tarih gerçek doğum tarihinin bilinmemesi nedeniyle semboliktir. Zerdüştiler Ateş Tapınakları’nda toplanıp dualarını ederler ve sonrasında şölenlerle kutlarlar.

Ritüeller

Navjote

Sedreh-Pushi olarak da bilinir. 7 – 12 yaş arasında yapılan başlangıç seremonisidir. Çocuk günlük duaları öğrenmiştir ve ritüel yıkamadan geçer. Seremoni bir mobed (Zerdüşti rahibi) tarafından gerçekleştirilir ve her Zerdüşti ailesi için zorunludur.

Evlilikler

Zerdüşti evliliklerin 2 aşaması vardır:

İlk aşamada gelin, damat ve vasileri bir evlilik sözleşmesi imzalar.

Ikinci aşama servis ve ardından geleneksel olarak 3 ila 7 gün arası süren şölendir. Servis sırasında kadın akrabalar çiftin başlarının üzerinde hoş bir şal (genellikle beyaz olur) tutarlar. Aynı zamanda çiftin hayatını tatlandırsın diye 2 tane kristalize kelle şekeri (sugar cone) birbirine sürtülür. Daha sonra sonsuza dek birleşen hayatları sembolize etmek için şalın iki ucu birbirine dikilir.

Geleneksel olarak hem gelinin hem damadın kıyafetleri beyazdır, beyaz Zerdüştlükte saflığı simgeler.

Cenazeler

Zerdüştiler ölüleri meydana çıkarmalarıyla ünlüdür. Bunun için Mumbai’de Sessizlik Kuleleri yapılmıştır ve bu cenazelerin yapılabildiği dünyadaki sayılı yerlerden biridir.

Zerdüştiler nefesin bedeni terk attığı anda bedeni kirli kabul ederler. Ölüm bütün kötülüklerin kaynağı Angra Maiyu’nun işidir. Elementleri (ateş, su, toprak, hava) ceset gibi çürüyen bir maddeyle kirletmek saygısızlık kabul edilir. Bu nedenle Zerdüştiler cesetleri güneş görsün ve kuşlar veya akbabalar yesin diye bu amaç için yapılmış kulelere (dokhma veya Sessizlik Kuleleri) bırakırlar. Avrupa’da cesetleri meydana çıkarmanın illegal olduğu yerlerde kremasyon yöntemini tercih ederler.

İbadet

Zerdüşt ritüel tapınmadan çok dinin 3 temel öğesine ( iyi düşünceler, iyi sözler, iyi eylemler) önem vermiştir. Zerdüşti tapınmam katı kuralları yoktur. Inananlar ibadet edip etmeyeceklerini veya nasıl edeceklerini kendileri seçebilirler. Toplu tapınma genellikle festivallerde yapılır.

Zerdüştiler geleneksel olarak günde birkaç kez ibadet ederler. Bazıları 3 temel öğeyi hatırlatması için 3 düğümü olan kordon giyerler. Bu kordonu beyaz bir gömleğe bağlarlar. Ibadet sırasında ellerini yıkayıp bu kordonu çözüp tekrar bağlayabilirler. Dualar güneşe, ateşe veya bir ışık kaynağına bakılarak okunur.”

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.