güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Osmanlı Devletinin Hükümet Başkanları Hakkında Bilgiler Ve Özgeçmişler

Yazının Giriş Tarihi: 15.02.2021 00:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.02.2021 00:10

Rüstem Paşa'nın fiziki görünümü:
Venediklilerin yazdıkları raporlarda Rüstem Paşa, oldukça tehlikeli, minyon yapılı, çirkin, kırmızı suratlı ve kötü bakışlı bir adam olarak tasvir ediliyor. Türkçe kaynaklarda da fiziki görünümü hakkında olumsuz yorumlar olan Rüstem Paşa'nın son derece ciddi bir yüze sahip olduğu ve neredeyse hiç gülmediği ifade edilir.
Paşa'nın hayatı:
1500 yılında Hırvatistan Skradin'de doğan Rüstem Paşa, 10 Temmuz 1561 yılında İstanbul'da vefat eder. Osmanlı Devleti'nde acemi oğlanlar ocağından hizmete başlar. Zekâsı ve kabiliyetiyle kısa sürede sivrilerek Enderun'dan çıkar ve Sultan Süleyman'ın baş mirahuru olur. Ardından da Diyarbakır Beylerbeyliğine atanır. Osmanlı tarihinde vezir-i 'azâmlığa kadar çıkmayı başarmış önemli bir devlet adamı olarak tarihe geçer. Hırvat ya da Arnavut olabileceği de söylenen ve Bosnalı Müslüman bir aileden geldiği tahmin edilen Rüstem Paşa'nın kardeşi Sinan Paşa da Osmanlı Devleti'nde deniz kapudanlığına kadar çıkmayı başarmış önemli bir devlet adamıdır. Rüstem Paşa, 1539'da şehzadelerden Bayezid ve Cihangir'in sünnet düğünlerinde Sultan Süleyman'ın Hürrem Sultan'dan olma biricik kızı Mihrimah Sultan ile evlenip Osmanlı sarayına damat olur. Aynı yıl Ayas Paşa'nın vebadan ölmesi de Rüstem Paşa'nın kariyer basamaklarında bir adım ileri gitmesine neden olur. Ayas Paşa'nın vefatıyla Sultan Süleyman'ın kız kardeşi Şah Sultan ile evli olan Lütfü Paşa vezir-i 'azâm, Rüstem Paşa da Anadolu Beylerbeyisi olarak atanır.
Mohaç Meydan Savaşı'nda Sultan Süleyman'ın silahtarı olan Damat Rüstem Paşa, Sultan Süleyman saltanatı döneminde 28 Kasım 1544 - 6 Ekim 1553 ve 29 Eylül 1555 - 10 Temmuz 1561 tarihleri arasında Osmanlı Devletine sadrazamlık yapmıştır.
Rüstem Paşa'nın yükselişi:
Döneminin en güçlü kadın sultanı olan Hürrem Sultan'ın desteğini alarak Mihrimah Sultan ile evlenmeyi başaran ve Sultan Süleyman'a damat olan Rüstem Paşa, kardeşi Sinan Paşa'nın da denizlerin kaptanı olmasını sağlayarak Osmanlı Tarihi'nde kolay kolay kimseye nasip olmayacak bir konum elde eder. Bunun farkında olan Venedikliler de sık sık raporlarında Rüstem Paşa'ya yer verirler ve onunla iyi ilişkiler kurmanın Venedik'in yararına olacağını söylerler.

Rüstem Paşa'nın Kapudan-ı Derya olan kardeşi Sinan Paşa:
İstanbul'a bir devşirme olarak gelen ve iyi bir eğitimden geçip önemli bir devlet adamı haline gelen Rüstem Paşa'nın gerçek ailesini unutmadığı hatta öz kardeşi olan Sinan Paşa'nın yükselişinde de büyük rol oynadığı bilinmektedir. Kariyer basamaklarını tıpkı ağabeyi Rüstem gibi hızla tırmanan Sinan Paşa da gelebileceği en yüksek noktaya gelir ve ağabeyinin iktidarında denizlerin en büyük kaptanı olma şerefini elde eder. Şubat 1554'e kadar Sinan Paşa Osmanlı Devleti'nin kapudân-ı derya'sı olarak kalır. Venedik baylosu 3 Şubat 1554'te Rüstem Paşa'nın kardeşi Sinan Paşa'nın hastalıktan vefat ettiğini oysa son günlerde iyileşmesinin beklendiğini Venedik Senatosu'na iletir.
Sinan Paşa servetini ağabeyinin sultan eşi Mihrimah'a bırakıyor!:
Sinan Paşa ile ilgili dikkat çeken en büyük ayrıntılardan biri eşi ve çocukları olmasına rağmen bütün mirasını ağabeyinin eşi olan Mihrimah Sultan'a bırakmasıdır.
"Kadınlar Saltanatı" onunla başladı!:
Rüstem Paşa kariyer basamaklarını hızla tırmanırken hiç kuşkusuz kayınvalidesi Hürrem Sultan'ın büyük desteğini almıştı. Mihrimah Sultan ile evliliği ise onu, Osmanlı yönetiminde gelebileceği en önemli noktaya getirdi. Bu yükseliş aynı zamanda Rüstem Paşa'yı iktidara getiren kadınların da yükselişi oldu. Tarihte "Kadınlar Saltanatı" olarak bilinen süreç hiç kuşkusuz Hürrem Sultan ile başlamıştı. Devlet adına alınan birçok karardan haberdar olan, çoğunda ise doğrudan etkisi olduğu kabul edilen Hürrem Sultan ve ardından bu iktidarı devam ettiren kızı Mihrimah Sultan ve gelini Nurbanu Sultan kadınların devlet yönetimindeki iktidar temsilcileri oldular. Rüstem Paşa, bu süreç boyunca kayınvalidesi ve eşinin resmi anlamda önemli bir temsilcisidir ve "Kadınlar Saltanatı"nın zirveye ulaşmasına imkân sağlayan kişi olarak da tarihe geçmiştir. Rüstem Paşa yönetiminde başlayan "Kadınlar Saltanatı" Hürrem Sultan, Mihrimah Sultan, Nurbanu Sultan, Safiye Sultan ile devam etmiş ve en sonunda Mahpeyker Kösem Sultan'ın katlinin ardından Köprülü Mehmet Paşa'nın sadrazamlığında son bulmuştur.
Mihrimah Sultan ile evliliği:
Keskin zekâsıyla daha Enderun'da iken sivrilen Rüstem Paşa, Diyarbakır'a Beylerbeyi olarak atandıktan sonra Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan'a da talip olur. Ancak Rüstem Paşa'nın bu evlilikle çok fazla yükseleceğini düşünüp buna taraftar olmayanlar paşa hakkında cüzzamlı olduğuna dair bir söylenti çıkarırlar. Bunu haber alan Sultan Süleyman hemen Hekim Mehmed Halife'yi Diyarbakır'a Rüstem Paşa'yı muayene etmesi için gönderir. Muayene sırasında giysilerinde bite rastlanan Rüstem Paşa, cüzzamlılarda bit olmayacağı gerekçesiyle "cüzzamlı değildir" diye hakkında verilen hekim raporuyla Mihrimah Sultan ile evlenmeye ve Anadolu Beylerbeyi olarak da atanmaya hak kazanır.
Rüstem Paşa'nın kendisine atfedilen ancak yazarının muhtemelen Matrakçı Nasuh olduğu kabul gören bir "Osmanlı Tarihi" eseri vardır. Eser, "Rüstem Paşa Tarihi" olarak da bilinir. Venedikliler ona II. Süleyman diyorlar. Devamı yarın…
 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.