güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Osmanlı Devletini İhya Etmek Veya Benzerini Kurmak İmkânsızdır

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

Değerli okurlarım, Bugün bazı bireylerimiz Osmanlı devletini tekrar ihya etmeyi onu dirilterek İslam dünyasını onun çatısı altında yeniden toparlayıp düzenlemeyi düşünebilmekte hayali bile mümkün olmayacak bu düşüncenin gerçekleşmesi uğruna kendilerince çaba sarf ettiklerini gözlemlemek mümkündür.

Çünkü bazı bireylerimiz Osmanlı devlet sistemini gelmiş geçmiş en iyi devlet sistemi olarak görmek ve göstermek için ellerinden geleni yapmaktadırlar. Öyle ki gerek yazılı gerek görsel medyada sade vatandaşımızdan akademisyenimize varana kadar pek çok vatandaşımız tarafından yazılar yazıldığını görmek programlar hazırlandığını görmek bu çabalarla Osmanlıyı övmek met etmek durumunu gösterdiklerini tespit etmek mümkündür.

Hatta şahsi görüşüme göre bazı siyasilerimiz Osmanlıcılık diyeceğimiz yahut yeni Osmanlıcılık dediğimiz sistem ve tarzlarda söylemler ortaya koymakta ve bu yolla etrafını toplayabilecekleri Osmanlıcılara dayanarak belirli yerlere ulaşmaya çalışmaktadırlar. Ne var ki şunu tüm bu düşünce sahiplerine sormak isterim. Osmanlı yönetim sistemi dediğimiz sistemi sınıflamak gerekirse hangi sınıfa sokmamız mümkündür. Osmanlı sistemi monarşik bir idare sistemi midir? Meşruti bir sultanlık mıdır? Yoksa halifelik kisvesine bürünmüş.

Teokratik bir monarşi midir? Bir başka yönden Osmanlı devleti üniter bir devlet midir? Federasyon bir devlet midir? Konfederasyon bir devlet midir? Daha değişik yönden bakarsak basit bir devlet midir? Birleşik bir devlet midir? Bütün bu konularda karar vermek oldukça zordur. Üstelik Osmanlı için ulusal bir devlet midir? Bir imparatorluk mudur? Yahut ulusal veya ümmetçi bir devlet midir? Konularında da karar vermek zordur. Osmanlıya ümmetçi demek zordur. Çünkü iş başındaki sultan halife olarak İslami sadece Sünni kolunu esas alıp kucaklarken dinsel açıdan tam bir kucaklama yapmamaktadır. Ulusçu demek mümkün değildir.

Çünkü tek bir ulusa dayanmamakta tek bir ulusa hüküm etmemektedir. Kısacası Osmanlı devlet her açıdan tam bir acayiplikler yumağıdır. Tabi rica itse nasıl deve kuşu hakkında kuştur veya devedir demek zorsa Osmanlı devleti sistemi içinde şu veya bu tür bir devlettir demekte zordur. Bugün Osmanlı devletinin laik bir devlet olduğundan bahsedenler bile olduğunu düşünülürse sözümün ne derece gerçek olduğu daha iyi ortaya çıkabilecektir.

İşte bu çok yönlü ve çok farklı özelliklere sahip yapısıyla İslam dünyasını bu devlet ile elindeki farklı imkanlara rağmen bir arada tutamamış bölünmüş ve orta doğuyu da bölünme durumuna sokmuşsa artık hiçbir devletin tüm İslam dünyasını tek bir yönetim altında toplaması imkansızdır. Zaten İslam dünyasının farklı mezhep ve tarikatlara bölünmesi orta doğunun farklı aşiret ve oymaklar dan kaynaklanan buna dayanan etnik yapısı böyle bir birleşmeyi imkansız kalacak durumdadır.

Buna rağmen İslam dünyası ikinci dünya harbi sonrasından başlayarak farklı farklı zamanlarda bazı devletlerin birleşmesine yahut kutuplaşmasına sahne olabilmiştir. Çoğunlukla zaten tarih süreci içerisinde birleşik görünüm arz etmiş. Mısır, Suriye ve Irak sahaları bu dönemde de birleşik Arap cumhuriyeti adı altında ikili birleşmeler ortaya koyabilmişlerdir. Ama bu hiçbir zaman süreklilik arz etmemiş devamlılık göstermemiştir.

Birleşik Arap cumhuriyeti sisteminin yürümemiş olması da orta doğu İslam dünyasının hiçbir zaman gerçekleşmeyeceği tarzı destekleyen en açık göstergedir. Üstelik bu birleşik Arap cumhuriyeti sistemi aynı temel ilkelere dayanan BAAS partisi denilen partinin parçalarının hüküm sürdüğü ülkeler açısından gerçekleşmemiştir. Ne var ki İslam dünyası bazen Mısır’ın bazen Sudi Arabistan’ın bazen İran’ın siyaset çizgisinde dış siyaset kümeleşmesi gösterebilmişlerdir. Özellikle İsrail’e karşı mücadelelerinde çoğunlukla Mısır Liderliğinde kümeleşme göstermişseler de İsrail’e karşı kendi aralarında tam bir ciddi birleşme ve birleşik mücadele ortaya koyamamışlardır. Devamı yarın…

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.