güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Peygamberimizin Doğum Günü Neden Hıdırellez Bayramı Olmasın?

Yazının Giriş Tarihi: 07.05.2021 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.05.2021 00:04

Bu peygamber 72 dil bilen ( yeryüzünde mevcut olduğu söylenen 72 milletin dilini bilen) ve her kavmi kendi diliyle Allah yoluna doğru dine davet eden bir peygamberdir. Onun hakkındaki rivayetlerde, 100 şehir kurduğu, insanla meskun bölgeleri ( yeryüzündeki) bölgeye ayırıp her birine bir vekil tayin ettiği, kalemle yazı yazan ve iğne ile iplik kullanıp ilk dikiş diken kişi olduğu, şeklinde bilgiler vardır. Kendisinin Türk ve İslam toplumunda terzilerin piri olduğuna inanıldığı bilinir. İnsanlara çok ilimler öğrettiği bu bilimler arasında Tıp, Fen, Astronomi gibi bilimler mevcuttur. Kitap da ( Kuranda) yani El Meryem Suresi 56-57 ayetlerde “ İdris’i de an. Hakikaten o pek doğru bir insan, bir peygamberdi. Onu üstün bir makama yüceldik beyanını yer almaktadır.

İdris ile ilgili olarak Kuran’da 2 sureli ayette ( El Meryem 56-57, Enbiya 85-87 ayetlerinde) bilgi vardır. Mesela Enbiya suresi 85-86 ayetlerinde “ İsmail’i İdris’i ve Zalkif’i de yâd et, hepsi de sabreden kimselerdendir. Onları rahmetimize kabul ettik” beyanı vardır. Yine Hazreti Muhammed bir hadisinde “ Miraçta, göğün 4. katında İdris peygamberi gördüğünü, Cebrail’in onu gösterip kendisinden onla selam vermesini istediğini belirtmiştir. Yine bu hadise göre onunla konuşup selamlaşmış İdris peygamber kendisine Salih peygamber, Salih kardeş hitabında bulunmuştur. Ayetler ve hadislere göre İdris peygamber vardır. Ancak kimliği ve şahsiyeti hakkında açık bilgiler yoktur. Bu konudaki bilgiler İsrail oğulları kaynaklarına ve Tevrat’a dayalıdır.  Yine bu bilgilere göre bu peygamber kendisine az inananlar olmasından bunalmıştır. Tanrıdan kendisini göğe almasını istemiştir. Yine rivayetlere göre bir Aşure günü göğe uçmuştur. Bazı İslam kaynakları onun cennete gittiğini rivayet ederler ve terziliğine binaen olsa gerektir ki cennete giyilecek giysileri onun hazırlayacağını belirtiler. Nitekim Yunus Emre bir ilahisinde onun bu durumunu şu dizeleriyle dile getirir:

“ Kimler yiyip kimler içer

   Hem melekler altın saçar

   İdrüs ( idris) nebi hülle biçer

  Subhanallah, deyu deyu”

Bütün bunlara binaen ibn-i Mes’ud ve İbn-i Abbas’ın rivayetlerine bakarak İdris peygamberin İlyas peygamberle aynı olduğunu iddiasını düşünmemizde mümkündür. İdris peygamber, İlyas peygamber elemesin de bir doğruluk payı var mıdır? Bunu irdelediğimizde şunları söyleyebiliriz?

Hızır, İlyas, İdris üçlemesine değindiğimizde şunu söyleyebiliriz. İlyas peygamberin, İdris peygamberle aynı kişi olduğu yolunda, yukarda da belirttiğimiz gibi hadisler ve rivayetler vardır. Yine İlyas peygamberin, Hızır’la aynı kişi olduğu, daha doğrusu Hızır adının, İlyas peygamberin lakabı olduğu yolunda dini rivayetler oluşan, birleştirmeye götüren bir durumdur. Bu genelleşmeyi kabul edersek, Hızır’da, İdris’te, İlyas’ta tek bir şahsiyettir. Her üç şahsın özelliklerine baktığımızda dikkat çeken yeşil tabiat ile olan, münasebetleridir. Hızır için Hadr kelimesinin Arapça yeşil manasına gelmesi nedeni ile yeşil adam anlamına isimlendirildiği beyanı vardır. Ve genellikle kırlarda, subaşlarında bulunduğu söylenen bir şahsiyettir. İlyas peygamber için ise istediği anda yağmur yağdıra bilen, hayatının belirli bir kısmını kırlarda, bayırlarda geçiren, bir kimse olarak, beyanlar mevcuttur. İdris peygamber için ise bulutları istediği yerlere yönlendirip, yağmur yağdıra bilen, ağaçlar üzerinde kaç yaprak olduğunu bilebilecek şekilde tanıyan, bir şahsiyet olduğu bilgilendirmesi mevcuttur.

Bu arada şunu da eklemeliyim ki bu üç peygamberde tabiatta yeşillenmeyi yani tabiatın kendisini yenilemesini temsil eden özelliklere haizlik söz konusudur. Bir oranda tabiatın yeniden canlanmasıyla tanrıların yeniden dünyaya gelmesiyle alakalı özelliklere haiz olduğunu söyleyebiliriz. Bir başka özellik ise bu üç peygamber hakkında da göğe çelmeleri hakkında rivayet olduğunu söyleyebileceğimiz üç peygamber olmaları söz konusudur bunların dışında İsa peygamber hariç göğe çekilmesinden bahsedilen peygamber yoktur. Hepimiz biliyoruz ki İsa peygamber babasız dünyaya gelmiş bir peygamberdir. Kuranda onun annesinden başka adına ayet inen kadın yoktur. Gerçi peygamber hikayelerinde öne çıkarılan annelerinin adları zikir edilen İsa dışında peygamber de yoktur. Meryem konusunda anneliğinden bahsedince son yüzyılda anneler adına ortaya konulan ve mayıs ayının ilk hafta sonunda kutlama bulan anneler günüde dikkat çeken bir gün olarak karşımıza çıkmaktadır. Hemen hemen Hıdırellez günüyle aynı döneme rastlayan ve kutlama bulan bu günde peygamberimizle onun hadisleriyle dile getirdiği anneler hakkındaki hüküm ve istekleri tanımlar mahiyetteki özellikleri dile getiren bir gündür. İslam dininin ve peygamberimizin cennetin annelerin ayağı altında olduğunu söylemesi annelere verilen önemin ve bir oranda anneler gününün öneminin izahından başka bir şey değildir. Mayıs ayının ilk haftasında kutlama bulan bu önemli gün yani anneler günü insanlığa milletimize çevremize ve ailelerimize kutlu olsun. Toplumumuz Hz. Muhammed’in istediği gibi annelere değer veren onları el üstünde tutan annelerin kadın olmasından giderek kadınlarımıza değer veren bir toplum olsun temennisindeyim. Devam edecek…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.