güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Osmanlı Devletini İhya Etmek Veya Benzerini Kurmak İmkânsızdır

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

Hal böyle olmasına karşılık İran’ıyla, Afganistan’ıyla, Kuzey Afrika’sıyla, Orta doğu Arap dünyasıyla İslam alemi kendine hiçbir dönemde Türk devletini Lider seçmemiştir. Bu cumhuriyet devrinde olmadığı gibi Osmanlı döneminde bile söz konusu olmamıştır. 1. Dünya harbinde Osmanlı halifesi olan padişahın tüm İslamlara yaptığı cihat çağrısına İslam dünyasının katılım göstermemiş olması da zaten bunun delilinden başka bir şey değildir.

Bütün bu bilgilere rağmen ne yazık ki ülkemiz siyasetçileri dahilinden bazı kişiler hatta bazı küçük gruplar hep Osmanlıyı dirilterek İslam dünyasını peşlerine takıp İslam dünyasının lideri olmayı düşlemişlerdir. Ama hep akıllarından çıkardıkları bir nokta olarak şunu söylememiz gerek onların düşündükleri gibi Sünni İslam dünyasını birleştirmek, İslam dünyasını birleştirmekten farklı bir şeydir. Kaldı ki bugünün orta doğusunda Sünni kitle diğer kitleler karşısında pekte öyle sayı üstünlüğüne sahip bir grup değildir. Üstelik Türkiye dışında hiçbir orta doğu ülkesinde Sünniler ezici olarak tek başına ülkeye hakim durumda çoğunlukta değillerdir. Kaldı ki Sünni çoğunluk olarak görülen kitleler farklı etnik yapıları nedeniyle zaten etnik bölünmeler gösterip bulundukları sahadaki çoğunluk olma özelliğini kaybetmiş durumdadırlar.

Bugün Sünni çoğunluğa sahip diyebileceğimiz 2 İslam ülkesi orta doğuda söz konusu görünüm verebilecek durumdadır. Bunlar Mısır ve Türkiye Cumhuriyetidir. İran Şii ağırlıklı Irak sahası  Şii Sünni karışımı Suriye Filistin ve Lübnan din açısından da mezhep açısından da çok farklı bir yapı Sudi Arabistan ise vehabi ağırlıklı bir halk yapısına sahiptirler. Bu yüzden tüm İslam dünyasını kucaklayacak ister sadece Sünni İslam kitlelerini kutlayacak bir oluşumu bu sahada gerçekleştirmek imkansızıdır. Bunu en zengin Arap hanedanı olan Arap ağırlıklı orta doğuda Sudi hanedanı bile yapamıyorsa Arap ağırlıklı orta doğuda bir Türk yöneticinin bir Türk siyasetçinin gerçekleştirmesi tamamen ham bir hayaldir düşüncesindeyim.

Bu nedenle ister Osmanlıcılık ister Ümmetçilik zihniyetini kullanarak orta doğuda hakimiyet kurmayı Osmanlı topraklarını birleştirmeyi düşünen siyasi oluşumlar veya siyasetçiler ya hayal rüya içerisinde yaşamakta veya bu fikri güdüyorum bahanesiyle ülkemiz içerisinde kendileri gibi bu tür hayalleri kuran kitleleri arkalarına alarak ülkemiz içerisinde iktidar olmayı iktidarlarını sürdürmeyi düşünmektedirler kanaatindeyim. Tekrar önemle vurgulamak isterim ki ülkemiz yöneticilerinden veya siyasetçilerinden kim olursa olsun İslam dünyasını birleştirmeyi Osmanlı sistemini ihya etmeyi düşünüyorsa ya macera arayan maceraperest veya yaratacağı görüntüyle kendi gibi maceraperestleri birleştirerek ülke içerisinde iktidar olmayı veya iktidarda kalmayı gerçekleştirmeye çalışan bir siyasi teşekkül veya siyasetçidir.

Çünkü bizden kim olursa olsun Arap dünyasına ne kazandırırsa kazandırsın Arapları yanına alıp Türklükle birleştirebilecek bir lider çıkması mümkün değildir. Çünkü ne Türkler Arap hakimiyetini ne Araplar Türk hakimiyetini kabul edebilecek özellik ve yapıda değildir. Aynı şey İranlılar, Afganlılar hatta kuzey Afrika kavimleri mesela berberler için bile söz konusu olamayacaktır. Kaldı ki bugün ülke içerisinde kendilerini ayrı millet kabul eden ayrılıkçı Kürtler bile Türk yönetiminde olmaya itiraz ederken orta doğunun bir Türk lider etrafında birleşmesini beklemek gerçekten hayalcilik hatta bir oranda bence aptallıktır.

Sözün kısası eğer bugün dış siyasetimizi yönetenler içerisinde bu tür düşüncelerle yöneten yöneticilerimiz varsa bugün rüya ve hayal görmekten vazgeçmeli Türk milletini bu uğurda kandırıp yeni tehlikeli maceralara sokmayı düşünmekten uzak durmalıdır. Bütün bu bilgilerden sonra önemle vurgulamak isterim ki halk olarak millet olarak sözünü ettiğim tarzda düşünen lider ve siyasi teşekkülleri imkansız istekleri ve düşünceleri nedeniyle desteklemekten vazgeçmeli onları kendi hallerine bırakarak toplumumuzu ve milletimizi bu maceracılar uğruna yeni belalara girmekten uzak tutmayı tercih etmeliyiz. Tekrar önemle vurgulamak isterim ki toplum olarak bilinçlenmeli orta doğu veya İslam dünyasının bir Türk yönetici liderliğinde birleşmesinin imkansızlığını farkına varmalıyız. Daha açık söylemek gerekirse Osmanlı İmparatorluğunu tekrar ihya etmek veya benzerini oluşturmak günümüz orta doğusunda günümüz Ortadoğu şartları altında imkansızdır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.