güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Peygamberden Sonra Hilafet Yolunda Hayatını Kaybedenler

Yazının Giriş Tarihi: 13.05.2022 00:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.05.2022 11:42

Ne tuhaftır ki İslam dünyası haksız yere hilafeti elinde bulunduran Emevi soyunun etrafında yer almış peygamber sülalesinin katili Emevilere sahip çıkmıştır. Ama İslam dünyasının Hz. Ali’ye inanan ona güvenen bir kısmı bu nedenle hilafetten ümit kesmiş İslam dünyasında ikinci bir baş ikinci bir yönetim şekli olan imamlık sistemini ortaya koymuştur. Hz. Ali’den başlayarak bu kesimin kabul ettiği Hz. Ali, Hz. Hasan, Hz. Hüseyin şeklinde başlayan imamlık sisteminin başlaması uygulama bulması İslam dünyasında yerini almıştır.

Şunu vurgulamak isterim ki bugün kutsal emanetler diye saygı duyulan önemli bir kısmı Topkapı sarayında muhafaza edilen Hz. Muhammed’e atf edilen pek çok emanete geçmişten bu yana saygı gösterip sahip çıkan İslam dünyası bu eşyaya gösterdiği saygı ve sahip çıkmayı ne yazık ki zamanında peygamberin ehlibeytim dediği hane halkına sahip çıkarak koruyarak gösterememişlerdir. Gerçi bir kısım İslam halk Hz. Ali ve evlatlarına yardım amacıyla hayatlarını vermişler ehlibeyte sahip çıkmışlardır ama İslam Arap dünyasının büyük çoğunluğu Emevi hanedanlığına destek olmuş sahip çıkmış onların yalancı haksız olan halifelerinin isteği ve emri üzerine fetihlere girişip hayatlarını vermeyi sürdürmüşlerdir.

Bu durum Emeviler devrinden başlayarak Ababasiler devrinde de Osmanlılar devrinde de devam etmiştir. Gerçi Osmanlı devleti Hz. Ali çocuklarına seyitler ve şerifler diyerek saygı göstermiş onlara parasal gelirler tayin etmişlerdir. Hatta onlarla ilgilenmek üzere Nakibüleşraf denilen görevliler tayin etmişlerdir. Ama yine de Osmanlı devleti dinsel açıdan ibadetsel yolda yönetsel icraatlar da Emevileri az çok taklide devam etmişlerdir. Osmanlı devleti hilafet sistemini uygularken Hz. Ali taraftarlarının yönetsel şekli olan imamlık sistemini kabul eden safariler ve benzerleriyle mücadeleye devam etmişlerdir. Bu mücadele nedeniyle Osmanlı devleti özellikle Yavuz Selim’den itibaren pek çok ali taraftarının pek çok Şii’nin katliam şeklinde yanına almıştır.

Muhtar Üs Sakafi

Ebu Übeyde b. Mesud-i Sakafî’nin oğlu olan Muhtar, hicretin birinci yılında doğmuştur. Ebu Übeyde b. Mesud-i Sakafî, yüce Allah Resulünün (s.a.a) büyük ashabındandır ve hicretin 13. yılında Irak valisi olarak görev yapmıştır.

Muhtar’ın Cebr, Ebu Cebr, Eb’ul Hekem ve Ebu Ümeyye adında dört oğlu vardı. Muhtar’ın cesur, zeki, korkusuz, gözü pek, çok cömert, çok yetenekli, yüce himmetli, savaş meydanında çok dayanıklı, Ehl-i beyt (a.s) dostu ve Ehl-i beyt (a.s) düşmanlarına düşman olduğu herkes tarafından yazılmıştır.

Rivayetlerden anlaşıldığı kadarıyla Muhtar, Ehl-i beyt (a.s) tarafından sevilen ve önem verilen biriydi. Muhtar’ın öldürdüğü Übeydullah b. Ziyad ve Ömer b. Saad’ın kesik başları İmam Zeyn’el Abidin’in (a.s) huzuruna getirildiğinde İmam (a.s), secdeye kapanmış ve şöyle yakarmıştı: “Allah’ım! Sana şükrediyorum ki, düşmanlarımdan intikamımızı aldın.” Sonra da Muhtar hakkında şöyle dua etti: “Allah, Muhtar’a iyi mükâfatlar versin.” (Bihar’ul Envar, c: 45, s: 344. Cami’ur Ruvat, c: , s: 221)

İmam Muhammed Bakır’dan (a.s) rivayet edildiğine göre İmam Zeyn’el Abidin (a.s), Muhtar’ın işini teyit etmiş ve onun hakkında duada bulunmuştur. (Bihar’ul Envar, c: 45, s: 343)

Konuyla ilgili bir diğer rivayet şöyledir: İmam Ali (a.s), Muhtar’ı dizine oturtup başını okşayarak şöyle buyurmuştur:

“Ey kurnaz, ey kurnaz!”

Müslim b. Akil Kûfe’ye ulaştığında Muhtar’ın evini seçmiş ve orada kalmıştı. Bunun nedeni de Muhtar’ın, açıkça ve eşine az rastlanır bir şekilde Ehl-i beyti (a.s) savunmasıydı ve ihlas ile Ali oğullarına (a.s) bağlılığıydı.

Hz. Müslim şehit edildiğinde Muhtar Kûfe’de değildi ve Kûfe’ye döndüğünde olaydan haberdar olup Übeydullah b. Ziyad’a itiraz etti. Bunun üzerine Muhtar ve Abdullah b. Nevfel b. Haris b. Abdülmuttalib tutuklandılar; işkence edildi ve İmam Hüseyin (a.s) ve dostları şehit edilinceye kadar zindanda tutuldular. Devam edecek…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.