güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Olası İstanbul Depremi İçin Gerekli Olan Hazırlıklar Neler Olabilir?

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

Bu son deprem bize göstermiştir ki, küçük yerleşim birimlerin de bile halkın toplanacağı toplanma merkezleri önceden belirlenmemiş hatta böyle durumlar da sürekli devreye sokulan çadır kurma sahalarının bile tespit edilmemiş olduğu görsel medya tarafından bizlere görüntülenmemiştir.

Yine medya da bazı kanalların, açıklamaları bize göstermiştir ki afet ve deprem durumlarında, o sahanın merkezinden getirilen deprem çadırları yerine daha uzak sahalardan deprem çadırlarının getirilmesi beklenmiş ve bu çadırlar olması gereken zamandan daha sonra depremzedelere tebliğ edilmiştir.

Bu durum da göstermiştir ki, yerel bölgeler olası depremler sırasın da hangi yardımları hangi sahalar da hangi kurumlar eli ile alabilecekleri konusun da hazırlanmamış bu konu da planlar yapılmamıştır. Nitekim bu deprem sahasında ki, yıkılan veya hasar gören bina sayısı kabaca on bin civarında tespit edilmesine karşılık sahaya 24 bin civarında deprem çadırı, dağıtıldığı dile getirilmiştir.

Buda göstermiştir ki çadırlar belirli bir düzen dahilinde, değil her isteyene çadır verilmesi şeklinde bir çadır dağıtımı söz konusu olmuştur. diyebilmek mümkündür. Hatta bazı TV yayınlarında, deprem çadırlarının evleri yıkılan veya hasar gören afetzedelerden önce ki o bölgeler de yaşayan sığınmacı Suriyelere, dağıtıldığından bahseden görüntüler de söz konusu olmuştur. bu ne derece doğrudur bilinmez, gerçi o bölgedekiler de depremzede olduklarından onlara da çadır verilmesi normaldir. Ancak onlara çadır verilip, kendilerine henüz çadır olmadığını söyleyen kişiler de mevcuttur.

Bence çadır dağıtılmasında görüldüğü söylenen aksaklıkların gösterdiği, görüntüler, ülkemiz yerleşim sahalarının deprem sırasında yapılacak olan işlemler sırasında hazırlıksız olduğunu açık görüntülerdendir. Eğer bu son deprem vakasında bu bölgenin depreme hazırlıksız daha doğrusu deprem sırasında yapılacak çalışmalara hazırlıksız olduğunu gerek yönetimlerin gerek yönetimlerin gerek halkımızın bu konu da hazırlıklı olmadığını yeterince ortaya koymadıysa bunun sebebi bu bölgenin deprem sırasın da olacak görülecek, yapılacak çalışmaların zamanın da yapılmasından değil, deprem sahasının dar kapsamlı olması nedeniyle bu eksikliklerin merkezden gönderilen ekipler ve yardımlar sayesinde giderilmesidir. Eğer sahası daha geniş olsaydı.

O zaman gölcük depremin de görülen aksaklıkların eksikliklerin bu sahada da  görülmesi kaçınılmaz olacaktır. Çünkü o zaman gerçekleşen gölcük ağırlıklı Marmara depremin de yerel yönetimler, nasıl depreme hazırlıksız yakalanmışsa Elazığ ve Malatya sahasında ki deprem bölgelerinin aynı şekilde hazırlıksız yakalandıkları rahatlıkla görülebilecek merkezin yapacağı işlemler noktasal olmaktan yöresel olmaya yöneleceğinden, daha zorlaşacak arama kurtarma çalışmaları daha fazla can kayıpları ile uğraşır görüntü verecektir. Düşüncesindeyim.

Üstelik bu deprem ülkemiz insanının bu tür depremlere sosyal yapı olarak hazır olmadığını da bence ortaya koymuştur. Çünkü medya organları halkımızın aksine siyasetçilerimizin , bu tür olaylar sırasın da birlik ve beraberliklerini korumaya hazır olmadıklarını da ortaya koymuştur. Medyayı bu olaylar sırasında izlediğimiz de görmüşüzdür ki, siyasetçilerimiz hissettirmemeye çalışalar da yapılan konuşmaları ile siyasi reklamlarını yapmaktan uzak kalamamışlar belki de medya da görülen bazı iddia sahiplerinin dediği gibi siyasal rant için oraya gitmişleridir. 

Bu nedenle halk tabakamız, iktidarı ve muhalefeti ile kalbini ruhunu bu bölgede ki çalışmalar konusunda birleşmişlerse de siyasetçilerimiz, bu konu da fikir ve gönül birliğini devam ettirmek yerinde geleceğe yönelik beyanlar da bulunmuşlardır. bu deprem olayı bize göstermiştir ki dar kapsamlı deprem sahasında ki yapılması gereken çalışmalara deprem sırasında ki çalışmalara hazır durumda değiliz. Her ne kadar bu deprem olayında merkez kökenli icraatlar ile bu hazırlıksızlığımız gizlenip, sergilenememişse de yine de medya da dile getirilen bazı anlatımlar bu hazırlıksızlığımızı, az çok ortaya koymuştur. Düşüncesindeyim. Devamı yarın…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.