güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Kurtuluş Bayramının Kutlamaları Hakkında Düşündüklerimiz

Yazının Giriş Tarihi: 18.09.2021 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.09.2021 00:06

Bandırma kurtuluşu sırasında şehit olan subay, er ve milislerimiz bu anıtın bugünkü hale getirilişi sırasında Suat Çiftliği bölgesindeki mezarları açılarak bu şehitlerin toplanan kemikleri Cumhuriyet meydanına indirilerek sözünü ettiğim palmiyelerin üzerinde yer aldığı toplu mezara gömülmüşlerdir. Bu yüzdendir ki bu anıtın olduğu yer sadece Atatürk ve Şehitler Anıtı değil, Kurtuluş şehitlerimizin yattığı toplu bir mezar, Kurtuluş şehitlerimizin yattığı bir şehitlik durumundadır.

Ama nedense Bandırmalı yanlış hatırlamıyorsam geçmiş yılların kutlama etkinliklerinde Bandırmalı şehitlere saygı atışlarını askerlerimize bu şehitlik önünde değil Ayyıldız Tepe’deki anıt önünde yapmışlardır. Şehitler Cumhuriyet meydanında yatarken onlar adına yapılan saygı atışının Ayyıldız tepe de yaptırılmış olmasını anlamak bence zordur.

Önceki kurtuluş günlerinde hatırladığım kadarıyla kurtuluş bayramının ikinci aşama etkinlikleri çerçevesinde şehitler için yapılan dualar kuran okumalar hiçbir şehidin bulunmadığı Ayyıldız tepedeki anıt önünde yapılmakta oysa şehitlerin gömülü bulunduğu yer yukarıda da belirttiğim gibi Cumhuriyet meydanındaki anıtın bitişiğindeki toplu mezarda yatmaktadırlar. Doğrusu şehitler ve yattığı toplu mezar cumhuriyet meydanında iken şehitler için duanın Ayyıldız tepedeki anıtta gerçekleştirilmesinin bir zorlama şova kaçan bir davranış olduğunu düşünmekteyim.

Yine geçmiş kurtuluş kutlamalarındaki etkinliklerde hatırladığım kadarıyla şehitler ruhuna belediyemiz tarafından yapılan pilav ayran etkinliklerinin de aynı dualar gibi cumhuriyet meydanındaki toplu mezar önü yerine bu anıt önünde yapılmasını hiçbir zaman anlayamamışımdır.

Bence kurtuluş etkinliklerinin protokole dayalı etkinlikleri hem cumhuriyet meydanında bulunan şehitler anıtı ve şehitlik önünde hem de şehitler adına onların şehit olduğu bölgeyi gözler önüne koyan Ayyıldız tepedeki anıt önünde gerçekleştirilebilirdir.

Şunu da belirtmek isterim ki her kurtuluş gününü haydar çavuş camiinde şehitler ruhuna okunan mevlit bu senede gerçekleştirilecektir. Bu mevlit esnasında da umarım korona virüsü ve kovit 19 salgını için alınması gereken tedbirler alınacak bu mevlide iştirak edenler arasında mesafe bulunması katılanların maske takması tedbirlerine riayet edilecektir. Bu tedbirler ihmal edilip vatandaşlarımızın söz konusu hastalığa sahip olmamasına önem verilecektir.

Bandırmalı olarak bizler bu mevlide katılmaya vereceğimiz önemi abartmamalı bu mevlide katılmasak bile evlerimizde kurtuluş şehitlerim ruhuna okuyacağımız bağışlayacağımız bir Fatiha’nın da mevlide katılmakla eş değerde olacağını unutmamalıyız. Kurtuluş şahitlerimizin önünde şimdiden saygıyla eğiliyor ruhları şad olsun diyorum.

Bütün bunlardan sonra başta sivil ve askeri yöneticilerimiz olmak üzere bütün bandırmalı hemşerilerime hatırlatmak isterim ki delikli bayır bugünkü tabirle Ayyıldız tepe çarpışmasını kazanıp bandırmayı bize armağan edenlerin silah arkadaşları olup bu çarpışmada şehit olmuş tamamı bandırma dışından Balıkesir dışından olan yiğitler cumhuriyet meydanındaki Atatürk ve şehitler anıtının yanı başındaki üzerinde üç palmiye bulunan toprak yığınının altında yatmaktadırlar. Biz Bandırmalılara düşen dualarımızı burada yatan şehitlerimize yöneltmek Fatihalarımızı bu toplu mezarın başında okuyup saygı atışlarını saygı duruşlarımızı şehitler mezarlığı konumunda olan bu toprak yığınının önünde yapmaktır.

Bu şehitlere karşı vazifelerimizi vefa borcumuzu ancak bir nebze böyle yerine getirebiliriz düşüncesindeyim. Şunu da hatırlatmak isterim ki kaymakamlığımız veya belediyemiz bu toplu mezarda yatan şehitlerin bir listesini bir mermer levha üzerine yazıp buraya dikmeli ve buranın bandırmanın kurtuluşu yolunda şehit olmuş şehitlerimizin yattığı bir şehitlik konumunda olduğunu yerli ve yabancı herkese ilan etmeli vurgulamalıdır. 17 Eylül kurtuluş bayramı milletimize ve Bandırmalımıza kutlu olsun. Ayyıldız tepedeki anıtın son kurşun anıtı değil bandırmamızın kurtuluş anıtı olduğu artık asker ve sivil bütün yöneticilerimiz ve Bandırmalımızca kabul edilsin.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.