güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

MİLLET VE HALK TABİRLERİ ARASINDAKİ FARKLILIKLAR

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

Yazılı ve sözlü basında sık sık rastladığımız tabirler olarak millet ulus ve ahali hatta halk kavramına dikkat çekmek isterim. Çünkü bunlar genellikle toplumumuzda aynı manada kullanılmaya çalışılan aslında farklı anlam ifade eden kelime veya tabirlerdir.

Gerçi bunları birbiriyle benzer kabul eden durumlarda söz konusu olsa da bu benzerlik hepsi arasında olmaktan ziyade sırasıyla ikişer ikişer aralarında söz konusu olması daha akla yakındır. Millet dediğimiz kavramla kastettiğimiz insan topluluğuyla ulus dediğimiz topluluk aynı kitleyi ifade eden aynı kültürün mahsulü olan iki farklı kelimedir. İster millet diyelim ister ulus diyelim Türkçe olarak bu sözle kastettiğimiz aynı etnik kökene sahip aynı kültüre aynı dil ve tarihe aynı ülküye sahip insan topluluğundan ibarettir. Bir başka deyişle çoğunluğu aynı kökten gelen aynı dil aynı kültür özellikleri taşıyan aynı ülküye sahip aynı tarihi yaşamış ve aynı vatan üzerinde yaşamakta olan insan topluluğuna Türkçe tabirle millet veya ulus demekteyiz.

Millet tabiri ulus tabirine oranla sanki Cumhuriyet devrine has daha fazlalıkla kullanım bulmuş bir tabirdir. Gerçi millet konusunda yukarıda verdiğimiz tabiri Mustafa Kemalin tabirine göre biraz daha farklı vermemizde mümkündür. Bu yeni tarife göre aynı vatan toprağı üzerinde yaşayan kendini aynı kitleden (Türk milletinden)hissedebilen herkese millet demek mümkündür.

Hal böyle olunca farklıda olsa farklı tanımlamada olsa anı vatan toprağı üzerinde yaşayan aynı dili konuşan aynı tarihi yaşamış ve kendini aynı hisseden insanların oluşturduğu kitle millettir veya ulustur. Oysa ahali veya halk bu kavramdan oldukça farklıdır. Ahali veya halk tabiriyle kast edilen kitle aynı toprak üzerinde (Aynı yerleşim yeri-Aynı ülke üzerinde) yaşayan aralarında aynı sahada yaşamış veya yaşamakta olmak dışında bir bağ olmayan insan kitlesidir.

Bu farklılığa rağmen nedense toplumumuzda farklı çevreler, farklı amaçlarla da olsa millet ve ahali tabirlerini aynı imiş gibi göstermeye çalışmakta ve bunun için ellerinden geleni yapmaktadırlar. Bilhassa siyasiler, siyaset adamları topluma verdikleri beyanatlarda bu iki kavramı birbirinin yerine kullanmakta mahsur görmemektedirler. Görünüşte bu kullanım masumca bir hareket toplumdan gelen bir alışkanlıkmış görüntüsünü verse de aslında onların bu iki kelimeyi birbirinin yerine kullanmasında tam bir kurnazlık tam bir cin fikirlilik yatmaktadır.

Çünkü onlar bu tarz kullanımlarla kendi siyasi fikirlerini gizleme yoluna gitme imkânını elde etmekte toplumu yanıltmaya yönelmektedirler. Nitekim bunu son örneğini ülkemizde söz konusu durumda olan anayasa yapma çalışmaları dolayısıyla verilen beyanlarda veya tekliflerinde, teklif raporlarında görmek mümkün olmaktadır. Türkiye Büyük Millet Meclisinde yeni bir anayasa yapmak üzere kurulan anayasa komisyonunun gerçekleştirmekte olduğu çalışmalar uyarınca mecliste grubu bulunan ve bu komisyona üye vermiş siyasal partilerin oluşacak yeni yasa ve maddeleri konusunda verdikleri teklif ön çalışma tutanaklarında yer alan Türklük adıyla ilgili maddeler üzerinde farklı partilerin millet, ulus ve ahali tabirlerini kullandıklarını görmekteyiz.

Gerçi bu kullanımlarda partilerin fikirleri ile zikirleri daha doğrusu sözleri ile özleri farklılık göstermektedir. Ama bu farklılık belirten beyanlarında partilerin millet ve ahali tabirlerini aynı amaçla kullandıklarını da görmemiz mümkündür. Devamı yarın…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.