güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Mustafa Kemal ile Kıyaslanmaya Çalışılan Fahrettin Paşa

Yazının Giriş Tarihi: 18.10.2021 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.10.2021 00:03

Eğer bazı sözleri varsa, karagöz vasıtasıyla askerlerine bildirir. Zira anlaşılıyor ki, bu köylüler Karagöz’ün sözüne, gazetelerden, beyannamelerden, nutuklardan ziyade inanıyorlar. Eğlence bittikten sonra paşa, askerlerini alıp, peygamber mezarına götürür, sonra hepsini birer birer alınlarından öperek siperlerine yerleştirir..”

bir gün, zabitlerinden biri bir torba getirdi. O nedir dedim, efendim, siz çekirge tavası yemediniz mi? hayır? Çok lezzetlidir. Aç kahramanlarınız muhakkak üç dört günde Afrika’nın bütün çekirgelerini bitirmişlerdir.

Siz, en bahtsız günlerde, Sultan Selim’in astığı bayrağı, bana elimle indirtmeyiz, dediniz. Medine için kaç asker feda edersiniz? bir mi, bin mi, üç bin mi, bana ne bırakırsanız bırakınız, peygamber mezarının kubbesi başıma yıkılmadıkça, mezara, hiçbir yabancıyı sokmam, dediniz..

—alıntı—

Fahrettin paşa’nın tarihe geçen meşhur “çekirge talimatnamesi” ise aynen şöyledir;

—alıntı—

Çekirgenin serçe kuşundan ne farkı var? Yalnız tüyü yok. o da serçe gibi kanatlı ve uçuyor. Bitkilerle besleniyor, temiz ve taze şeyler yiyor. Hem de tiryaki ve keyif sahibi, tütün ve limondan zevk alıyor. Ayrıca hicaz, asir, yemen ve Afrika bedevilerinin başlıca gıdası çekirgedir. Bedeviler sağlamlıklarını ve zindeliklerini yedikleri çekirgeye borçludurlar. Çekirgeyi develerde büyük zevkle yiyorlar. Dizlerinin bağı çözülenlere, basurlulara ve romatizmalılara şifadır.

—alıntı—

4. ordu komutanlığı erkan-ı harp reisliği ali Fuat Erdem Paşa’nın anılarından aktarılanlar ise şöyle;

—alıntı—

Tabiat düşmandı, güneş düşmandı. Asıl düşman sinsi dinamit ve taşların Arasına saklanmış dinamitçilerdi. Karakollarımız yoksulluk içinde idiler.

Demiryolu üzerinde su noktaları çok azdı. Karakollara lazım olan su, özel su Vagonları vasıtasıyla haftada bir dağıtılırdı ve depolar içinde saklanırdı.

Taze sebze ve taze yemiş nadirdi… Yakıcı güneş altında, bazen sabahtan akşama kadar devam eden çarpışmalarda bu genç subayların dudakları parçalanır, burunları çatlar… 

Medine demiryolu binlerce Türk askerinin şehit olduğu ve gömüldüğü yerlerin uzayıp gidişini gösteren bir güzergah oldu. Hicaz hattı şehitlerinin mezarı yoktur.

Devam edecek…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.