güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Mustafa Kemal ile Kıyaslanmaya Çalışılan Fahrettin Paşa

Yazının Giriş Tarihi: 21.10.2021 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.10.2021 00:04

İşte bu şartlar altında peygamber efendimizin şehri Medine’yi müdafaa eden Fahrettin Paşa ve bir avuç kahraman neferi bir süre sonra kendilerine tebliğ edilen Osmanlı’nın teslim olduğu ve ordunun tüm silah ve mühimmatı ile birlikte düşmana teslim olması gerektiği emri ile yıkılırlar. Emre göre Medine teslim edilecek, paşa ve kahramanları İngilizler tarafından Mısır’a esir kampına götürülecekti.

İşte bu emire karşılık Fahrettin Paşa kararını verir.

Peygamberinin minberini ve kabrini düşmana teslim etmeyecek, direnecektir.

Zaman kazanmak için, kendisine bu emri getiren Osmanlı subayına Medine’nin dini öneme sahip olduğunu bu yüzden padişah emri ve şeyhülislam fetvasının gerektiğini söyleyerek geri yollar.

Bir süre sonra hem padişah, hem şeyhülislam fetvası içeren ikinci bir “teslim olun” emri kendisine tebliğ edilir. Lakin paşa bu emri de “padişahın İngiliz baskısı altında verdiği” mesnediyle geri çevirir. Medine düşmana teslim edilmeyecektir.

Bir taraftan İngilizler, diğer taraftan şerif Hüseyin’in kuvvetleri, Medine’nin bir an önce teslim olması için her şey yaptılarsa da Fahreddin Paşa, askerlerinin çoğunun hasta olmasına rağmen, cephane, yiyecek, ilaç ve giyecek stoklarının tükenmesine rağmen direnmeyi sürdürüyordu. İngilizlerin “Türk kaplanı “ diye adlandırdıkları Fahreddin Paşa, askerlerinin direnme gücü tamamen bitince teslim olmak zorunda kaldı. Teslim şartları gereği hicaz kuvve-i seferiyyesi kumandanı Fahreddin Paşa, 24 saat zarfında haşimi kuvvetleri karargâhının özel misafiri olacaktı. Durumu kabullenemeyen Fahreddin Paşa, “ravza-i mutahhara” yakınındaki bir medreseye gitti ve burada daha önce hazırlattığı yatağına girip bir yere gitmeyeceğini söyledi.

Bu arada kendi subayları arasında görüş ayrılıkları olduğunu görür ve oylama yaptırır, oyalama sonucu ağırlık teslim yönünde görüş bildirince teslim şartlarını görüşme görevini subaylarına bırakır ve kendisi Ravza’ya çekilir.

Subaylar teslim günü belirler ve İngilizler ile anlaşır.

o gün geldiğinde Ravza’da kalan, o mübarek mekanın temizliğini bile kendisi yapan Fahrettin Paşa teslim olmayı kabul etmez. Silahını ve kılıcını yatağının altına koyar ve ben burada kalmaya devam ediyorum der.

Gece olunca subaylar bir oyun oynayarak Paşa’nın silahlarını alırlar. Sabah yeniden gelen Osmanlı subayları paşayı omuzlarına alarak bir tören varmış gibi göstererek zorla Ravza’dan çıkartırlar.

Medine’nin artık teslim edileceğini anlayan paşa:

“hiç utanmaz mısınız? Hiç çekinmez misiniz bu şehri teslim etmeye? Ben gitmiyorum, zorla götürüyorlar. Şahit olun Medine sokakları. Yollar sokaklar şahittir. Peygamber Efendimiz (s.a.v) şahittir. Ben gitmiyorum, zorla götürüyorlar” diye feryat eder. Medine ahalisi ve kahraman Türk askeri Paşa’nın bu direnişini gözyaşları eşliğinde ve gurur duyarak seyreder.

Ve Mondros mütarekesinden tam 72 gün sonra Osmanlı Ordusu’nun son neferi de düşmana teslim edilmiş olur.

İşte bu kahraman paşamız İngilizlere böyle teslim olur ve önce Mısır’a, ardından Malta’ya götürülür. Daha sonra Malta’dan TBMM Hükümeti’nin girişimleri ile kaçırılarak milli mücadeleye katılır ve vatana hizmet etmeye devam eder.

Lakin o her ne hizmet yaparsa yapsın, her daim “Medine kahramanı”, “çöl kaplanı” gibi lakaplarla ve kahraman savunmasıyla tanınacak ve anılacaktır.

Devam edecek…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.