güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Osmanlı Devletinin Hükümet Başkanları Hakkında Bilgiler Ve Özgeçmişler

Yazının Giriş Tarihi: 15.01.2021 00:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.01.2021 00:41

Rumeli’de sınırlarımızın genişlemesi üzerine Karamanlı Molla Rüstem’le birlikte Yeniçeri Ocağını kurdu. 1385 yılına doğru Veziriazamlığa getirilmiştir. O zamana kadar vezirler İdarî ve mülkî işlerle uğraşırken Çandarlı Kara Halil Paşa, Beylerbeyinin gördüğü komutanlığı da üzerine aldı. Bundan sonra Rumeli'nin fethine önem verildi. 1387 yılında, Rumeli'de fetihlerle uğraşırken hastalandı, Serez'e getirildi ve burada öldü. Ölüsü Serez'den İznik'e götürülerek gömüldü. Kara Halil Paşa, bilgili, teşkilatçı bir adamdı. Aynı zamanda yaman bir komutan, usta bir politikacıydı. İznik'te Yeşil Camii
ve iki imareti, Gelibolu ve Serez'de camiler yaptırmıştır. Ölümünden sonra oğullarına ÇANDARLI diye anılmıştır.

Çandarlı Ali Paşa (? - 1410): 1387 - 1406 yılları arasında sadrazamlık görevinde bulunmuştur. Babası Hayrettin Paşa Sadrazam olduğu zaman onun yerine Kazaskerliğe geçirilmiş ve babasının ölümünden sonra Sadrazam olmuştur. Şumnu, Provada, Tırnova, Niğbolu ve Silistre onun eliyle fethedildi. Yıldırım Bayezid tahta geçince sadrazamlıkta kaldı. Onun savaşlarında da yararlıklar gösterdi. Yıldırım'ın İstanbul’u almak kararını oyaladığı ve Bizanslılarla sulh yapılmasına sebep olduğu rivayet edilir. Ankara bozgununda Emir Süleyman'ı alarak Edirne'ye gelmiş ve yedi yıl onun vezirliğinde bulunmuştur. Zeki, bilgili, fakat sefahate düşkün olduğu, Osmanlı Sadrazamlarında sonradan çok artan ihtişam ve debdebenin O nun zamanında başladığı rivayet edilir.

İmam Zâde Halil Paşa (Osmancıklı): Klasik tarihlerde adına rastlanmaz. Fakat Sultan Mehmet'e hizmet ettiği söylenir. (1406-809) yılından sonra bu hizmeti ifa etmiş olması mümkündür. Ölüm tarihi bilinmemektedir.

 Bâyezid Paşa, [Amasyalı] (? - 1421 - 824): Yıldırım Bayezid ile Çelebi Mehmed devirlerinde birçok yararlıkları görülmüş Sadrazamlarımızdandır. Tayin tarihi belli değildir. Ankara Savaşındaki bozgun üzerine henüz on beş yaşında bulunan Şehzade
Çelebi Mehmed'i Savaş alanından bizzat kaçırıp kurtarmıştır. Şehzadeyi kaçırırken ara sıra O'nu sırtında taşımış ve bazen tanınmamak için dilenci kıyafetine bile girmişti. Bu suretle Çelebi Mehmed'i Amasya’ya ulaştırmıştır. İkinci Murad zamanında Osmanlı tarihlerinin Düzme dedikleri Şehzade Mustafa'ya karşı muharebe ederken esir olmuş ve öldürülmüştür. Amasyalı Yahşi Beyin oğludur.

Çandarlı İbrahim Paşa (? - 1429: 1421 - 1429 tarihleri arasında sadrazam olmuştur. Bizans müverrihleri, sadrazam olarak İbrahim Paşa'dan hemen hiç bahsetmezler. Türk müverrihlerinde pek az bahsederler. Tarihler bilhassa İbrahim Paşa’dan, Fetret Tevrinin sona ermesinden biraz evvel bahsederler. İbrahim Paşa'dan, bir de Çelebi Sultan Mehmet’in ölüm haberini saklamak için Bayezid Paşa ile tedbir aldığı vakit bahs olunur. İbrahim Paşa Çandarlı Hayreddin Paşa'nın oğludur. Çelebi Mehmed’in son senelerinde hizmet etmiş olması mümkündür. (1429-832)yılında vefat etmiştir.

Koca Mehmed Nizameddin Paşa: İkinci Murad devrinde sadrazamlık yapmıştır.

(kısaca `` Mehmet Paşa``, veya ``Danişmendzade Mehmet Paşa`` şeklinde de anılır) 28 Ağustos 1429`dan yerini Çandarlı İkinci Halil Paşa`ya bıraktığı 1438 yılına kadar 9 yıl veziriazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

Bugün Çorum`un bir ilçesi olan Osmancık`ta doğmuştur. Babası Hızır Danışment`tir. Doğum tarihi bilinmemektedir. Sultan I. Mehmet Çelebi`nin Amasya`da bulunduğu sıralarda Anadolu Beylerbeyi olmuştur. 1415 tarihinde bu rütbede büyük başarı gösterdiği için, Sultan II. Murat tarafından, tahta çıkışıyla birlikte baş vezirlik makamına getirilmiştir. 1429-1438 yılları arasında baş vezirlik makamında bulunmuştur. Bu sürede Bursa`ya iki hamam yaptırmış, azledilince Osmancık`a yerleşmiştir.

Çandarlı Halil Paşa kimdir?

Çandarlı Halil Paşa; Osmanlı sadrazamıdır (? – İstanbul 1453). Babası İbrahim Paşa’nın sadrazamlığı sırasında kazaskerliğe atandı. Babası ölünce II. Murat tarafından sadrazamlığa getirildi (1429). Padişahın savaştan hoşlanmadığını göz önünde bulundurarak, barışçı bir politika izledi. Şehzade II. Mehmet’in 13 yaşında Osmanlı tahtına oturtulduğu dönemde de sadrazam olarak kaldı. Varna Savaşı (1444) sonrasında eksik kesilmiş akça yüzünden ilk kez ayaklanan yeniçeriler, ulufelerine zam istediler. Çandarlı Halil Paşa, ulufeleri yarımşar akçe artırarak olayların önünü aldı. Çandarlı Halil Paşa, II. Murat‘ın ölümüne kadar tam bir serbestlik içinde görev yaptı. II. Murat‘ın ölümünden sonra padişah olan II. Mehmet de Çandarlı Halil Paşa’yı görevinde bıraktı. Ancak, II. Mehmet‘e yandaş olanların tümü Edirne’ye gelince, Halil Paşa’nın aleyhine çalışmalar çoğaldı. Hacca gitmek isteyen Halil Paşa’ya padişah çeşitli armağanlar gönderip gönlünü aldı. Rumelihisarı’nın sağ üst kulesini, Çandarlı Halil Paşa, kendi adına tamamladı. Padişahın İstanbul’u kuşatma hazırlıklarına katıldı. İstanbul ile ilgili bilgi toplama görevini padişah kendisine verdi. Devamı yarın…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.