güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Nevruz Bayramı Türklerin Kökenini En İyi Ortaya Koyan Bir Bayramdır

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

 Nevruz dediğimiz olay aslında biz Türklerce farklı dönemlerde farklı adlarla dile getirdiğimiz ana tabiat tanrıçasının canlandığı günün kutlanma tarihi olan tarihte gerçekleşmektedir. Biz Türkler İslam öncesi dönemde hep 21 Mart tarihini bu nedenle bayram olarak kutlamışızdır. Bu bazen Anadolu’da Kübele(Kibele), Arinna, Asya sahasında Apiagae gibi isimlerle adlandırılsa da söz konusu olan Tanrı veya tanrıça işlev bakımından aynı tanrı veya tanrıçadır.

Yine şunu da vurgulamak isterim ki bazı kaynaklarda nevruz kış bitmesi nedeniyle sürülerin saya veya ağıllardan çayırlara çıkarılmaya başlandığı günün bayram olarak kutlanması şeklinde de ifade bulmaktadır. İster tabiat tanrısının dirildiği gün ister sürülerin çayırlara çıkıldığı gün olarak kutlansın nevruz ortaya çıkış itibarıyla bir Türk bayramıdır. Ancak bunun aksini ifade eden kaynaklarda vardır. Bilhassa Türk kültürü ile rekabet eden Türk uygarlığına rakip uygarlık mensupları veya Türk milletine rakip milletler bu bayramı kendilerine mal etme yolunda çalışmalar gösterebilmektedirler.

Nitekim bu yolda nevruzun Çin kökenli Arap kökenli bunlardan daha dikkat çekici olarak aslında Türklüğün bir alt kültür grubu olan Kürtlerin bir millet olarak nevruza sahip çıktıklarını görmekteyiz. Onlara göre bu bayram kendilerine mal etmeye çalıştıkları Kava isimli bir kahramanın kendilerini zalimce yöneten Kral Dahhak’a başkaldırıp onu yenerek Kürt halkını özgürlüğe kavuşturmasının yıl dönümü olarak kutlanan bir bayramdır. Ne var ki onların bu iddiaları İranlıların iddialarıyla karışmakta ve Gave isimli yahut Kava isimli kahramanın milliyeti fraklı kimliklerle karşımıza çıkabilmektedir.

Bu yüzdendir ki nevruzun bu iddialara göre hangi ulusa aitliği meçhul duruma gelmektedir. Bunlara benzer bir iddiada yani nevruz bayramını dinsel kökene değil sosyal veya siyasal kökene bağlayan bir iddia da biz Türkler tarafından ortaya atılmaktadır. Bu da ülkemizde son zamanlarda görülen siyasallaşmış politikleşmiş manasıyla anlaşılmaması gereken ismiyle Ergenekon olayına dayandırılan bir iddiadır. Bu iddia sahiplerine göre nevruz bayramı Türklerin Ergenekon’dan çıkışlarının kendi arasında her yıl bayram olarak kutlanmasından doğmuş bir bayramdır. Bütün bu bilgilerden sonra şunu belirtmek isterim ki Cumhuriyet dönemine gelene kadar bütün Türklerin kutladığı bir bayram olan Nevruz bir ara milli bayramlıktan çıkarılmıştır.

Gerçi Türk halkı bu bayramı kutlamayı tamamen silip atmamıştır. Yine kendi içinde Nevruz günü veya bayramı olarak kutlamayı sürdürmüş ancak bu kutlamalar bazen yerini Hıdırellez dediğimiz farklı bir kutlama ile ortaya konulmaya çalışılmıştır. Hatta Manisa dolaylarında olduğu gibi Mesir şenliği adı altında gerçekleştirilen kutlama ve etkinliklerde aslında bir nevi nevruz kutlamasından farklı bir oluşum değildir. Ne var ki bu farklı şekillerde kutlamalar ülkemizde bazı iç huzursuzlukların iteklemesiyle nevruzu farklı bir bayram olarak karşımıza çıkarmıştır.

Ülkemizdeki merkezi idareye kendilerinin Türk milleti tarafından ezilip sömürüldüğünü iddia eden; Kürt milliyetçileri Türk milletine kendilerini açıkça ifade etmek var kabul ettirebilmek için aslında bir Türk bayramı olan Nevruzu kullanmaya yönelmişlerdir. Bu nedenle Nevruzu Kürt bayramı ilan eden bu tür kitleler yıllarca devletimizi zor duruma sokabilecek halkımıza zarar verebilecek eylemleri bu günde gerçekleştirmeye yönelmişlerdir.

Nevruzu Kürt bayramı haline getiren bu kitleler bu bayramı kan dökme huzursuzluk yaratma aracı haline getirdiklerinden devlet bu bayramı onların tekelinden kurtarıp yurtta birlik ve beraberliği sağlamak amacıyla bu bayramı tekrar milli bayramlarımız arasına almıştır. Böylece zaten aslında bizim olup bir kenara itilmiş olan nevruz milletimizin gönlünde ve kültüründe olması gereken eski yerini tekrar almıştır.

Nitekim bugün bu bayramımızı tüm ulusça birlik ve beraberlik içerisinde sorunsuzca rahatlıkla kutlayabilmekteyiz. Bu senenin nevruz bayramını tüm Bandırmalı hemşerilerimize ve tüm Türk milletine kutlu olması dileğimizdir. Önümüzdeki yerel seçimin hazırlık ve propagandalarının böldüğünü düşündüğüm tüm milletimize nevruzun getirdiği birlik ve beraberliğe ihtiyaç olduğunu hatırlatırım.

Nevruz bayramımız milletçe kutlu olsun gönüllerimiz hedefimiz bir olsun. Ülkemiz için milletçe en iyisini hedefleyerek en iyisini yapmalı en iyisi yolunda çalışanlara destek olup millete zarar verenleri kendi hallerine terk edip bize zarar vermez hale getirmeyi başarmamıza nevruzun milat olmasını temenni ederim.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.